Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
С.Г Машини / Метод_СГМ_МС / Войтюк_Теория сг машин.pdf
Скачиваний:
445
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
5.42 Mб
Скачать

Розділ 3

Розділ 3

ОСНОВИ ТЕОРІЇ ТА РОЗРАХУНКУ МАШИН ДЛЯ ВНЕСЕННЯ ДОБРИВ

3.1.Способи внесення добрив, види добрив та їхні технологічні властивості

Залежно від строків внесення добрив розрізняють основне (допо- сівне) внесення, внесення добрив під час посіву (припосівне) і після посіву (підживлення).

За характером розподілу добрив по поверхні поля розрізняють такі способи внесення добрив: розкидний (суцільний), рядковий і гніздовий (внутрішньоґрунтовий).

Розкидний спосіб застосовують при припосівному внесенні та підживленні.

Рядковий спосіб використовують при припосівному внесенні та підживленні. У першому випадку добрива вносять одночасно з на- сінням, загортаючи їх на 2…5 см нижче від рівня насіння та зміщую- чи на 2…3 см убік від рядка насіння. У другому випадку добрива вносять одночасно з культивацією, дотримуючись захисних зон.

Гніздовий спосіб застосовують для внесення добрив під час по- сіву і посадки польових культур гніздовим чи квадратно-гніздовим способом, а також при посадці багаторічних плодових і ягідних культур та винограду.

Добрива, які використовують у сільськогосподарському виробни- цтві, за хімічним складом поділяють на мінеральні та органічні, за фізичними властивостями на тверді та рідкі. Застосовують також суміші мінеральних та органічних добрив органо-мінеральні компости.

Мінеральні добрива (азоті, фосфорні, калійні) — це продукт промислового виробництва, їх виробляють на хімічних заводах.

За призначенням мінеральні добрива поділяють на добрива прямої дії (для розвитку рослин) і другорядної (для поліпшення фі- зико-хімічних властивостей ґрунту).

Мінеральні добрива прямої дії поділяють на прості (містять один поживний елемент) і змішані (органічна суміш двох чи трьох прос- тих видів добрив). Мінеральні добрива (туки) промисловість випус- кає, як правило, у вигляді гранул або порошкоподібні.

152

Основи теорії та розрахунку машин для внесення добрив

Мінеральні добрива другорядної дії (вапно, гіпс) належать до мі- сцевих добрив і застосовуються для нейтралізації кислої реакції зволожених ґрунтів (вапнування) або лужної реакції солонців (гіп- сування).

Технологічними властивостями твердих мінеральних добрив є щільність, розмір гранул, сипкість, розсіюваність, вязкість, злежу- ваність і гігроскопічність.

Щільність мінеральних добрив змінюється від 0,8 до 1,7 т/м3. Проте основні види добрив мають вужчий діапазон зміни щільнос-

ті — 0,9…1,2 т/м3.

Розміри гранул становлять від 1 до 4 мм, зі збільшенням розмі- рів гранул більше ніж на 4 мм твердість гранул зменшується, що призводить до їх руйнування і погіршення висіву.

Сипкість добрив характеризується їх здатністю проходити крізь отвори. Вона виражається кількістю туків, що висипаються через одиницю площі випускного отвору за одиницю часу. Певною мірою сипкість можна характеризувати кутом природного відкосу. Порош- коподібні добрива вільно просипаються крізь отвори при куту при- родного відкосу до 35°, а гранулоподібні до 40°.

Розсіюваність добрив це їх здатність проходити через висівні апарати з вузькими вихідними щілинами. Вона оцінюється за деся- тибальною шкалою.

Злежуваність добрив полягає у їх здатності створювати тверді глиби під час зберігання.

Гігроскопічність це можливість всмоктувати вологу з повітря. Вона оцінюється за дванадцятибальною системою. Чим вищий бал, тим вища гігроскопічність. При підвищенні вологості повітря знач- но погіршуються основні технологічні властивості добрив, зокрема сипкість, розсіюваність, злежуваність, унаслідок чого погіршується їх механізоване внесення.

Органічні добрива є продуктом місцевого виробництва (заготівля здійснюється в господарствах). Ці добрива не тільки збагачують ґрунт поживними речовинами, а й поліпшують його фізико- механічні властивості. До органічних добрив належать гній, торф, сечовина, торфогнойові компости, фекалії, відходи рослинного та тваринного походження, а також бактеріальні добрива і сидерати (зелені добрива).

Основне органічне добриво гній. Він є сумішшю твердих і рід- ких екскрементів тварин з підстилковим матеріалом (солома, торф). У ґрунт вносять, як правило, напівперепрілий гній.

Торф поділяють на верховий (ступінь розкладу 20…40 %) і ни- зинний (ступінь розкладу до 60 %). Слаборозкладений верховий торф вважають кращим підстилковим матеріалом. Низинний торф можна використовувати як добриво.

153

Соседние файлы в папке Метод_СГМ_МС