Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
С.Г Машини / Метод_СГМ_МС / Войтюк_Теория сг машин.pdf
Скачиваний:
445
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
5.42 Mб
Скачать

Основи теорії та розрахунку машин і знарядь для обробітку ґрунту

Тяговий опір борони залежить від її ваги, опору ґрунту і кількості зубів. Для практичних потреб тяговий опір борони можна визначи- ти за залежністю

P = nk;

де n кількість зубів; k тяговий опір одного зуба, Н.

За дослідними даними середнє значення тягового опору на один зуб для легких борін становить k = 10…15 Н, для середніх k = 20…25 Н, для важких k = 40…50 Н.

1.5. Теорія та розрахунок культиваторів

Культиватори застосовують для суцільного та міжрядного обробітку ґрунту, а також для догляду за посівами. За призначенням культива- тори поділяють на парові, просапні, універсальні та спеціальні.

Парові культиватори використовують для суцільного передпо- сівного обробітку ґрунту, догляду за парами, розпушування ґрунту і знищення бурянів, а також для загортання мінеральних добрив у ґрунт.

Просапні культиватори призначені для розпушування між- рядь, підрізування бурянів і внесення мінеральних добрив і гербі- цидів у ґрунт.

Універсальні культиватори застосовують як для суцільного пе- редпосівного обробітку ґрунту, так і для обробітку міжрядь просап- них культур.

Спеціальні культиватори бувають садові, лісові, протиерозійні (штангові, плоскорізи, глибокорозпушувачі), фрезерні та ін.

Залежно від обладнання культиваторів певними робочими орга- нами вони можуть розпушувати, подрібнювати, частково перемішу- вати і вирівнювати поверхню ґрунту, підрізувати буряни, загортати і вносити мінеральні добрива і гербіциди у ґрунт.

1.5.1. Робочі органи культиваторів та їхні параметри

Основними робочими органами культиваторів є лапи. Залежно від завдання та ґрунтово-кліматичних умов культиватори обладну- ють полільними, універсальними, розпушувальними лапами та спеціальними лапами-плоскорізами і глибокорозпушувачами.

Полільні лапи бувають плоскорізальні однобічні (рис. 1.56, а), плоскорізальні стрілчасті без хвостовика (рис. 1.56, б) і плоскорі- зальні з хвостовиком (рис. 1.56, в). Ці лапи застосовують для обро- бітку ґрунту на глибину до 6 см при перших міжрядних обробітках просапних культур. Вони підрізують буряни і забезпечують незнач- не кришіння та розпушування ґрунту.

95

Розділ 1

Рис. 1.56. Лапи культиваторів:

а плоскорізальна однобічна; б плоскорізальна стрілчаста без хвостовика; в плоскорізальна стрілчаста з хвостовиком; г універсальна без хвостовика; д уні- версальна з хвостовиком; е оборотна; є списоподібна; ж долотоподібна; з плоскорізальна широкозахватна; и глибокорозпушувач; 1 леміш лівий; 2 башмак; 3 леміш правий; 4 долото; 5 плита стояка; 6 стояк; 7 змінний ніж; 8 ліва бокова щока; 9 права бокова щока; 10 головка стояка

Універсальні стрілчасті лапи є без хвостовика (рис. 1.56, г) і з хвостовиком (рис. 1.56, д). Їх використовують для обробітку ґрунту на глибину до 12 см. У процесі роботи універсальні лапи забезпечу- ють підрізування бурянів й інтенсивніше, ніж плоскорізальні, здій- снюють кришіння і розпушування ґрунту.

Основними параметрами полільних і універсальних лап, що ви- значають їх форму і характер дії на ґрунт, є ширина захвату b і кути

96

Основи теорії та розрахунку машин і знарядь для обробітку ґрунту

кришіння і розпушування α, нахилу леза до горизонту ε, розхилу лез γ і загострення і.

Плоскорізальні однобічні лапи бувають праві й ліві з шириною захвату 85, 120, 150, 165 і 250 мм, а стрілчасті плоскорізальні та універсальні з шириною захвату 220, 250, 270, 300 і 380 мм.

Кут α, який характеризує розпушувальну дію лап на ґрунт, у по- лільних лапах має мале значення (α = 9…10°), а в універсальних стрілчастих значно більше (α = 16…18°).

Кут нахилу леза лапи до горизонту ε в полільних лапах стано- вить 15…18°, а в універсальних стрілчастих — 25…30°.

Леза полільних і універсальних лап загострюють під кутом і = 15…16°.

