Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дистанц навчання..doc
Скачиваний:
169
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
2.55 Mб
Скачать

4. Визначення масової частки жиру в жиромірах для молока в сухому молоці.

В жиромір відміряти 10 мл кислоти густиною 1,81-1,82 г/см3.

В невеликий стаканчик відважити 1,5г сухого молока, долити 4 мл гарячої води (70-750С) ретельно перемішати скляною паличкою.

Із стаканчика масу перенести без втрат в жиромір з кислотою споліскуючи стаканчик декілька раз водою. Рівень рідини в жиромірі після додавання 1мл ізоамілового спирту повинен бути нижче основи горла на 4-6 мм. Далі визначення проводять також як при визначенні в звичайному молоці за виключенням того, що застосовують трикратне центрифугування з нагріванням в водяній бані перед кожним центрифугуванням при температурі 65 ± 20С.

Масову долю жиру в продукті (%) визначають за формулою:

Ж = (Р · 11)/m;

де – Р- покази жироміру, %;

m – наважка продукту, г.

При наважці продукту 1,5 г Ж = 7,33Р. Розходження в паралельних визначеннях не повинно перевищувати 0,05%.

5. Визначення кислотності в сухому молоці.

В фарфорову ступку на технохімічних терезах відважують 1,25г сухого молока. Невеликими порціями при розтиранні комочків добавити 10 мл води (температура 70-750С). Розчин охолодити і влити ще 20мл води (200С) і 3 краплі фенолфталеїну.

Вміст ступки титрувати 0,1н розчином їдкого натрію до слабо-рожевого забарвлення.

Кількість мілілітрів лугу, яка пішла на титрування, перемножити на 10. Отримане число покаже кислотність молока в градусах.

Дати відповіді на запитання

  1. Як готують пробу згущеного молока до проведення досліджень?

  2. Якої густини сірчану кислоту використовують для визначення масової частки жиру в згущеному молоці з цукром?

  3. Якої густини сірчану кислоту використовують для визначення масової частки жиру в згущеному стерилізованому молоці?

  4. Скільки разів проводять центрифугування при визначенні масової частки жиру в згущеному молоці?

  5. Як проводять визначення кислотності згущеного молока?

  6. Як готують пробу сухого молока до досліджень?

  7. Як визначають масову частку жиру в сухому молоці?

  8. Як визначають кислотність в сухому молоці?

10. Біохімічні основи виробництва дитячих молочних продуктів План.

  1. Склад і властивості жіночого молока

  2. Методи наближення молочних сумішей до жіночого молока

  3. Фізіологічні і біохімічні основи виробництва сухих і рідких дитячих молочних продуктів

Література: Горбатова К.К. Биохимия молока и молочных продуктов. – СПб.: ГИОРД, 2001 с. 218…222.

1. Склад і властивості жіночого молока

При розробці асортименту і рецептур молочних продуктів для дитячого харчування за еталон приймають жіноче молоко. За складом воно відрізняється від молока сільськогосподарських тварин (найближче до нього кобиляче молоко). Основна сировина при виробництві дитячих молочних продуктів — коров'яче молоко, тому необхідно знати відмінність його складу від складу жіночого молока (табл. 37).

Білків в жіночому молоці в 3—3,5 разу менше, ніж в коров'ячому, вуглеводів майже в 1,6 разу більше, вміст жиру приблизно однаковий, мінеральних речовин в 3 рази менше (понижений вміст солей і білків обумовлює низьку кислотність і буферну місткість жіночого молока). Є і якісні відмінності окремих складових частин молока.

