Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дистанц навчання..doc
Скачиваний:
169
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Контрольні запитання.

  1. Яку будову має молочна залоза?

  2. Описати процес біосинтезу білків.

  3. Описати процес біосинтезу молочного жиру.

  4. Описати процес біосинтезу молочного цукру.

2. Склад молока. Лекція 1. Загальний склад молока.

План.

  1. Хімічний склад коров’ячого молока.

  2. Вміст та властивості вільної та зв’язаної води.

  3. Сухий та сухий знежирений залишок молока.

Література: Горбатова К.К. Биохимия молока и молочных продуктов. – СПб.: ГИОРД, 2001 с. 18…20.

1. Молоко –це біологічна рідина, яка утворюється в молочній залозі ссавців з поживних речовин крові.

Хімічний склад молока непостійний і визначає не тільки його харчову і біологічну цінність, але і впливає на технологічну переробку, вихід і якість готової продукції. Підприємства молочної промисловості контролюють хімічний склад молока, яке надходить на переробку.

склад коров’ячого молока

2. Вода в складі молока міститься в великій кількості (86-89%), що зумовлює фізичний стан продукту.

В молоці, як і в інших біологічних рідинах тваринних організмів, вода знаходиться в вільному та зв’язаному стані.

Вільна вода (83-86 %) служить розчинником для водорозчинних компонентів молока(молочного цукру, мінеральних речовин, вітамінів, кислот). Вона замерзає при температурі 00С, її можна легко видалити із молока згущуванням і висушуванням.

Зв’язана вода (3-3,5%) входить до складу різних гідрофільних колоїдів молока (білків). Зв’язування води білковими частинами обумовлено наявністю на їх поверхні гідрофільних груп (центрів)(карбоксильні, амінні, гідроксильні групи), які здатні взаємодіяти з диполями води. В результаті навколо білкових частинок утворюються щільні гідратні (водні) оболонки, які складаються з орієнтованих молекул води, що запобігають з’єднанню частинок білка, або агрегації. Від гідратної оболонки залежить стабільність білкових часточок і жирових кульок. Навколо яких аналогічно утворюються гідратні оболонки.

Зв’язана вода за властивостями відрізняється від вільної води молока:

  • вона нерухома;

  • замерзає при температурі нижче 00С;

  • не розчиняє цукор, сіль;

  • дуже важко видаляється при висушуванні.

3. В сухий залишок молока входять всі хімічні складові частини (жир, білки, молочний цукор, мінеральні речовини), які залишаються в молоці після видалення вологи з нього. Вміст сухого залишку залежить від складу молока і коливається в значних межах (11-15%). Сухий знежирений молочний залишок(СЗМЗ(сомо))- величина більш постійна, ніж вміст сухого залишку, і складає 8-9%. СЗМЗ визначають, вираховуючи з величини сухого залишку вмісту жиру. По ньому визначають натуральність молока – якщо СЗМЗ нижче 8%, то молоко розбавлено водою.

Контрольні запитання.

  1. Яка рідина називається молоком?

  2. Що входить до хімічного складу молока?

  3. В якій кількості вода міститься в молоці?

  4. В яких станах міститься вода в молоці?

  5. Чим відрізняється вільна та зв’язана вода?

  6. З чого складається сухий залишок молока?

  7. Яка величина є показником натуральності молока?

Лекція 2. Вуглеводи молока.

План.

  1. Лактоза (молочний цукор).

  2. Властивості лактози.

  3. Роль бродіння в виробленні різних видів молочних продуктів.

Література: Горбатова К.К. Биохимия молока и молочных продуктов. – СПб.: ГИОРД, 2001 с. 47…53.

1. Лактоза (молочний цукор) це дисахарид, який має емпіричну формулу С12 Н22 О11, складається з залишків двох простих цукрів: галактози і глюкози

Чиста лактоза в 5-6 разів менш солодка, ніж звичайний цукор – сахароза. Вона також гірше розчиняється в воді. Лактоза в складі молока та молочних продуктів при вживанні позитивно впливає на здоров’я людини. Вона допомагає засвоєнню кальцію, фосфору, покращує склад мікрофлори кишечнику (молочна кислота, яка утворюється при зброджуванні лактози, пригнічує розвиток гнилісних бактерій), що особливо важливо для дітей. Крім того, її компонент галактоза необхідний для побудови нервових і мозкових тканин людини. Відповідно, виробництво і вживання населенням незбираномолочних і кисломолочних продуктів багатих на лактозу. Повинні безперервно зростати.

