Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_mikroekonomiki.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.84 Mб
Скачать

27. Сукупний, середній та граничний доходи конкурентної фірми, їх графічне відбиття.

Особливості попиту на продукт конкурентної фірми виявляються через динаміку основних показників, які характеризують її доходи залежно від обсягів продажу. До них належать такі:Сукупний дохід (TR) - виручка від продажу певної кількості товару:TR = Р ∙Q,

Середній дохід (АR) - сукупний дохід з розрахунку на одиницю проданої продукції, тобто виторг від продажу одиниці продукції. В умовах досконалої конкуренції середній дохід дорівнює ринковій ціні.АR = Р. Граничний дохід (МR) - приріст сукупного доходу від реалізації додаткової одиниці продукції: .Оскільки досконалий конкурент продає за ринковою ціною будь-який обсяг продукції, то граничний виторг дорівнює ціні товару (МR = Р), і крива МR збігається з кривою попиту. У диференціальній формі граничний дохід знаходять як похідну функції загального виторгу: МR = ТR' В умовах досконалої конкуренції крива попиту конкурентної фірми є абсолютно еластичною, а середній і граничний доход дорівнюють ринковій ціні:АR = ТR.

Графічно це означає, що індивідуальна крива попиту конкурентної фірми має вигляд горизонтальної прямої і збігається з графіком граничного і середнього доходу.Крива ринкового попиту в умовах досконалої конкуренції має звичайний від’ємний нахил. Це пояснюється тим, що зміна обсягів виробництва в цілому у галузі вплине на ринкову ціну, а отже викличе зміну величини попиту відповідно до закону попиту.

P=MR=AR P=Const

Дохід підприємства утворюється передусім від реалізації виробленого прибутку, тобто це грошова виручка від реалізації товарних фондів. Розрізняють такі види доходів фірми: звичайний, капітальний, дивідендний.

Звичайний дохід фірми формується за рахунок грошових надходжень від основної діяльності.

Капітальний дохід – це дохід фірми від перепродажу виробничих фондів, землі, майна та фінансових активів.

Дивідендний дохід – це дохід від акцій інших фірм, яким володіє фірма. Основним видом доходу фірми є звичайний дохід.

Валовий дохід – уся сума доходу фірми. Чистий дохід – це валовий дохід, без суми повних витрат, тобто це прибуток фірми.

Для характеристики доходу фірми важливим є показники середнього і граничного доходу, пов’язані із сукупним доходом.

Сукупний дохід, який одержує фірма, дорівнює ціні продукту (Р), помноженій на кількість реалізованого товару (Q):

R = P · Q.

Сукупний дохід інколи позначається через R (Q), щоб показати, що його розмір залежить від обсягу випуску продукту (Q).

Граничний дохід MR – це приріст доходу (DR) як результат приросту виробництва на одну одиницю товару (DQ):

Середній дохід фірми AR - це дохід в середньому на одну одиницю проданого товару:

Середній дохід дорівнює ринковій ціні одиниці товару.

Суть прибутку (чистого доходу) як економічної категорії проявляється у його функціях: по-перше, він є критерієм господарської діяльності підприємства; по-друге, він здійснює розподіл чистого доходу нації; по-третє, він економічно стимулює підприємство.

Основна мета будь-якого підприємства – максимізація прибутку. Вона досягається шляхом зменшення середніх, повних, і граничних витрат підприємства при зростанні обсягу виробництва, тобто при підвищенні його ефективності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]