Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семенов А.А. М жнародний менеджмент. Метод. рек...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Графік зайнятості магістрів спеціальності 8.050103 «Міжнародна економіка» у творчі дні протягом навчального року

Часи

Види робіт

Виконавці

8:00-9:00

Самостійне опрацювання і аналіз наукових та статистичних матеріалів до дипломної роботи

Магістри

9:00-11:00

Відвідування бібліотеки ДонНУЕТ для пошуку матеріалів з підготовки та написання статей, тез, інших наукових робіт, курсових і дипломних робіт

Магістри, працівники бібліотеки ДонНУЕТ

11:00-13:00

Пошук інформації та статистичних даних в мережі Інтернет

Магістри, працівники бібліотеки ДонНУЕТ, співробітники кафедри

13:00-15:00

Консультація з керівником дипломної роботи

Магістри, керівники дипломних робіт

15:00-17:00

Підготовка та написання статей, тез, інших наукових робіт, курсових і дипломних робіт

Магістри, керівники дипломних робіт

Змістовий модуль 1. Введення до міжнародного менеджменту

Тема 1. Суть і характерні риси міжнародного менеджменту

Анотація:

Тема присвячена визначенню сутності міжнародного бізнесу як основи міжнародного менеджменту і характеристиці міжнародного менеджменту як складової частини міжнародного бізнесу, вивченню сутності і структури міжнародної корпорації як основного суб’єкта міжнародного менеджменту, аналізу принципів діяльності менеджерів міжнародного бізнесу, дослідженню концепцій та моделей міжнародного менеджменту, класифікації цілей міжнародного менеджменту і характеристиці основних вимог до виконання завдань міжнародного менеджменту.

Навчальні завдання:

  • охарактеризувати особливості сучасного міжнародного бізнесу;

  • з'ясувати зміст і роль міжнародного менеджменту в міжнародному бізнесі;

  • розглянути і охарактеризувати міжнародні корпорації як основний суб’єкт міжнародного менеджменту;

  • визначити організаційну структуру міжнародної корпорації;

  • виявити зміст і принципи діяльності менеджера в міжна­родних корпораціях;

  • визначити основні концепції і моделі міжнародного менеджменту;

  • класифікувати цілі міжнародного менеджменту, визначи­ти його завдання і вимоги до їх виконання.

Форми контролю:

  1. Вирішення ситуацій.

  2. Тестування.

  3. Усний опит.

Основні положення теми:

Міжнародний бізнес – це підприємницька діяльність того або іншого економічного суб'єкта (компанії, підприємства, банку і т.д.) у двох і більше країнах.

Індекс транснаціоналізації діяльності міжнародної корпорації ­– це середньозважена величина трьох відношень – закордонних активів до загального обсягу активів, закордонних продажів до загального обсягу продажів, чисельності зайнятих за кордоном до загальної чисельності зайнятих, або

IT = (ЗА/ЗОА + ЗП/ЗОП + 33/ЗЧЗ) • 100% / 3

Міжнародний менеджмент як наука – це комплекс концепцій управління міжнародними корпораціями з урахуванням внутрішнього і зовнішнього середовища їхньої діяльності.

Міжнародний менеджмент як складова частина міжнародного бізнесу являє собою систему методів управління, спрямованих на формування, утримання, розвиток і використання конкурентних переваг у різних країнах з метою підвищення ефективності (рентабельності, якості виробництва, зниження витрат і максимізації прибутку), стабільності, зміцнення і розширення позицій міжнародних компаній на світових ринках.

Міжнародна корпорація – це компанія, що займається зовнішньоекономічною діяльністю і, яка володіє такою фінансовою, виробничою, науково-технічною та ін. силою, що дозволяє їй впливати на національну економіку і світову економіку в цілому.

ТНК – це компанії, що мають і контролюють підрозділи за рубежем, які займаються виробничою, науково-технічною, комерційною, фінансовою та іншими видами діяльності.

Організаційна структура міжнародної корпорації являє собою систему взаємозалежних між собою підрозділів, що перебувають у певному підпорядкуванні і супідрядності один до одного

Основні рівні організаційної структури міжнародної корпорації:

  1. рівень головної компанії;

  2. рівень підлеглих підрозділів.

Організаційні форми підрозділів міжнародних корпорацій:

              1. Залежно від юридичного статусу господарських підрозділів іноземного сектора в приймаючій країні: дочірні компанії; філії, відділення, представництва; спільні підприємства.

        1. Залежно від ступеня контролю і характеру управління підрозділами з боку головних компаній: мажоритарні підрозділи; міноритарні підрозділи; підприємства спільного володіння.

Менеджер міжнародної корпорації – це особа, яка організує роботу компанії, підроз­ділу, відділу і т.д. на підставі сучасних методів управління.

Концепції міжнародного менеджменту: етноцентрична концепція; поліцентрична концепція; регіоцентрична концепція; геоцентрична концепція.

Моделі міжнародного менеджменту: інтернаціональна (міжнародна) модель; мультинаціональна модель; глобальна модель; транснаціональна модель.

Крива досвіду – це функція постійного скорочення виробничих витрат, що мали місце протягом усього життєвого циклу продукту (виробничі витрати скорочуються щораз, коли подвоюється валовий обсяг продукції).

Основні види цілей міжнародного менеджменту.

              1. Залежно від значення цілей: стратегічні; тактичні; оперативні.

              2. Залежно від термінів досягнення цілей: короткострокові; середньострокові; довгострокові.

  1. Залежно від об'єкта міжнародного бізнесу і міжнародного менеджменту: економічні; технологічн і науково-технічні; виробничі; адміністративні; соціальні.

  2. Залежно від ієрархічної структури, або взаємозалежності внутрішньокорпоративних цілей: загальні цілі міжнародної корпорації; функціональні цілі; цілі власників, акціонерів; цілі менеджерів; цілі підрозділів міжнародної корпорації; цілі співробітників корпорації.

Завдання для самостійної роботи: