Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна патоморфологія ч1.rtf
Скачиваний:
2127
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
2.9 Mб
Скачать

1.2. Питання для самоконтролю з теоретичної частини заняття

  1. Загальна характеристика епітеліальних пухлин.

  2. Морфологічна характеристика доброякісних епітеліальних пухлин.

  3. Морфологічна характеристика злоякісних епітеліальних пухлин.

  4. Епітеліальні пухлини екзокринних залоз: морфологічна характеристика.

  5. Епітеліальні пухлини ендокринних залоз: морфологічна характеристика.

1.3. Приклади тестових завдань для самоконтролю

1. Чоловік віком 40 років, страждав на хронічний бронхіт, помер від виснаження. При розтині легенів у просвіті бронхів виявлене ендофітне розростання біло-сірої розм’якшеної тканини. При мікроскопічному дослідженні цієї тканини серед розростань атипового плоского епітелію виявлені рогові «перлини». Ваш діагноз.

А) *Плоскоклітинний рак зі зроговінням

В) Плоскоклітинний рак без зроговіння

С) Аденокарцинома

D) Недиференційований рак

Е) Апудома

2. У жінки через 6 місяців після пологів розвилася маткова кровотеча; при гінекологічному огляді в порожнині матки виявлена тканина темно-червоного кольору з множинними порожнинами, що нагадує «губку». При мікроскопічному дослідженні пухлини в лакунах виявлені атипові світлі епітеліальні клітини Лангганса та гігантські клітини синцитіотрофобласту. Назвіть пухлину.

А) *Хоріонепітеліома

В) Плоскоклітинний рак без зроговіння

С) Аденокарцинома

D) Фіброміома

Е) Міхуровий занос

3. У хворого на малій кривизні в препілоричному відділі шлунка виявлене утворення кратероподібної форми. Із крайової ділянки утворення взята біопсія. Дані гістологічного дослідження: пухлина з залозистоподібними структурами різної форми та величини, що вростають у навколишню тканину, вираженим атипізмом клітин. Назвіть гістологічний варіант даної пухлини.

А) *Аденокарцинома

В) Плоскоклітинний рак

С) Скір шлунка

D) Слизовий рак шлунка

Е) Солідний рак шлунка

4. У хворого виник захриплий голос, під час ларингоскопії виявлена пухлина гортані, сіро-білого кольору, з сосочковою поверхнею. Мікроскопічно: розростання сполучної тканини, яка покрита багатошаровим плоским епітелієм зі зроговінням, без клітинного атипізма. Достовірніше за все це:

А) *Папілома

В) Фіброма

С) Поліп

D) Ангіома

Е) Ангіофіброма

5. У хворої віком 55 років з’явилися рецидивні маткові кровотечі. Виконано діагностичне вискоблювання порожнини матки. У зіскрібку ендометрія серед елементів крові видно залозисті елементи різної величини та форми, утворені атиповими клітинами з гіперхромними ядрами, з численними мітозами (у тому числі й патологічними). Про який процес можна думати?

А) *Аденокарцинома

В) Залозиста гіперплазія ендометрія

С) Хоріонепітеліома

D) Аденоматозний поліп

Е) Ознаки перерваної вагітності

6. У хворого в результаті обтурації середньочасточкового бронха вузлом м’яких тканин утворився ателектаз середньої частки правої легені. При бронхобіопсії в зоні обтурації виявлені розростання залозистоподібного атипового епітелію з патологічними мітозами, який проростає в легеневу тканину й хрящ. Якому захворюванню найбільше імовірно відповідають ці дані?

А) *Бронхогенний рак легенів

В) Деформуючий бронхіт

С) Запальний поліп

D) Дисплазія епітелію бронха

Е) Саркома бронха

7. У чоловіка віком 62 роки вилучена нирка, у якій при макроскопічному дослідженні виявлена пухлина у вигляді вузла діаметром 8 см. Тканина пухлини на розрізі строката, з множинними крововиливами, некрозами. Гістологічно: пухлина складається зі світлих клітин, які утворюють альвеолярні та сосочкові структури, помірковано виражений інвазивний ріст. У багатьох клітинах пухлини визначаються патологічні мітози, гіперхромні ядра. Діагностуйте виявлену пухлину нирки.

А) *Світлоклітинний рак

В) Світлоклітинна аденома

С) Аденокарцинома

D) Нефробластома

Е) Ацидофільна аденома з малігнізацією

8. При мікроскопічному дослідженні біоптату з легенів виявлені атипові клітини, які формують множинні ацинарні структури та продукують слиз. Яка гістологічна форма раку легенів має місце у хворого?

А) *Високодиференційована аденокарцинома

В) Помірковано диференційована аденокарцинома

С) Недиференційований рак

D) Помірно диференційований плоскоклітинний рак

Е) Залозисто-плоскоклітинний рак

9. При мікроскопічному дослідженні бронхобіопсії виявлена пухлина, яка побудована з гніздових скупчень атипових клітин багатошарового плоского епітелію, місцями з характерними «перлинами». Ваш діагноз?

А) *Плоскоклітинний рак зі зроговінням

В) Плоскоклітинний рак без зроговіння

С) Солідний рак

D) Слизовий рак

Е) Скір

10. При гістологічному дослідженні біоптату піхвової частини шийки матки у хворої 47 років з ерозією, яка довго не загоюється, виявлені ознаки клітинного атипізма, базальна мембрана без змін. Поставити діагноз.

А) *Карцинома in situ

В) Ерозія

С) Аденокарцинома

D) Папілома

Е) Ендометріоз