Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
С.Г Машини / Метод_СГМ_МС / Войтюк_Теория сг машин.pdf
Скачиваний:
445
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
5.42 Mб
Скачать

Розділ 6

Рис. 6.18. Схеми повітрорешітних очисників комбайнів фірм:

аКлаас; б Форд Нью Холланд; в Джон Дір; г — MDB; д Дойтц Фар;

еФіатагрі; 1 стрясна дошка; 2 додаткова стрясна дошка; 3 верхнє решето; 4 нижнє решето; 5 вентилятор

та (рис. 6.18, д). В очисниках комбайнів фірми Фіатагрі попереднє очищення дрібного вороху від полови здійснюється прискореною подачею його роликами у повітряний потік (рис. 6.18, е).

6.4. Домолочувальні пристрої

Із решіт очисника в колосовий шнек разом з недомолоченими колосками надходить частина зерна, полови і збоїни.

Подача дрібного вороху qк в колосовий шнек прямо пропор-

ційна подачі хлібної маси q до молотарки, тобто

qк = Kпq,

(6.29)

де Kп = 0,05…0,10 — коефіцієнт пропорційності.

Подача вільного зерна до колосового шнека не повинна переви- щувати 1% загальної подачі зерна. Недомолочені колоски мають максимально відокремлюватись очисником. Недомолот у полові не повинен перевищувати 0,1 %. Недомолочені колоски із шнека спря- мовуються на повторний обмолот колосовим елеватором.

300

Основи теорії та розрахунку робочих органів молотарок …

6.4.1.Призначення, типи, параметри і режим роботи домолочувальних пристроїв

Колоски домолочуються, як правило, в основному МСП або в ав- тономному колосодомолочувальному пристрої (КДП). Ворох, що до- молочується основним МСП, подається до домолочувального бара- бана колосовим шнеком, скребковим елеватором і розподільним шнеком. Можлива подача в зону між барабаном і приймальним бі- тером або відбійним бітером, а також у площину вертикального ді- аметра барабана. В аксіально-роторних пристроях ворох надходить до вхідної частини ротора або до молотильно-сепарувальних зон.

Цій системі домолоту властиві такі недоліки: барабан або ротор недостатньо домолочує колоски (вимолот зерна близько 50…60 %) унаслідок змішування їх з основним потоком хлібної маси; до 25 % вільного зерна, яке повторно надходить із колосового елеватора на барабан чи ротор, подрібнюється.

Автономний КДП (рис. 6.19) установлюють збоку молотарки комбайна, а продукти обмолоту виводять над стрясною дошкою очис- ника або над верхнім решетом. Автономні КДП бувають трьох ти- пів: лопатеві, бильні та аксіально-роторні. Вимолот зерна автоном- ним КДП вищий, ніж основним МСП.

Колосодомолочувальний пристрій комбайна «Дон-1500» має ло- патевий ротор діаметром 330 мм з частотою обертання 1329 об/хв, а комбайн КЗС-9-1 «Славутич» — бильний барабан з частотою обер- тання 686 об/хв.

Недоліком автономного КДП вважають додаткову втрату зерна в полові внаслідок повторної і односторонньої подачі продуктів обмо- лоту на очисник.

Нині застосовують експериментальні КДП, які не тільки домоло- чують колоски, а й сепарують зерно із колосового вороху. Зерно і

Рис. 6.19. Схеми автономних домолочувальних пристроїв:

а лопатевий; б бильний; в аксіально-роторний; 1 скребкові елеватори; 2 корпус; 3 ротори; 4 деки з домолочу- вальними вставками; 5 шнеки; 6 гвинтові напрямні; 7 бітер

301

Соседние файлы в папке Метод_СГМ_МС