Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дистанц навчання..doc
Скачиваний:
169
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Зміст і послідовність виконання завдань

  1. Фальсифікація молока водою.

  2. Фальсифікація молока содою.

  3. Фальсифікація молока формальдегідом.

  4. Фальсифікація молока аміаком.

  1. Фальсифікація молока водою.

При розведенні молока водою знижується його густина, кислотність, масові частки сухих речовин, жиру, білку. Погіршується зсідання молока сичужним ферментом, зменшується вихід продуктів, підвищуються втрати.

Для визначення кількості доданої до молока води необхідно знати густину молока, що досліджується і густину контрольної проби від тієї ж групи корів. Густину визначаємо ареометром. Відсоток води, що додається визначаємо за формулою:

Мв = (Дн – Дф)/Дн · 100,

де Мв – маса доданої води, %;

Дн, Дф - густина відповідно незбираного і фальсифікованого молока, 0А.

2. Фальсифікація молока содою.

2.1. Визначення соди в молоці бромтимоловим синім.

Метод засновано на зміні забарвлення розчину індикатора бромтимолового синього при додаванні його в молоко, яке містить соду (карбонат або бікарбонат натрію).

У встановлену в штатив суху або промиту дистильованою водою пробірку наливають 5 мл досліджуваного молока і обережно по стінці додають 7-8 крапель 0,04% спиртового розчину бромтимолового синього. За 10 хв спостерігають за зміною забарвлення кільцевого прошарку, не допускаючи струшування пробірки.

Одночасно встановлюють контрольну пробу з молоком, яке не містить соди.

Жовте забарвлення кільцевого прошарку вказує на відсутність соди в молоці. Поява зеленого забарвлення різних відтінків (від блідо- до темно-зеленого) свідчить про присутність соди в молоці.

2.2. Визначення соди в молоці розоловою кислотою.

Розолова кислота є індикатором. У нейтральних і слабко-кислих розчинах вона дає блідо-коричнево-жовте забарвлення (свіже молоко), у слабколужних – переходить у рожево-червоне.

У пробірку відміряємо піпеткою 3мл молока і 3 мл 0,2% розчину розолової кислоти, добре перемішують. Молоко без соди забарвлюється в блідо-коричнево-жовтий колір, з содою – у рожево-червоний.

3.Фальсифікація молока формальдегідом.

У пробірку відміряють піпеткою 2 мл суміші кислот (до 100 мл сірчаної кислоти питомою вагою 1820 кг/м3 додають 1 краплю азотної кислоти питомою вагою 1300 кг/м3). Потім обережно відміряють піпеткою по стінці пробірки, щоб рідина не змішувалась, близько 2 мл молока. За наявності в молоці формальдегіду на межі рідин, які торкаються, утворюється фіолетове або темно-сине кільце. За відсутності кільце має жовте забарвлення.

4. Фальсифікація молока аміаком.

У склянку відміряють циліндром 20 мл молока і підігрівають протягом 2-3 хв на водяній бані при температурі 40-450С. У підігріте молоко вносять 1 мл 10% розчину оцтової кислоти. Для осадження казеїну суміш залишають у спокої на 10 хв.

Піпеткою (з ваткою на нижньому кінці щоб не потрапив казеїн) відбирають 2 мл відстояної сироватки і переносять в пробірку.

У ту ж пробірку піпеткою з гумовою грушою додають 1мл реактиву Неслера і вміст відразу ж перемішують. Далі протягом не більше 1 хв спостерігають зміну забарвлення суміші.

Поява лимонно-жовтого забарвлення суміші вказує на характерну для молока присутність аміаку.

Поява жовто-гарячого забарвлення суміші вказує на присутність аміаку вище його природного вмісту в молоці.

У п’яти пробірках без підпису містяться зразки молока. За допомогою дослідів визначити наявність фальсифікації молока.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]