Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна патоморфологія ч1.rtf
Скачиваний:
2127
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
2.9 Mб
Скачать

Порушення обміну нуклеопротеїдів

Нуклеопротеїди складаються з білка та нуклеїнових кислот (ДНК і РНК). Їхня ендогенна продукція та надходження з їжею врівноважується їхнім розпадом і виведенням нирками кінцевих продуктів нуклеїнового обміну – сечової кислоти та її солей.

При порушенні обміну нуклеопротеїдів і надлишковому утворенні сечової кислоти її солі можуть випадати в тканинах і викликати розвиток:

  1. Подагри (випадання в дрібних, гомілковостопних і колінних суглобах, у сухожиллях і суглобових сумках сечокислого натрію, з наступною їхньою деформацією).

  2. Сечокам’яної хвороби (утворення уратних каменів у нирках).

  3. Сечокислого інфаркту (випадіння в канальцях і збірних трубочках нирок мас сечокислого натрію й амонію у немовлят).

Порушення обміну мінералів

Функція мінералів:

  1. Беруть участь у побудові структурних елементів клітин і тканин.

  2. Входять до складу багатьох ферментів, гормонів, вітамінів, пігментів, білкових комплексів.

  3. Беруть участь в обмінних процесах, оскільки вони є біокаталізаторами.

  4. Підтримують кислотно-лужну рівновагу в організмі.

Порушення обміну кальцію

Кальцій пов’язаний із прцесами проникності клітинних мембран, збудливості нервово-м’язових синапсів, згортання крові, регуляції кислотно-лужного стану, формування кісток тощо.

Порушення обміну кальцію називається кальцинозом або обвапнуванням. У його основі лежить випадання солей кальцію з розчиненого стану та наступне відкладання їх у клітинах чи міжклітинній речовині.

Види кальцинозу (обвапнування):

  1. Метастатичне обвапнування (вапняні метастази). Розвивається за рахунок підвищення рівня кальцію в крові (гіперкальціємії) і призводить до випадіння солей кальцію в різних органах і тканинах (легені, слизова шлунка, нирки, міокард, стінки артерій). Зовнішній вигляд органів змінюється мало, іноді на поверхні розрізу видно білуваті щільні часточки. Причинами метастатичного обвапнування можуть бути гіперпродукція паратгормону, недостатність кальцитоніну, множинні переломи кісток, мієломна хвороба, остеомаляція, надмірний вміст в організмі вітаміну D та ін.

  2. Дистрофічне обвапнування (петрифікація). Відкладення солей (петрифікати) має місцевий характер і зазвичай виявляється в тканинах, що змертвіли або знаходяться в стані важкої дистрофії, при цьому рівень кальцію в крові залишається в межах норми (петрифікація атеросклеротичних бляшок, ехінококи, які загинули, мертвий плід при позаматковій вагітності та ін.).

  3. Метаболічне обвапнування (вапняна подагра). Механізм не вивчений, загальні (гіперкальціємія) і місцеві (дистрофія, некроз, склероз) передумови відсутні.

  4. Системний інтерстиційний кальциноз – випадання вапна в шкірі, підшкірно-жировій клітковині, за ходом сухожиль, фасций і апоневрозів, у м’язах, нервах і судинах.

  5. Інтерстиційний обмежений (місцевий) кальциноз – відкладання вапна у вигляді пластинок у шкірі пальців рук і ніг.

Наслідок кальциноза несприятливий, вапно, яке випало, не розсмоктується. Відкладання кальцію в стінках судин веде до функціональних порушень органів і є причиною тромбозу.