Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна патоморфологія ч1.rtf
Скачиваний:
2127
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
2.9 Mб
Скачать

1.3. Приклади тестових завдань для самоконтролю

1. При гістологічному дослідженні щитоподібної залози, вилученої при операції, виявлені деструкція й атрофія фолікулів, дифузна лімфоцитарна інфільтрація з формуванням лімфоїдних фолікулів у стромі. До якої групи захворювань належить цей тиреоїдит?

А) *Автоімунних

В) Бактеріальних

С) Викликаних фізичними факторами

D) Інфекційно-алергійних

Е) Вірусних

2. Чоловік віком 63 роки хворіє на хронічний фіброзно-кавернозний туберкульоз легенів протягом 24 років, доставлений у нефрологічне відділення з явищами уремії. Прижиттєва проба на наявність у нирках амілоїду виявилася позитивною. Яка форма амілоїдозу в цьому випадку має місце?

А) *Вторинний системний

В) Первинний системний

С) Обмежений (місцевий)

D) Сімейний уроджений

Е) Сенільний (старечий)

3. Макроскопічно печінка збільшена в розмірах, щільна, сірувато-жовтого кольору, із сальним блиском. Який патологічний процес лежить в основі описаних змін?

А) *Амілоїдоз

В) Гіаліноз

С) Жирова дистрофія

D) Мукоїдне набрякання

Е) Гемахроматоз

4. При розтині дитини віком 6 міс., яка померла від сепсису, виявлена відсутність вилочкової залози, зменшення розмірів і маси селезінки. При мікроскопічному дослідженні селезінки виявилася відсутність периартеріальних Т-залежних зон фолікулів зі спустошенням червоної пульпи; у лімфатичних вузлах – відсутність перикортикальної зони, яка в основному представлена Т-лімфоцитами. В-зони в периферичних імунних органах розвинені нормально. Який це патологічний процес?

  1. *Синдром Ді-Джорджі (недостатність клітинного імунітету)

  2. Синдром Гланцмана-Рінклера (недостатність клітинного та гуморального імунітету)

  3. Синдром Брутона (недостатність гуморального імунітету)

  4. Акцидентальна інволюція тимуса

  5. ВІЛ-інфекція

5. У хворого віком 49 років, який довго страждав на хронічний деструктивний гнійний бронхіт, розвилася поліорганна недостатність. При автопсії виявлені: кардіомегалія, «сальна» нирка, «сагова» селезінка. Який процес ускладнив перебіг бронхіту?

А) *Вторинний амілоїдоз

В) Старечий амілоїдоз

С) Пухлинний амілоїдоз

D) Первинний амілоїдоз

Е) Розповсюджений гіаліноз

6. При пункційній біопсії у трансплантованій нирці виявлена дифузна інфільтрація строми лімфоцитами, плазмоцитами, лімфобластами, плазмобластами, а також некротичний артеріїт. Який патологічний процес розвився в трансплантаті?

А) *Імунне відторгнення

В) Гломерулонефрит

С) Ішемічне ушкодження нирки

D) Тубулонекроз

Е) Пієлонефрит

7. При розтині 56-річного чоловіка, який страждав на фіброзно-кавернозний туберкульоз легенів, знайдена збільшена в розмірах щільна селезінка. На розрізі тканина селезінки коричнево-рожевого кольору, гладка, з воскоподібною поверхнею. Який з перерахованих патологічних процесів найбільш імовірний?

А) *Сальна селезінка

В) Глазурна селезінка

С) Порфірна селезінка

D) Сагова селезінка

Е) Цианотична індурація

8. При операційній біопсії щитоподібної залози гістологічно виявлені серед фолікулів, заповнених колоїдом, лімфоїдні структури з центрами росту. Яке захворювання у хворого?

А) *Зоб Хашимото

В) Ендемічний зоб

С) Спорадичний зоб

D) Базедов зоб

Е) Зоб Ріделя

9. На розтині померлої дівчини 19 років, знайдені бородавчастий ендокардит всіх клапанів, вогнищеві крововиливи під ендокардом, виразковий стоматит, виразки стравоходу, пневмонія, нефрит, гіперплазія селезінки з периваскулярним склерозом, васкуліт і некроз у ділянці зорового бугра, численні фурункули. Яке найбільш імовірне захворювання у цієї дівчини?

А) *Системний червоний вовчак

В) Ревматизм

С) Септичний ендокардит

D) Ішемічна хвороба серця

Е) Гіпертонічна хвороба

10. Жінка віком 54 роки мала значну деформацію суглобів пальців рук і стоп. Гістологічно: навколосуглобова сполучна тканина – мукоїдне набрякання, ділянки фібриноїдного некрозу, скупчення макрофагів, ділянки склерозу; у синовіальній оболонці – набряклі ворсини, з ознаками мукоїдного та фібриноїдного набрякання, у синовіальній порожнині зустрічаються поодинокі «рисові тільця». Діагностуйте захворювання.

А) *Ревматоїдний артрит

В) Ревматизм

С) Хвороба Бєхтєрєва

D) Гематогенний туберкульоз

Е) Подагра