Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна патоморфологія ч1.rtf
Скачиваний:
2127
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
2.9 Mб
Скачать

1.3. Приклади тестових завдань для самоконтролю

1. У хворого віком 29 років з діагнозом – багатоуламковий перелом правого стегна на 3 добу після одержання травми з’явилися скарги на біль у грудній порожнині праворуч, утруднене дихання. Через добу на фоні прогресуючої серцево-дихальної недостатності настала смерть. При гістологічному дослідженні в кровоносних судинах легенів і головного мозку виявлені суданофільні краплі жовто-червоного кольору, які повністю перекривали просвіт судин мікроциркуляторного русла. З яким ускладненням пов’язана смерть хворого?

А)*Жировою емболією

В) Газовою емболією

С) Медикаментозною емболією

D) Мікробною емболією

Е) Тромбоемболією

2. Хворий віком 65 років, що страждав на атеросклероз, госпіталізований у хірургічне відділення з приводу розлитого гнійного перитоніту. Під час операції діагностований тромбоз мезентеріальних артерій. Яка найбільш імовірна причина перитоніту?

А) *Геморагічний інфаркт

В) Ішемія ангіоспастична

С) Ішемічний інфаркт

D) Стаз

Е) Ішемія компресійна

3. При мікроскопічному дослідженні згортка крові, виявленого в просвіті стегнової артерії, патологоанатом мікроскопічно побачив нерівномірне скупчення фібрину та зруйнованих формених елементів крові, які чергуються між собою, зв’язаних із інтимою судини, повне закриття просвіту артерії. Що це?

А) *Змішаний тромб

В) Посмертний згорток крові

С) Тромбоембол

D) Гіаліновий тромб

Е) Червоний тромб

4. У хворої віком 65 років, що страждає на тромбофлебіт глибоких вен гомілки, у поліклініці у черзі на прийомі до лікаря, раптово настала смерть. На розтині трупа в загальному стовбурі та біфуркації легеневої артерії знайдені вільно лежачі червоні пухкі маси з тьмяною гофрованою поверхнею. Який патологічний процес у легеневій артерії знайшов патологоанатом?

А) *Тромбоемболію

В) Тромбоз

С) Тканинну емболію

D) Емболію сторонніми предметами

Е) Жирову емболію

5. При розтині померлого після абдомінальної операції, у венах малого таза були знайдені численні тромби. Клінічно був зафіксований тромбоемболічний синдром. Де варто шукати тромб?

А) *Легеневі артерії

В) Портальна вена

С) Лівий шлуночок серця

D) Головний мозок

Е) Вени нижніх кінцівок

6. При мікроскопічному дослідженні пупкової вени немовляти, яке померло від інтоксикації, знайдено: стінка судини з дифузною запальною інфільтрацією, у просвіті її – обтуруючий тромб із великою кількістю нейтрофільних лейкоцитів з явищами каріорексису та колоніями бактерій. Яке з наслідків тромбозу найбільше вірогідно?

А) *Септичний автоліз

В) Асептичний автоліз

С) Організація й каналізація тромбу

D) Перетворення в тромбоембол

Е) Петрифікація тромбу

7. У хворого, що страждає на гнійний отит і тромбоз сигмовидного синуса твердої мозкової оболонки, відрив частини тромбу може загрожувати розвитком:

  1. *Тромбоемболії гілок легеневої артерії

  2. Тромбоемболії судин головного мозку з розвитком сірого розм’якшення мозку

  3. Тромбоемболії судин сітчастої оболонки ока та розвитком сліпоти

  4. Тромбоемболії коронарних артерій

  5. Місцевого недокрів’я

8. У хворого після відкритого перелому ключиці раптово настала смерть. При ранньому розтині в правому шлуночку серця та легеневих артерій виявлена піниста кров. Що стало причиною смерті?

А) *Повітряна емболія

В) Бактеріальна емболія

С) Кровотеча

D) Тканинна емболія

Е) Жирова емболія

9. У льотчика, який загинув у результаті розгерметизації кабіни літака, при гістологічному дослідженні внутрішніх органів у судинах виявлено велика кількість пухирців, у печінці – жирова дистрофія. У головному та спинному мозку – множинні дрібні ішемічні вогнища сірого розм’якшення. Укажіть найбільш імовірну причину таких змін.

А) *Газова емболія

В) Повітряна емболія

С) Жирова емболія

D) Тромбоемболія

Е) Тканинна емболія

10. Під час дорожньо-транспортної пригоди водій одержав поранення в шию розбитим склом. Кровотеча була невелика, але через кілька хвилин потерпілий помер при явищах гострої ядухи. При розтині серця померлого в заповненій водою порожнині перикарда виділяються пухирці. Укажіть імовірний патологічний процес.

А) *Повітряна емболія

В) Газова емболія

С) Жирова емболія

D) Тромбоемболія

Е) Емболія сторонніми предметами