Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна патоморфологія ч1.rtf
Скачиваний:
2127
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
2.9 Mб
Скачать

1.3. Приклади тестових завдань для самоконтролю

1. При черевному тифі некротизовані пейєрові бляшки тонкої кишки забарвлюються у жовто-коричневий колір. Який пігмент просочує некротизовану тканину?

А) *Білірубін

В) Гемоглобін

С) Ліпофусцин

D) Індол

Е) Меланін

2. Чоловік тривалий час хворів на гемобластоз. На розтині виявлено, що кістковий мозок, селезінка, печінка та лімфатичні вузли коричневого кольору. Проведена гістохімічна реакція Перлса. Встановлено, що ретикулярні, ендотеліальні та гістіоцитарні елементи цих органів містять гранули синього кольору. Який пігмент був виявлений?

А) *Гемосидерин

В) Білірубін

С) Гематоїдин

D) Порфірин

Е) Гематопорфірин

3. У шматочку шкіри 1х2 см, який був доставлений для гістологічного дослідження, знайдено новоутворення бурого кольору 0,5 см у діаметрі. Мікроскопічно пухлина складається з невеликих клітин у вигляді тяжів і гнізд, розташованих у дермі з бурим пігментом у цитоплазмі, що дає негативну реакцію Перлса. Який пігмент найбільш імовірний?

А) *Меланін

В) Гематоїдин

С) Гемосидерин

D) Білірубін

Е) Гемомеланін

4. Для гістологічного дослідження доставлене очне яблуко, у судинній оболонці якого виявлене пухлиноподібне утворення 1х0,4 см чорного кольору. У клітинах – множинні патологічні мітози, у цитоплазмі багатьох з них визначається пігмент жовто-бурого кольору. Ваш діагноз?

А) *Меланома

В) Невринома

С) Ангіосаркома

D) Нейробластома

Е) Гангліонейробластома

5. У чоловіка, який при житті страждав на мітральний стеноз, під час розтину виявлені щільні легені бурого кольору. Про який патологічний процес у легенях йдеться?

А) *Гемосидероз

В) Гемохроматоз

С) Жовтяниця

D) Гемомеланоз

Е) Ліпофусциноз

6. При розтині трупа жінки віком 63 роки, яка страждала на ревматизм, комбіновану мітральну ваду, стулки мітрального клапана різко стовщені, зрощені між собою, кам’янистої щільності, визначається хрускіт при розрізі. Який патологічний процес зумовив кам’янисту щільність?

А) * Дистрофічне обвапнення

В) Метастатичне обвапнення

С) Метаболічне обвапнення

D) Фібриноїд

Е) Амілоїдоз

7. У чоловіка віком 34 роки з туберкульозом наднирникових залоз шкіра на розтині сірувато-коричневого кольору, артеріальний тиск (прижиттєво) був знижений, спостерігалася адинамія та зниження рівня 17-оксикортикостероїдів у сечі й плазмі крові. Порушення якого пігменту зумовило клінічні прояви у хворого?

А) *Меланіну

В) Білірубіну

С) Ліпофусцину

D) Ліпохрому

Е) Гемосидерину

8. У мокротинні хворого на мітральну недостатність серця виявлені клітини, які містять бурий пігмент. Реакція Перлса позитивна. Який це пігмент?

А) *Гемосидерин

В) Гематоїдин

С) Меланін

D) Порфірин

Е) Білірубін

9. На розтині хворого віком 65 років, який помер від хронічної серцевої недостатності в наслідок ревматичного ураження серця, легені бурого кольору, збільшені в розмірах, щільні. Як називаються такі зміни в легенях?

А) *Бура індурація легенів

В) Мускатні легені

С) Стільникові легені

D) Хронічний бронхіт

Е) Хронічна емфізема

10. У чоловіка, який за життя страждав на бронхоектатичну хворобу, пневмосклероз з вираженими явищами кахексії, на розтині серце зменшене в розмірах, стінки стоншені, в’ялої консистенції, на розрізі тканина бурого кольору. Відкладення якого пігменту спостерігається в міокарді?

А) *Ліпофусцин

В) Гемосидерин

С) Цероїд

D) Ліпохроми

Е) Меланін