Лактоза, виділена з молочної сироватки, знаходить широке застосування у виробництві продуктів дитячого харчування, а також хлібобулочних, кондитерських (тісто при використанні лактози повільніше черствіє і стає більш пухким, а шоколад та інші солодощі – менш притомними). Застосовується лактоза і у виробництві медичних препаратів (як наповнювач таблеток і порошків і в якості поживного середовища при отриманні пеніциліну).

2. В молоці лактоза знаходиться в вигляді двох форм: альфа і бета. α-Форма лактози менш розчинна, ніж β-форма. Обидві форми можуть переходити одна в одну, швидкість їх переходу залежить від температури.

В перенасичених розчинах лактоза утворює кристали правильної форми. Кристалічну лактозу отримують із молочної сироватки після очищення та згущення в вакуум-апаратах. Кристалізація лактози також відбувається під час виробництва згущеного молока з цукром. Це важлива технологічна операція, яка впливає на консистенцію молочних консервів.

При нагріванні водних розчинів лактози до температури 1000С (а також вапняного розчину лактози до 350С) молочний цукор перетворюється в лактулозу. Лактулоза відрізняється від молочного цукру тим, що містить замість залишку глюкози залишок фруктози.

Лактулоза добре розчиняється у воді (не кристалізується навіть в концентрованих розчинах), більш солодка ніж лактоза. Її широко застосовують в виробництві продуктів дитячого харчування, так перерахованих позитивних властивостей лактулоза стимулює ріст біфідобактерій в кишечнику дітей. При виробництві сухих молочних продуктів для дитячого харчування використовують суміш лактулози з лактозою - лакто-лактулозу.

При високих температурах (160-1800С) спостерігається карамелізація цукру і його розчин набуває коричневого забарвлення. При прийнятих в молочній промисловості режимах теплової обробки молока карамелізація лактози практично не відбувається. Але нагрівання молока до температури вище 950С викликає легке побуріння. Це пов’язано з реакцією, яка проходить в молоці між лактозою і білками або деякими вільними амінокислотами. Вона має назву реакції Майара. В результаті утворюються меланоїдіни – речовини темного кольору з вираженим запахом та смаком.

Реакція меланоїдіноутворення найбільш активно проходить при стерилізації, згущенні і сушці молока і менш активно – при пастеризації, особливо без витримки молока.

Тривале нагрівання з розчиненими кислотами викликає розпад молочного цукру на глюкозу та галактозу з приєднанням молекули води, тобто його гідроліз:

С12 Н22 О11 + Н2О → С6 Н12 О6 + С6 Н12О6

лактоза глюкоза галактоза

Лактоза розкладається на пості цукри під впливом ферменту (лактази), який виділяється молочнокислими бактеріями.

3. Процес більш глибокого розпаду молочного цукру під дією мікроорганізмів називають бродінням. При цьому утворюються різні продукти: кислоти (молочна, оцтова, пропіонова, масляна), спирти (етиловий, бутиловий), вуглекислий газ. Які саме продукти залежить від мікроорганізмів. Розрізняють наступні види бродіння: молочнокисле, спиртове, пропіоновокисле і маслянокисле.

Всі види бродіння до утворення піровиноградної кислоти ідуть однаково. На першій стадії молочний цукор під впливом лактази розкладається на моносахариди: глюкозу і галактозу (галактоза не підлягає безпосередньому бродінню і переходить в глюкозу):

С12 Н22 О11 + Н2О → С6 Н12 О6 + С6 Н12О6

лактоза глюкоза галактоза

В подальшому глюкоза активується (фосфорилюється) в результаті приєднання залишку фосфорної кислоти від аденозинтрифосфатної кислоти (АТФ) і в формі фосфорних ефірів захоплюється в цілий ряд ферментативних перетворень. Із кожної молекули глюкози утворюються дві молекули піровиноградної кислоти:

С6 Н12 О6 → СН3СОСООН

глюкоза піровиноградна кислота

Наступні перетворення піровиноградної кислоти (в залежності від виду бродіння) йдуть в різних напрямах, які визначаються специфічними особливостями (складом ферментів) мікроорганізмів.

Молочнокисле бродіння відіграє важливу роль при виробництві сирів, простокваші, сиру кисломолочного та інших кисломолочних продукті. Спиртове бродіння виникає при виробництві кефіру, кумису, пропіоновокисле – при дозріванні швейцарського та советского сирів. Маслянокисле ж бродіння небажане для всіх видів молочних продуктів, оскільки негативно впливає на їх смак, і консистенцію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]