Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
С.Г Машини / Метод_СГМ_МС / Войтюк_Теория сг машин.pdf
Скачиваний:
445
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
5.42 Mб
Скачать

Основи теорії та розрахунку машин для післязбиральної обробки зерна

Швидкість на виході із горловини вентилятора витримують такою, щоб вона перевищувала критичну швидкість vп тих компо-

нентів маси, які потрібно видалити, тобто

vп = αпvкр,

де αп коефіцієнт перевищення швидкості.

Критична швидкість для зерна пшениці становить 8,9…11,5 м/с. Рекомендовано такі значення αп: для соломи завдовжки до

200 мм — 1,1…1,7; полови — 1,9…3,7; збоїни — 2,5…5,0; обмолоче-

них колосків — 1,5…3,0.

Витрати повітря Qп, що подається, або продуктивність венти-

лятора, беруть, виходячи з допустимої маси домішок, які видаля- ються одиницею маси повітря, за виразом:

Qп = тп/λ.

Масу тп розраховують за масою зерна тз, яку пропускає очисник за 1 с, виходячи з такого виразу:

тп = εтз,

де ε коефіцієнт, який визначає масову частку полови, яку потріб- но видалити.

Коефіцієнт ε для комбайнового очищення становить від 0,2 до 0,25; для зерноочисних машин попереднього очищення від 0,05 до 0,1; остаточного очищення від 0,03 до 0,05.

Коефіцієнт концентрації λ = 0,15…0,30.

Повний тиск Н знаходять за динамічним hд і статичним hст тиском, тобто

H = hд + hст.

Динамічний тиск визначається кінетичною енергією одиниці обєму повітря:

v2

hд = ρп 2п .

Статичний тиск визначається втратами у вентиляторі і дорівнює hст = (1,5...3,0)hд.

9.9. Основи теорії сушіння зерна

Сушіння зерна ґрунтується на принципі видалення вологи і пе- ретворення її на пару і повязане з підведенням потоку теплоти до матеріалу для випаровування вологи. Залежно від способу передачі теплоти розрізняють такі способи теплового сушіння: радіаційний,

373

Розділ 9

сорбційний, конвективний, кондуктивний (контактний), електрич- ний (струмами високої частоти) і молекулярний (сублімація).

Радіаційний спосіб сушіння (природний) характеризується тим, що потік теплоти до вологого зерна підводиться у вигляді про- меневої енергії сонця. Найкраще здійснювати сушіння в сонячну погоду з вітром поблизу складських приміщень на ущільнених май- данчиках або зі штучним покриттям. Зерно розстилають шаром 10…15 см, на поверхні шару роблять борозенки в напрямку вітру.

Для сушіння зернового матеріалу (квасолі, сої, гороху, вики то- що), який не витримує сушіння або втрачає цінні властивості, вико- ристовують сорбційний спосіб, який передбачає змішування во- логого зерна з вологопоглиначем (хлоридом кальцію, осиковими плашками, тирсою тощо) і витримують протягом певного часу. При цьому вологість всієї зернової маси вирівнюється. Вологопоглинач вибирають з таким розрахунком, щоб його було легко відокремити від висушеного зерна.

Конвективний спосіб сушіння є найпоширенішим. За такого способу теплота, потрібна для нагрівання матеріалу і випаровуван- ня з нього вологи, передається йому конвекцією від рухомого газо- подібного теплоносія (нагрітого повітря або його суміші з газами продуктів згоряння), який називають агентом сушіння. Агент су- шіння не тільки передає теплоту матеріалу, а й поглинає і виносить випаровану з нього вологу.

9.9.1. Властивості зерна як об’єкта сушіння

Зерновий матеріал є капілярно-пористим колоїдним середови- щем, в якому волога покриває (змочує) поверхню матеріалу, запов- нює капіляри і проникає всередину речовини.

Вміст вологи (води і водяних парів) у матеріалі оцінюється від- ношенням її маси mв до маси m1 вологого матеріалу (відносна воло-

гість w = 100 mв/m1, %) або до маси mс абсолютно сухого матеріалу (абсолютна вологість mа = 100 mв/mс, %).

Залежно від вологості злакових і бобових культур зерно поділя- ють на сухе (w 14), середньої сухості (14 w 16), вологе (16 w 18) і сире (w 18).

Термін безпечного зберігання залежить від вологості і темпера- тури матеріалу.

У процесі взаємодії з навколишнім середовищем капілярно- пористі колоїдні матеріали поглинають або віддають вологу. Мате- ріал може поглинати водяні пари з навколишніх газових середовищ або повітря до появи стану рівноваги.

Зміна вологості матеріалу залежно від часу сушіння. Су-

шіння процес, параметри якого змінюються в часі. Щоб оцінити

374

Рис. 9.20. Криві процесу сушіння зерна

Основи теорії та розрахунку машин для післязбиральної обробки зерна

характер перебігу процесу бу- дують графіки (рис. 9.20) кри- вих: u = f(τ), яка показує залеж- ність між вологовмістом мате- ріалу u і тривалістю процесу τ; du/dτ= f(τ), яка характеризує швидкість сушіння матеріалу, і θ = f(τ), яка показує зміну тем- ператури матеріалу θ в процесі сушіння.

Установлено, що для капі- лярно-пористих колоїдних ма- теріалів у період сушіння спо- стерігається три характерних періоди.

За період ОА матеріал нагрівається (період прогрівання), з його поверхні волога випаровується в навколишнє середовище. Темпера- тура матеріалу швидко підвищується до температури мокрого тер- мометра (температури випаровування рідини), а швидкість сушіння досягає максимального значення.

За другий період АВ (період сталої швидкості сушіння) волого- вміст u (або вологість w) матеріалу змінюється по прямій. Швид-

кість сушіння dudτ похідна від вологовмісту u, яка визначається в

кожній точці як тангенс кута нахилу дотичної до кривої сушіння u = f(τ), має максимальне значення і протягом усього другого пері- оду залишається незмінною. У цей період волога випаровується з поверхні матеріалу так само, як випаровується вода з відкритої по- верхні, тобто вся теплота витрачається на випаровування вологи, а сам матеріал не нагрівається.

За третій період ВС (період уповільнення швидкості сушіння) зона випаровування вологи поширюється вглиб матеріалу, внаслі- док чого швидкість сушіння зменшується. При безперервному пото- ці теплота, яка надходить до матеріалу від теплоносія, зменшення інтенсивності випаровування вологи з поверхні і утворення зони випаровування зумовлюють підвищення температури нагрівання матеріалу і зменшення швидкості сушіння. Наприкінці третього періоду сушіння температура матеріалу вирівнюється з температу- рою навколишнього середовища, а криві вологовмісту і швидкості сушіння асимптотично наближаються: перша до рівноваги вологов- місту up, а друга до нуля. При рівновазі вологовмісту сушіння

зупиняють (швидкість сушіння дорівнює нулю).

375

Соседние файлы в папке Метод_СГМ_МС