Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
З. Ромовська - Українське цивільне право. Загальна частина. Академічний курс.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
4.84 Mб
Скачать

§ 5. Судно

Плавуча споруда Судном, відповідно до статті 15 Кодек-

су торговельного мореплавства України, вважається самохідна чи несамохідна плавуча споруда.

Власником судна може бути будь-яка особа. Власником ядер­ного судна - лише держава.

За статтею 18 КТМ, на судна, що є власністю держави, встанов­лено «судновий імунітет». Це означає, що на нього не може бути накладено арешт чи стягнення без згоди органу, який управляє державним майном, якщо ці судна використовуються виключно для несення державної служби.

Судно повинно мати свою назву. Назву судну присвоює влас­ник. Будь-якому судну, що має обладнання зв'язку, присвоюється позивний сигнал, а також, залежно від його технічної оснащенос­ті,- ідентифікаційний номер суднової станції супутникового зв'яз­ку і номер вибірного виклику суднової радіостанції.

Українські судна підлягають реєстрації у Державному судно­вому реєстрі України або у Судновій книзі України і тільки в од­ному морському порту України.

Судно одержує право плавання під Державним прапором України з часу його реєстрації та одержання свідоцтва про право плавання під прапором України.

Поняття «українське судно» або «судно України» означає наці­ональну належність судна, на яке поширюється юрисдикція Украї­ни. Національна належність судна визначається його державною реєстрацією в Україні та одержанням права плавання під Держав­ним прапором України.

Право плавання під Державним прапором України має судно, яке є державною власністю або власністю фізичної особи - грома­дянина України, а також юридичної особи в Україні, заснованої виключно українськими власниками, або судно, яке знаходиться у цих осіб на умовах договору бербоут-чартеру1.

Повітряне судно Відповідно до Повітряного кодексу Ук-

раїни від 4 травня 1993 p., повітряним

судном є літальний апарат, що тримається в атмосфері за рахунок його взаємодії з повітрям, відбитим від земної поверхні, і здатний маневрувати у тривимірному просторі.

1 Бербоут-чартер - це договір фрахтування, за яким судновласник пе­редає в оренду судно без екіпажу.

228

Повітряні судна поділяються на державні, цивільні та експери­ментальні.

Державним є повітряне судно, якщо воно використовується на

військовій, митній, прикордонній та міліцейській службах.

Усі повітряні судна підлягають обов'язковій державній реєст-рації-На зовнішню поверхню повітряних суден повинні бути нане­сені державний і реєстраційний розпізнавальні знаки.

Допускається також нанесення на повітряне судно додаткових знаків (символів, написів, емблем та ін.) за погодженням з держав­ним органом з питань сертифікації і реєстрації.

Цивільному повітряному судну, обладнаному засобами радіо­зв'язку, надається позивний номер і позивний радіосигнал.

§ 6. Наркотичні засоби та психотропні речовини

Законом України від 15 лютого 1995 року «Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекур­сорів» встановлено особливий правовий режим цих речей.

Наркотичними засобами є речовини природного чи синтетич­ного походження, препарати, рослини, які становлять небезпеку для здоров'я людини у разі зловживання ними.

Психотропними є речовини природного чи синтетичного похо­дження, препарати, природні матеріали, які здатні викликати стан залежності та справляти депресивний чи стимулюючий вплив на центральну нервову систему або викликати порушення сприйнят­тя, емоцій, мислення або поведінки і становлять небезпеку для здоров'я людини у разі зловживання ними.

Прекурсорами є речовини та їх солі, що використовуються при виготовленні наркотичних засобів або наркотичних речовин.

Особливо небезпечні наркотичні засоби і психотропні речови­ни, що включені до списків № 1 та № 2, повністю виключені з обігу. Обіг інших наркотичних засобів, психотропних речовин може бути дозволений лише з метою застосування у медичній практиці, науково-дослідній роботі, для експертної та оператив-но-розщукової діяльності.

Заборонено обіг аналогів наркотичних засобів і психотропних речовин.

Закон зобов'язав юридичних осіб, які не мали ліцензії на куль­тивування рослин (маку, коноплі), та фізичних осіб, на земельних Д!лянках яких вони ростуть, знищити їх. Це означає, що вирощу­вання маку та коноплі для окремих суб'єктів є забороненим видом Діяльності.

229

Українське цивільне право

Розділ III. Цивільні правовідносини