Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
З. Ромовська - Українське цивільне право. Загальна частина. Академічний курс.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
4.84 Mб
Скачать

§ 5. Окремі види строків

Строки можна класифікувати за різними ознаками, насамперед, залежно від того, ким вони встановлені.

Строки законні - це ті, які встановлені законом чи іншим актом цивільного законодавства.

За статтею 1200 ЦК, шкода, завдана смертю годувальника, від­шкодовується дитині померлого до досягнення нею вісімнадцяти років, а у разі продовження навчання - до двадцяти трьох років.

Строки договірні - це ті, які встановлені договором.

Строки можуть бути встановлені у акті органу державної влади або органу місцевого самоврядування. До прикладу, у планах пе­ревезень визначено строки надання залізницею вагонів, контейне­рів, інших перевізних засобів.

Строки можуть бути встановлені у рішенні суду. Як записано у частині 3 статті 1272 ЦК, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може ви-"значити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Розрізняють загальні строки чинності правовідносин (напри­клад, п'ять років) і внутрішні, окремі строки для вчинення певної дії (квартальні, місячні, декадні), що визначені у межах загально­го строку.

У Цивільному кодексі України окремо виділені гарантійні строки, строки придатності. За чинним раніше законодавством існували претензійні строки.

Гарантійні строки

У літературі була поширена думка, за якою суть гарантійного строку полягала у тому, що у разі виявлення у товарах, роботах, послугах відступів від умов договору про якість покупець, замовник мали право на свій вибір вимагати заміни товару або зниження ціни, або без­оплатного усунення недоліків та відшкодування збитків'.

Однак суть гарантійного строку не в цьому. Навіть до прийняття

1 Цивільне право України: Підручник. У 2-х книгах.- Кн. І.- К., 2004.-

Цивільного кодексу України не було підстав для такого його ро­зуміння.

Якщо, наприклад, гарантійний строк на холодильник встанов­лений у три роки, то це мало означати, що виготувач гарантує справну службу виробу протягом цього проміжку часу. У разі, як­що протягом цього строку будуть виявлені певні неполадки, поку­пець матиме право на захист, спосіб якого він може собі вибрати з-поміж кількох, запропонованих у законі.

Гарантійний строк на холодильник закінчився 20 серпня. Хо-I / 1 \ лодильник вийшов з ладу 20 жовтня. У цьому разі гарантія виробника закінчилася.

Поломка холодильника може вважатися випадковою, тобто та­кою, у якій ніхто не винуватий, і яка як ризик ляже на власника.

Якщо би поломка сталася 19 серпня, тобто в межах гарантійно­го строку, права покупця мали би бути захищені.

Саме така концепція була закріплена у статті 675 ЦК при підго­товці проекту кодексу до третього читання: «договором або зако­ном може бути встановлений строк, протягом якого продавець га­рантує якість товару (гарантійний строк)». Отже, крига, як кажуть, нарешті скресла.

До речі, таке «позитивне» бачення гарантійного строку було за­кріплене і у статті 560 ЦК «Гарантія»: «за гарантією банк, інша фінансова установа, страхова організація (гарант) гарантує перед кредитором виконання боржником свого обов'язку».

За статтею 676 ЦК, гарантійний строк починається з моменту передання товару покупцеві. Ця норма конфліктує із загальною нормою, сформульованою у статті 253 ЦК.

Ця помилка існувала ще у статті 705 проекту (варіант 1996 p.), але, на жаль, при науковому доопрацюванні не була помічена.

Купуючи ліки, продукти харчування, які Строки придатності мають уПаковку; уважний покупець може

помітити дату виготовлення і кінцеву дату придатності або лише дату виготовлення і спеціальне звернення до споживача: «спожити протягом ... днів», або лише кінцеву календарну дату (термін) придатності.

Встановлення цього строку є відображенням природних проце­сів, які відбуваються у ліках чи продуктах харчування після спли­ву відповідного відрізку часу.

ЛПС

Продавцеві заборонено виставляти на продаж товар, строк придатності якого минув.

„ . Якщо строк довіреності визначений у

Перетинальт строки шість то це що предста/_

ництво припиниться в останній день строку, незважаючи ні на жодну із обставин.

За статтею 122 Кодексу торговельного мореплавства України, власник майна, що затонуло, якщо він має намір його підняти, по­винен повідомити про це найближчий порт України протягом од­ного року з дня, коли майно затонуло. Якщо власник своєчасно не зробив такої заяви, він втратив право власності на нього (стат­тя 125 КТМ).

Якщо останній день із сімдесяти років дії майнового авторсько­го права (стаття 446 ЦК) закінчився, то шансу продовжити його чинність немає.

Цей строк називають преклюзивним, від латинського слова «praeclusio» - що означає «закривати доступ, чинити перешкоді. У російській літературі він має назву «пресекательньїй». Калько-вий його переклад - «присікальний»2 навряд чи заслуговує на підтримку, адже корінь «сікти» українською мовою має цілком інше значення.

Можна б запропонувати інші назви: «той, що припиняє» або «перетинальний», які мають зрозуміле смислове навантаження, узгоджуються із нормами української мови, а тому, вважаємо, кожна з них має право на життя.

Отже, як уже зазначалося, особливістю перетинального строку є те, що право, яке існувало впродовж нього, перестає існувати од­ночасно із його закінченням і не може бути відновлене.

Н. придбав лотерейний білет, на якому була зазначена дата проведення розиграшу - 2 вересня і зазначено, шо у разі ви­грашу цей виграш виплачуватиметься до 10 січня наступного року.

Незабаром у Н. була виявлена важка хвороба, він переніс три складні операції і у лютому помер. До письмового столу бать­ка дочка підійшла лише після його смерті і виявила лотерей­ний білет, на який випав виграш.

Розділ VI. Здійснення цивільних правовідносин

Постало питання про її право як спадкоємця вимагати виплати суми виграшу.

До 1996 р. цей спір був для неї однозначно програшним.

Оскільки, як уже неодноразово відзначалося, у статті 8 Консти­туції України сформульовано принцип верховенства права, який «діє і визнається», а у статті З ЦК сформульовано принципи спра­ведливості, добросовісності та розумності, є великий шанс виграти справу.

На підставі цієї, дуже солідної законодавчої бази можна зроби­ти висновок про наявність у дочки відповідного права вимоги, яке обґрунтовується не лише прямою дією норм Конституції, а й тими фактичними обставинами, які створили реальні і дуже вагомі пе­решкоди на шляху здійснення Н. свого права на одержання вигра­шу. Н. змагався за життя, тому, природно, всі інші інтереси були відсунуті ним на задній план. Цей аргумент не може залишитися поза увагою.

, Латинско-русский словарь- М 1976 -С 792 2004,- С 20? ПРЗВ° УКРЗЇНИ: ПІДРУЧНИК- У Дв°х книгах.- Кн. І. 478

К.,

ЗАХИСТ ЦИВІЛЬНОГО Розділ VII ПРАВА ТА ІНТЕРЕСУ. ПОЗОВНА ДАВНІСТЬ