Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна патоморфологія ч1.rtf
Скачиваний:
2127
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
2.9 Mб
Скачать

Гіпертрофія та гіперплазія

Гіперплазія – це збільшення органа в розмірах за рахунок розмноження та збільшення числа клітин у ньому.

Гіпертрофія – це збільшення органа в розмірах за рахунок збільшення його клітин в об’ємі. При цьому їхнє число не змінюється.

Види та причини гіперплазії і гіпертрофії:

  1. Нейрогуморальна гіперплазія. Розвивається на фоні порушення функції ендокринних залоз (залозисто-кістозна гіперплазія ендометрію при патології яєчників, збільшення молочних залоз у чоловіків (гінекомастія) при патології яєчок, акромегалія при гіперфункції аденогіпофізу тощо).

  2. Гіпертрофічні розростання (розвиток поліпів при хронічному запаленні слизової носа, кишки та ін.).

  3. Вакатна гіпертрофія відноситься до несправжніх – розвивається при частковій або повній атрофії органа та заміщенням цього простору жировою клітковиною й іншими тканинами (розростання жирової клітковини при атрофії нирки навколо її, потовщення кісток черепа при атрофії мозку, розростання інтими при зниженні артеріального тиску тощо).

  4. Вікарна гіпертрофія – при загибелі одного із парних органів (легені, нирки).

Організація

Організація – це заміщення ділянки некрозу або тромбу сполучною тканиною. Сюди ж відноситься й інкапсуляція (покриття капсулою).

Заміщення ділянки омертвіння або тромбу сполучною тканиною відбувається в тому випадку, коли маси піддаються розсмоктуванню й одночасно в них вростає молода сполучна тканина, яка потім перетворюється на рубцеву.

При інкапсуляції омертвілі маси, тварини-паразити, сторонні предмети не розсмоктуються й обростають сполучною тканиною та відмежовуються від іншої частини органа капсулою. Іноді у внутрішніх органах капсули шляхом метаплазії перетворюються на кістку.

Маси некрозу можуть просочуватися вапном, і тоді виникають петрифікати.

Перебудова тканин

В основі перебудови тканин лежать гіпертрофія, регенерація й акомодація (перебудова епітелію).

Приклади перебудови тканин:

  1. Виникнення колатерального кровообігу при утрудненні відтоку крові в магістральних судинах. При цьому розширюються просвіти вен і артерій, які відходять від магістральної судини, потовщуються їхні стінки, і вони набувають структуру великих артерій.

  2. Перебудова губчатої речовини кісток при зміні навантаження на кістку (після перелому, при рахіті, захворюванні суглобів).

  3. У ділянках ателектазу легенів альвеолярний епітелій сплощується й набуває кубічної форми у зв’язку з припиненням доступу повітря (акомодація).

Метаплазія

Метаплазія – це перехід одного виду тканини в іншій у межах одного зародкового листка. Частіше метаплазію зазнають епітелій і сполучна тканина.

Приклади метаплазії:

  1. Перетворення призматичного епітелію в плоский з ороговінням у дихальних шляхах, підшлунковій залозі, простаті, молочній і щитоподібній залозах, нестачі вітаміну А, гормональних порушеннях. Метаплазія починається з розмноження камбіальних клітин, які диференціюються не в напрямку призматичного, а в напрямку плоского зроговілого епітелію.

  2. Перетворення багатошарового незроговілого епітелію на циліндричний.

  3. Перетворення шлункового епітелію на кишковий (кишкова метаплазія або ентеролізація слизової шлунка).

  4. Перетворення кишкового епітелію на шлунковий (шлункова метаплазія кишки).

  5. Метаплазія сполучної тканини рубців у хрящі та кістки (зустрічається в аорті при атеросклерозі, осередках туберкульозу, який загоївся, у стромі пухлин тощо).

  6. Мієлоїдна метаплазія селезінки та лімфатичних вузлів (поява вогнищ кровотворення за межема кісткового мозку (екстрамедулярного) при важких ураженнях кісткового мозку).

Метаплазія епітелію може бути підставою для розвитку ракової пухлини.