Жіноче молоко містить близько 1,0% білків. У коров'ячому молоці переважає казеїн (близько 80%), в жіночому молоці, що відноситься до альбумінового типа, — сироваткові білки (близько 65%). Від співвідношення білкових фракцій залежить характер білкового згустку, що утворюється в шлунку дитини під дією сичужного ферменту. При згортанні жіночого молока білки випадають у вигляді дрібних пластівців. Тому вони легше перетравлюються і засвоюються, ніж білки коров'ячого молока,

Показник

Молоко

жіноче

коров'яче

Масова частка %:

сухих речовин

11,8-12,9

12,0

жиру

3,3-5,3

3,6

білка

0,9-1,1

3,2

Зокрема:

казеїну

0,3-0,4

2,6

сироваткових білків

0,5-0,7

0,6

вуглеводів

6,6-7

4,6

мінеральних речовин

0,2-0,3

0,7

Кислотність 0Т

6-13

17

Щільність, кг/м3

1032

1029

які утворюють щільний, важкодоступний для дії шлункового соку згусток. Утворенню щільного згустку з коров'ячого молока сприяють також крупніший розмір казеїнових частинок (80 нм в порівнянні з 42 нм в жіночому молоці) і підвищений вміст в ньому солей кальцію.

При цьому є відмінності фракційного складу казеїну — в коров'ячому молоці переважають αs- і β-казеїн, в жіночому — β -казеїн. Різний і склад сироваткових білків даних видів молока. Основним сироватковим білком коров'ячого молока є β -лактоглобулін, жіночого молока — α-лактальбумін і імуноглобуліни (практично в ньому не міститься β -лактоглобулін).

Білки жіночого молока містять, в порівнянні з білками коров'ячого молока, більше незамінних амінокислот, які знаходяться в найбільш сприятливих для немовляти співвідношеннях.

Жир жіночого молока тонше диспергований, ніж жир коров'ячого. Розмір жирових кульок жіночого молока коливається від 0,5 до 5 мкм (коров'ячого — дещо вищий). У жирі жіночого молока міститься менше високоплавких тригліцеридів і більше легкоплавких, чим в жирі коров'ячого. Все це сприяє кращому всмоктуванню, розщеплюванню і засвоєнню жиру організмом дитини. Різний жирнокислотний склад молочного жиру. Жир жіночого молока містить в 1,5—2 рази більше ненасичених кислот, ніж жир коров'ячого. У жирі жіночого молока значно більше незамінних поліненасичених жирних кислот. Так, лінолевої кислоти в ньому в 5-10 разів більше, ніж в жирі коров'ячого молока. Він містить дуже важливу для дитячого організму арахідонову кислоту, якої майже немає в жирі коров'ячого молока.

Жіноче молоко, на відміну від коров'ячого, містить більше молочного цукру (близько 6%). Але, разом з молочним цукром, в ньому представлені складніші олігосахариди (0,3-1 %), стимулюючі зростання біфідобактерій. Біфідобактерії мають важливе значення в розвитку дитячого організму, запобігаючи розмноженню гнильних і патогенних бактерій в кишечнику.

Мінеральних речовин в жіночому молоці майже в 3 рази менше, ніж в коров'ячому, зокрема в ньому в 3—4 рази менше кальцію, магній, натрій, в 6 разів менше фосфору і т.д..

Є досить значні відмінності в співвідношенні окремих елементів. Наприклад, в жіночому молоці співвідношення між кальцієм і фосфором складає приблизно 2, тоді як в коров'ячому молоці — 1,26. Жіноче молоко значно багатше за коров'яче мікроелементами —- залізом, міддю, йодом і ін.

Жіноче молоко значно багатше за коров'яче вітамінами А, Е, С, РР, але бідніше вітамінами В1, В2, В6, В12 і біотином.

Для жіночого молока характерна висока активність гідролітичних ферментів — ліпази, амілази, протеази (немовля має слабку ферментну систему, ферменти молока матері допомагають йому в перетравлюванні їжі). Воно містить також у багато разів більше лізоциму і лактоферину (вміст яких складає 39 і 150 міліграм на 100 мл), які разом з імуноглобуліном А і іншими бактерицидними речовинами обумовлюють високі антибактеріальні властивості жіночого молока.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]