У плоскорізальних однобічних лапах кут відхилення леза від напрямку руху γ = 28…32°, в плоскорізальних стрілчастих лапах — 2γ = 60…70°, а в універсальних стрілчастих лапах для роботи на чор- ноземних глинистих ґрунтах 2γ = 50…58°, на середньозвязних

2γ = 60…78° і на піщаних — 2γ = 70…80°.

Розпушувальні лапи призначені для глибокого розпушування ґрунту і поділяються на оборотні (рис. 1.56, е), списоподібні (рис. 1.56, є) та долотоподібні (рис. 1.56, ж). Характерним для розпушу- вальних лап є те, що кут розпушування α змінний і зростає залежно від висоти.

Оборотні лапи кріпляться до пружного або жорсткого стояка. Ла- пи, прикріплені до пружного стояка, використовують при глибині обробітку ґрунту до 12 см. Початковий кут α розпушування і кри- шіння ґрунту становить від 25 до 30°. Лапи, прикріплені до жорст- кого стояка, використовують для кришіння і розпушування ґрунту на глибину до 25 см. Кут розхилу лез 2γ = 60…80°, кут α0 = 40…45° і

ширина лап b = 35…65 мм.

Списоподібні лапи мають такі самі параметри, лише кут розхилу лез менший (2γ = 45…50°). Вони загострені з одного боку.

Долотоподібні лапи застосовують при обробітку міжрядь просап- них культур на глибину до 16 см. Початковий кут кришіння і роз- пушування ґрунту α = 40°, а ширина леза лапи b = 20 мм. Винос ле- за лапи вперед відносно стояка l0 = 110…205 мм.

Плоскорізальні широкозахватні лапи (рис. 1.56, з) призначені для кришіння і розпушування ґрунтів, які зазнають вітрової ерозії, на глибину від 7 до 20 см. За формою вони нагадують стрілчасті ла- пи. Плоскорізальна лапа складається з правого 3 і лівого 1 лемешів і долота 4, прикріплених до башмака 2, який болтами кріпиться до плити 5 стояка 6. При переміщенні лапи в ґрунті лемеші підрізують скибу, подрібнюють і розпушують, але не перемішують шари ґрунту. Одночасно вони підрізують буряни і стерню, залишаючи не менше ніж 80 % на поверхні, які захищають ґрунт від вітрової ерозії.

97

Розділ 1

Основними параметрами плоскорізальних лап є: кут γ розхилу лемешів (75, 100 і 120°), кут ε установлення лемешів до дна борозни (25 і 26°), кут α установлення долота до дна борозни (17, 20 і 25°).

Ширина захвату лап 110, 150, 160, 210, 220 і 250 см.

Глибокорозпушувач (рис. 1.56, и) призначений для розпушуван- ня і кришіння ґрунту на глибину до 80 см без винесення на поверх- ню нижніх шарів ґрунту. Він складається з долота 4, башмака 2, змінного ножа 7, який установлюють у передній частині стояка 6.

1.5.2. Дія полільних і універсальних лап на коріння бур’янів

Робочою частиною полільних і універсальних лап є зрізаний три- гранний клин. Процес деформації ґрунту тригранним клином було зясовано під час розгляду роботи плугів. Для роботи полільних і

 

універсальних лап важливою операцією є

 

підрізування коріння бурянів. Як зазна-

 

чалося, різання із ковзанням є енергетич-

 

но вигідним. Тому при визначенні кута 2γ

 

розхилу леза лап доцільно виходити з

 

умови, щоб різання коренів бурянів від-

 

бувалося із ковзанням їх по лезу. Цим

 

досягається полегшення перерізання ко-

 

ренів бурянів або сходження їх із леза,

 

якщо перерізання не відбулося, а також

 

усувається зависання бурянів на лезі.

 

Для визначення кута 2γ розглянемо

Рис. 1.57. Схема дії

роботу леза лапи в момент, коли воно зрі-

на лезо лапи сил у момент

зує бурян. Як видно із рис. 1.57, силу

підрізування буряну

опору буряну R можна розкласти на дві

 

складові R1 і R2 . Складова R1 нама-

гається пересувати корінь буряну по лезу, але цьому протидіє сила тертя. Отже, корінь зможе ковзатися по лезу за умови

 

R1 > F.

(1.59)

При цьому R1 = Rcosγ,

а F = R2tgϕк,

де коефіцієнт тертя вира-

жено через tg ϕк кута ϕк

тертя коренів бурянів об лезо лапи. Вира-

зивши силу R2 через R, матимемо

 

F = Rsinγtgϕк.

Підставивши в умову (1.59) значення R1 і F, отримаємо

Rcosγ > Rsinγtgϕк.

98

Соседние файлы в папке Метод_СГМ_МС