Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна патоморфологія ч1.rtf
Скачиваний:
2127
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
2.9 Mб
Скачать

1.2. Питання для самоконтролю з теоретичної частини заняття

  1. Невус: поняття, загальна морфологічна характеристика.

  2. Морфологічна характеристика різних видів невусів.

  3. Меланома: морфологічні ознаки, шляхи метастазування.

  4. Прогноз меланоми.

  5. Диференціальна діагностика меланоми.

1.3. Приклади тестових завдань для самоконтролю

1. Для патогістологічного дослідження доставлене очне яблуко: у сітківці ока на проекції зорового нерва пухлина 1х1 см, м’якої консистенції, коричневого кольору. Мікроскопічно пухлина складається з поліморфних клітин із прозорою цитоплазмою, згрупованих в альвеолярні структури, в ній наявні патологічні мітози, подекуди з нагромадженням бурого пігменту. Достовірніше за все це:

А) *Меланома

В) Шванома

С) Гломусна пухлина

D) Парагангліома

Е) Ангіосаркома

2. У шматочку шкіри 1х2 см, який доставлений для гістологічного дослідження, знайдене новоутворення бурого кольору, 0,5 см у діаметрі. Мікроскопічно пухлина складається з невеликих клітин у вигляді тяжів і гнізд, розташованих у дермі, з бурим пігментом у цитоплазмі, який дає негативну реакцію Перлса. Який пігмент найбільш імовірний?

А) *Меланін

В) Гематоїдин

С) Гемосидерин

D) Білірубін

Е) Гемомеланін

3. Для патогістологічного дослідження надіслана ділянка шкіри з утворенням блідо-коричневого кольору, округлої форми, діаметром 0,4 см. Мікроскопічно виявляються гнізда невусних клітин у ділянці вершин гребеня сітчастого шару на межі епідермісу та дерми, які практично не містять пігменту, витягнутої форми, з овальними пухирцеподібними ядрами. Який це невус?

А) *Пораничний

В) Внутрішньоепідермальний

С) Епітеліоїдний

D) Блакитний

Е) Гігантський

4. У чоловіка віком 46 років на шкірі визначилася пляма, яка перетворилася в виразку, мала темний колір і не викликала турбот. Згодом пляма почала збільшуватися, з’явився біль, колір став чорно-коричневим і почав пальпуватися вузлик. На гістологічному дослідженні вилученої тканини визначалися веретеноподібні та поліморфні клітини, цитоплазма яких містила пігмент бурого кольору. Про яку пухлину йдеться?

А) *Меланома

В) Базаліома

С) Гемангіома

D) Гематома

Е) Карциноїд

5. Для патогістологічного дослідження надіслана ділянка шкіри 6-річного хлопчика, на поверхні якої є округле коричневе новоутворення діаметром 0,3 см, оточене зоною депігментованої шкіри. Як називається це утворення?

А) *Галоневус

В) Базаліома

С) Меланома

D) Гематома

Е) Блакитний невус

6. До лікаря звернулася мати 5-річної дівчинки зі скаргами на появу у її дитини в ділянці правої щоки вузлуватого утворення. Утворення являло собою одиночний кулястий вузол, чітко відмежований від навколишніх тканин, із гладкою поверхнею, блідо-червоного кольору. У краях утворення визначалися дрібні телеангіоектазії. Як називається це утворення?

А) *Епітеліоїдний невус

В) Меланома

С) Гемангіома

D) Базаліома

Е) Блакитний невус

7. Для патогістологічного дослідження надісланий фрагмент шкіри з підозрою на меланому. Патологоанатом підтвердив діагноз. Мікроскопічно пухлинні клітини проростали шар дерми, досягаючи ретикулярного шару. Який рівень інвазії меланоми за Кларсом в цьому випадку?

А) *3

В) 1

С) 4

D) 2

Е) 5

8. До проктолога звернувся чоловік віком 65 років зі скаргами на появу в ділянці анального отвору пухлиноподібного утворення. При огляді утворення являє собою вузол, який виступає над поверхнею шкіри, чорного кольору з неправильним контуром, з виразкою. Який діагноз імовірний у цьому випадку?

А) * Меланома

В) Базаліома

С) Галоневус

D) Гемангіома

Е) Блакитний невус

9. У жінки віком 35 років на передпліччі є блакитно-сіра пляма овальної форми (діаметр 1,2 см), яка не піднімається над поверхнею шкіри. Як називається це утворення?

А) *Блакитний невус

В) Базаліома

С) Гемангіома

D) Галоневус

Е) Епітеліоїдний невус

10. У новонародженого хлопчика на спині виявлена сильно пігментована пляма, покрита волоссям, з вузлуватою поверхнею, розмірами 12х8 см. Як називається це утворення?

А) *Гігантський невус

В) Базаліома

С) Меланома

D) Гематома

Е) Блакитний невус