Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дистанц навчання..doc
Скачиваний:
169
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Зміст і послідовність виконання завдань

  1. Відбір проб молока.

  2. Підготовка молока до аналізу.

  3. Визначення масової частки жиру в молоці.

1. Відбір проб молока.

Відбирання проб проводять в присутності здавальника.

Перед відбиранням проб молоко в автомолцистернах ретельно перемішують 3-4 хв (за наявністю механічних мішалок), домагаючись його повної однорідності і не допускаючи спінювання. Молоко у флягах та за відсутності механічних мішалок перемішують колотівкою, рухаючи її уверх-вниз 8-10 разів, також домагаючись повної його однорідності.

Точкові проби відбирають пробовідбірниками або спеціальною квартою з подовженою ручкою місткістю 0,50 або 0,25 дм3. Відібрані точкові проби зливають у посудину. Перемішують, складаючи таким чином об’єднану пробу об’ємом близько 1,0 дм3 . З об’єднаної проби після перемішування виділяють пробу для проведення аналізу об’ємом близько 0,5 дм3.

2. Підготовка молока до аналізу.

У процесі підготовки проб молока для аналізу за фізико-хімічними показниками, його перемішують, перевертаючи посудину не менше трьох разів, або переливаючи в іншу посудину та назад не менше двох разів, та підігрівають або охолоджують до температури 20±20С.

Перед дослідженням консервованої проби та проби з відстояним шаром вершків їх нагрівають до температури 35±50С на водяній бані температурою 48±20С та охолоджують до температури 20±20С.

3. Визначення масової частки жиру в молоці.

У чистий молочний жиромір дозатором наливають 10 мл сірчаної кислоти густиною 1810-1820 кг/м3, намагаючись не замочити шийку жироміра.

Піпеткою відміряють 10,77 мл підготовленої проби молока. Рівень молока в піпетці встановлюють за нижнім меніском, тримаючи піпетку тільки вертикально. Потім піпетку нахиляють під кутом 450 і приклавши до внутрішньої стінки (нижче шийки) жироміра, дають молоку повільно стекти так щоб воно не змішувалось з сірчаною кислотою, а залишалось на ній. Коли остання крапля молока стече з піпетки, її витримують протягом 3 с, не віднімаючи від жироміра. Видувати молоко, що залишились в піпетці, не дозволяється.

Додають дозатором 1 мл ізоамілового спирту.

Жиромір закривають сухою пробкою, вводячи її трохи більше ніж на половину в шийку жироміра. Потім жиромір збовтують до повного розчинення білкових речовин, перевертаючи його 4-5 разів так, щоб рідини в ньому повністю змішались.

Далі жиромір встановлюють пробкою вниз на 5 хв на водяну баню температурою 65±20С. Витягши жироміри з бані, їх встановлюють у патрони центрифуги робочою частиною до центру, розміщуючи симетрично один одному. При непарній кількості жиромірів в центрифугу поміщують жиромір, заповнений сірчаною кислотою та ізоаміловим спиртом в тому ж співвідношенні, що й для аналізу, закривають кришку центрифуги та центрифугують. Центрифугування жиромірів проводять із швидкістю обертання не менше 1000 об/хв, протягом 5 хв.

Після центрифугування жироміри виймають з центрифуги та рухом гумової пробки регулюють стовпчик жиру так, щоб він знаходився в трубці зі шкалою. Ставлять жироміри пробкою вниз у штатив водяної бані (температура 65±20С). Рівень води у водяній бані повинен бути трохи вищим від рівня стовпчика жиру в жиромірі. Через 5 хв жироміри виймають з бані і швидко проводять відлік жиру.

При відліку жиромір тримають вертикально, межа жиру має знаходитись на рівні очей. Рухами пробки уверх-вниз встановлюють нижню межу стовпчика жиру на цілій поділці шкали жироміра і від неї відраховують кількість поділок до нижньої точки меніску стовпчика жиру. Межа розділу жиру та кислоти повинна бути різкою. Стовпчик жиру в жиромірі – прозорим, світло-жовтим. За наявності кола (пробки) буруватого або темно-жовтого кольору, а також різних домішок у жировому стовпчику аналіз проводять повторно.

При аналізі гомогенізованого та відновленого молока застосовують трикратне центрифугування та нагрівання між кожним центрифугуванням на водяній бані при температурі 65±20С протягом 5 хв.

У процесі використання центрифуги з підігрівом жиромірів допускається проведення одного центрифугування протягом 15 хв з наступною витримкою жиромірів у водяній бані при температурі 65±20С протягом 5 хв. Покази жиру відповідають масовій частці жиру в молоці у відсотках.

Розходження між паралельними визначеннями не повинне перевищувати 0,1% жиру. За кінцевий результат приймають середнє арифметичне двох паралельних визначень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]