Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна патоморфологія ч1.rtf
Скачиваний:
2127
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
2.9 Mб
Скачать

1.2. Питання для самоконтролю з теоретичної частини заняття

  1. Визначення пухлинного росту.

  2. Передпухлинні (передракові) стани та зміни, морфологія.

  3. Особливості пухлинної клітини.

  4. Класифікація пухлин.

  5. Морфогенез і гістогенез пухлин.

  6. Види росту пухлин.

  7. Морфологічні особливості доброякісних пухлин.

  8. Морфологічні особливості злоякісних пухлин.

  9. Метастазування: види, закономірності, механізми.

  10. Загальна характеристика та номенклатура пухлин з тканин, що походять з мезенхіми.

  11. Морфологічні особливості доброякісних пухлин з тканин, що походять з мезенхіми.

  12. Морфологічні особливості злоякісних пухлин з тканин, що походять з мезенхіми.

1.3. Приклади тестових завдань для самоконтролю

1. У шкірі виявлена щільна, рухлива, чітко відмежована від навколишніх тканин пухлина. На розрізі вона білого кольору, представлена волокнистою тканиною. Мікроскопічно – хаотично переплетені колагенові волокна. Назвіть пухлину?

А) *Фіброма

В) Міома

С) Гістіоцитома

D) Дерматофіброма

Е) Десмоїд

2. При гістологічному дослідженні пухлини шкіри виявлені різних розмірів часточки з жирової тканини, відмежовані прошарками сполучної тканини. Поставити діагноз:

А) *Ліпома

В) Фіброма

С) Гігрома

D) Папілома

Е) Гемангіома

3. На вентральній поверхні язика в чоловіка з протезом на нижній щелепі виявлена щільна сіра бляшка неправильної форми з нерівною поверхнею, з чіткими межами. При гістологічному дослідженні утворення, відзначається збережена структура багатошарового плоского епітелію, стовщення його за рахунок шипуватого та базального шарів, гіперкератозу, акантозу; лімфомакрофагальна інфільтрація підлягаючої сполучної тканини. Поставте діагноз.

А) *Лейкоплакія

В) Еритроплакія

С) Папілома

D) Рак на місці

Е) Кондилома

4. При гістологічному дослідженні новоутворення шкіри виявлено: паренхіма сформована з покривного епітелію зі збільшеним числом шарів. Строма разом з розростаннями епітелію формує сосочки. Укажіть вид атипізму.

А) *Тканинний

В) Клітинний

С) Гістохімічний

D) Функціональний

Е) Метаболічний

5. При дослідженні пухлини матки (операційний матеріал) виявлено, що макроскопічно вона м’якої консистенції, із крововиливами та ділянками некрозу, на розрізі нагадує «риб’яче м’ясо». При гістологічному дослідженні встановлені ознаки вираженого клітинного й тканинного атипізму, зустрічаються клітини з патологічними фігурами мітозів. Поставити діагноз.

А) *Саркома

В) Аденокарцинома

С) Ангіома

D) Фіброма

Е) Ліпома

6. У хворого, який протягом тривалого часу зловживав тютюнопалінням з’явився кашель із виділенням густого слизу, слабкість після незначних фізичних навантажень, блідість шкірних покривів. За останні 3 місяці схуд на 12 кг. При ендоскопічному дослідженні біоптату встановлено діагноз: плоскоклітинний рак. Визначити характер патологічного процесу, що передував виникненню пухлини.

А) *Метаплазія

В) Гіпоплазія

С) Гіперплазія

D) Некроз

Е) Склероз

7. У парубка в м’язовій тканині лівого стегна виявлене безболісне новоутворення без чітких меж. Новоутворена тканина нагадує м’ясо риби, складається з незрілих фібробластоподібних клітин із частими мітозами, які проростають у м’язи. Ваш діагноз?

А) *Фібросаркома

В) Міосаркома

С) Фіброма

D) Рак

Е) Міома

8. У хворого при гастроскопії в ділянці малої кривизни шлунку виявлене пухлиноподібне утворення діаметром 1,5 см на ніжці. Який характер росту пухлини?

А) *Екзофітний

В) Експансивний

С) Інфільтруючий

D) Аппозиційний

Е) Ендофітний

9. У дитини віком 6 місяців на шкірі шиї виявлений плоский вузол червоного кольору, при натисненні склом вузол блідніє. Який найбільш імовірний діагноз?

А) *Гемангіома

В) Пігментний невус

С) Меланома

D) Лейоміома

Е) Лімфангіома

10. У хворого віком 75 років із заочеревинної клітковини видалена пухлина розмірами 16х8х6 см. Мікроскопічно: анаплазовані жирові клітини з ознаками клітинного атипізму та поліморфізму. Зустрічаються величезні спотворені клітини, які мають у цитоплазмі жирові крапельки. Який найбільш імовірний діагноз?

А) *Ліпосаркома

В) Ліпома

С) Фібросаркома

D) Міосаркома

Е) Мезотеліома