Скачиваний:
13
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

Instruction on the Procedure of Displacement over State Border of Ukraine of Printed, Audio and Audiovisual Materials (1994)

Інструкція від 22 серпня 1994 року № 94/252, затверджена Державним коміте-

105

ІНСТРУМЕНТАЛЬНА МУЗИКА

том України з охорони державних таєм­ниць у пресі та інших засобах масової ін­формації та Державним митним комітетом України визначає загальний порядок пере­міщення через державний кордон України творів друку, рукописів, науково-технічної продукції, оригіналів, копій особистих до­кументів, аудіовізуальних матеріалів і фо­тодокументів органами, об'єднаннями гро­мадян, підприємствами, установами, орга­нізаціями, а також окремими громадянами України та іноземних держав. Пропускаю­ться через державний кордон України за дозволом міністерств, відомств, організа­цій і установ раніше неопубліковані мате­ріали виконаних (виконуваних) в організа­ціях робіт, якщо вони можуть містити дані про: роботи, виконані за закритим планом (закритою тематикою); Збройні сили Укра­їни, оборонну промисловість, транспорт, зв'язок, мінерально-сировинну базу та ін­ші питання, опублікування яких обмежу­ється документами в галузі охорони таєм­ниць; документи і матеріали з грифом «Для таємного користування», з примітками «Роз­силається під розписку», «Примірник №», «Продажу не підлягає», «Без опублікування в пресі», «Для внутрівідомчого продажу» тощо. У випадках, коли за рубіж вивозяться рукописи (верстки, матриці тощо) неопуб-лікованих книг, брошур, статей, аудіовізу­альні матеріали з комерційною метою і ав­тори (спадкоємці) мають намір захищати свої немайнові і майнові права, інтелекту­альні пріоритети, вони можуть зареєстру­вати їх у Державному агентстві України з авторських і суміжних прав. Рукописи пое­зій, доповідей і повідомлень на конферен­ціях, симпозіумах, конгресах, з'їздах, нара­дах, матеріали виставки (крім матеріалів виставок, які формуються з матеріалів Дер­жавного музейного фонду України) і рек­ламні матеріали від реєстрації в Агентстві звільнені.

ІНСТРУМЕНТАЛЬНА МУЗИКА инструментальная музыка instrumental music

Музика, призначена для виконання на різних музичних інструментах. Інструмен­тальна музика може бути сольною (для од-

ного інструмента з акомпанементом або без нього), камерно-ансамблевою і оркест­ровою.

ІНСЦЕНІЗАЦІЯ

инсценировка

dramatization

Перероблений для театру, кіно, радіо, телебачення літературний твір.

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ

интеллектуальная собственность intellectual property

У широкому розумінні інтелектуальна власність означає закріплені законом пра­ва, які є результатом інтелектуальної діяль­ності в науковій, літературній, художній і промисловій галузях. За встановленою тра­дицією інтелектуальна власність розподі­ляється на авторське право і промислову власність. Авторське право закріплює за авторами та іншими творцями інтелекту­альних творів (література, музика, мистецт­во) певні права, які надають їм можливість дозволяти або забороняти протягом обме­женого періоду часу ті або інші види вико­ристання їх творів. У широкому розумінні авторське право включає в себе положення про охорону авторського права, а також охорону суміжних прав (права виконавців, виробників фонограм, організацій мовлен­ня). Промислова власність передбачає охо­рону винаходу за допомогою патентів, за­хист певних комерційних інтересів за допо­могою законодавства про товарні знаки і знаки обслуговування, а також законодавс­тва про охорону промислових зразків. До поняття промислової власності входить бо­ротьба проти недобросовісної конкуренції. Конвенція, що засновує Всесвітню орга­нізацію інтелектуальної власності, підпи­сана в Стокгольмі 14 липня 1967 року, у статті 2 зазначає, що інтелектуальна влас­ність містить права, які відносяться до: літературних, художніх і наукових творів; виконавської діяльності артистів, радіо і телевізійних передач; винаходів у всіх галу­зях людської діяльності; наукових відкрит­тів; промислових зразків; товарних знаків,

106

ІНФОРМАЦІЙНЕ ВИДАННЯ

знаків обслуговування, фірмових наймену­вань та комерційних позначень; захисту проти недобросовісної конкуренції, а та­кож всі інші права, які відносяться до інте­лектуальної діяльності у виробничій, нау­ковій, літературній і художній галузях.

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ТВОРЧІСТЬ

І ПРОДУКТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ

ТВОРЧОСТІ

интеллектуальное творчество и продукт

интеллектуального творчества