Скачиваний:
13
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

Intellectual creation and product

of an intellectual creation

Процес і кінцевий результат створення твору.

ІНТЕРВ'Ю интервью

Interview

Форма творчої співпраці журналіста з людиною (чи групою осіб), найбільш ком­петентною у певному питанні. Існують такі його види: інтерв'ю-монолог (повідомлення чи розповідь у вигляді суцільної розповіді особи у відповідь на питання, запропоно­ване журналістом), інтерв'ю-повідомлення (лаконічний виклад бесіди кореспондента з компетентною людиною), інтерв'ю-зари-совка (крім змісту бесіди, передбачається також розкриття обставин, за яких відбува­лася розмова), інтерв'ю-роздум (розгорну­тий коментар до факту, події).

ІНТЕР'ЄР

интерьер

Interior

Внутрішній простір будівлі, певне при­міщення; жанр образотворчого мистецтва. Відіграє значну роль у картинах на побуто­ві та історичні теми.

ІНТЕРМЕДІЯ

интермедия

Interlude

У літературі — невелика драматична п'єса, переважно комедійного характеру,

яку виконують між актами спектаклю; в музиці — проміжний епізод у фузі (між двома проведеними темами).

ШТЕРМЕЦЦО

интермеццо

intermezzo

Одноактна комічна опера або невелика оркестрова інтерлюдія, що виконується між актами опери; за аналогією, невелика інст­рументальна п'єса, що виконується між двома або більше крупними творами.

ІНТЕРПРЕТАЦІЯ

интерпретация

Interpretation

Творче виконання художнього твору, яке грунтується на самостійному тлумачен­ні виконавця.

ІНТРОДУКЦІЯ

интродукция

Introduction

Вступ до великого музичного твору (симфонії, сонати тощо); в опері, балеті — вид увертюри; вокальний ансамбль або хо­рова сцена на початку опери.

ІСТОТНИЙ ВКЛАД У БАЗУ ДАНИХ существенный вклад в базу данных substantial contribution in a database

Будь-який значний у якісному або кіль­кісному відношенні вклад інтелектуальних, фінансових, технічних або інших ресурсів у збір, компонування, перевірку, системати­зацію або подання змісту баз даних.

ІНФОРМАЦІЙНЕ ВИДАННЯ информационное издание informative edition

Видання, що містить систематизовані відомості про опубліковані і/або неопуб-ліковані роботи у формі, зручній для швид­кого з ними ознайомлення, яке випуска­ється органами наукової та технічної ін­формації, а також іншими організаціями, що здійснюють інформаційну діяльність.

107

КАБЕЛЬНА ПОВТОРНА ПЕРЕДАЧА

КАБЕЛЬНА ПОВТОРНА ПЕРЕДАЧА кабельная повторная передача cable repeated communication

Повторна трансляція передачі в ефір через кабель для сприймання публікою, включаючи передачу через супутник теле­візійних та радіотрансляційних програм, розрахованих на сприймання публікою.

КАБЕЛЬНЕ ТЕЛЕБАЧЕННЯ кабельное телевидение cable television

Система колективних антен, що при­ймають програми і розподіляють їх шляхом використання комбінованих кабелів не ті­льки для одночасної передачі по проводах програм, що передаються іншими станція­ми, а й для наступної передачі програм, пе­реданих раніше, а також для передачі влас­них програм. Ця система пропонує широ­кий вибір аудіовізуальних творів і забезпе­чує кращу якість приймання, ніж за транс­ляції й приймання з використанням безд­ротових засобів. Для передачі по кабельно­му телебаченню творів, що охороняються авторським правом, необхідний дозвіл їх правоволодільців.

КАДР

кадр

frame

Окремий знімок на кіноплівці; кадр мо­нтажний — частина кінострічки, що фіксує окрему дію; кадр сценарний — виклад змі­сту монтажного кадру в режисерському сце­нарії фільму; фотографічний кадр — оди­ничне зображення об'єкта знімання, обме­жене певними розмірами.

КАЛЕНДАР

календарь calendar

Довідкове видання з послідовним пере­ліком дат і днів поточного року, оснащене часом додатковими відомостями про зна-

мениті дати, свята, а також інформацією астрономічного, наукового, побутового ха­рактеру, ілюстративним та літературно-ху­дожнім матеріалом.

КАМЕРНО-ІНСТРУМЕНТАЛЬНА

МУЗИКА

камерно-инструментальная музыка

chamber-instrumental music

Музика, призначена для невеликого складу виконавців. Для неї характерна ува­га до внутрішнього світу людини як особи­стості. Такій музиці властиві економія ви­ражальних засобів за самостійності окре­мих партій і творчої активності кожного учасника ансамблю. Жанри камерно-інст­рументальної музики — соната, тріо, квар­тет, квінтет, ансамблі, в яких значне місце відводиться струнним інструментам.

КАНАЛ МОВЛЕННЯ канал вещания broadcast channel

Сукупність технічних засобів з частот­ними присвоюваннями, призначених для трансляції радіопередач на територію, що визначається технічними можливостями засобів мовлення.

КАНТАТА

кантата

cantata

Великий вокально-інструментальний твір для солістів, хору і оркестру; вид ліри­чної поезії — урочистий вірш.

КАПЕЛЬМЕЙСТЕР

капельмейстер conductor

Керівник та диригент хору або оркестру.

КАРАЛЬНЕ ВІДШКОДУВАННЯ

ШКОДИ

карательное возмещение ущерба

punitive compensation for damages

Зазначене відшкодування визначається наступним чином: підраховують реальні збитки володільця авторського права; до

108

КІНОДРАМАТУРГІЯ

них додається частина прибутку порушни­ка авторського права, яка не була врахова­на при розрахунку реальної шкоди (втраче­них прибутків) володільця авторського пра­ва. На позивача покладається завдання до­казати суду розмір реальної шкоди і прибу­тку. Якщо позивач не може розрахувати шкоди або її складової частини, але може розрахувати прибуток, то позивач має шанс стягнути з відповідача прибуток.

КАРТА

карта map, chart

Побудоване в картографічній проекції, зменшене, узагальнене зображення на пло­щині всієї або частини поверхні Землі (гео­графічна карта), поверхні іншого небесно­го тіла або позаземного простору, що пока­зує розташовані на них об'єкти в певній системі умовних знаків.

КАРТА-СХЕМА

карта-схема outline map

Карта із спрощено-узагальненим зобра­женням елементів змісту, яке може бути ілюстрацією до якого-небудь некартогра­фічного видання в якому-небудь некартог-рафічному виданні або окремим виданням.

КАРТИНА

картина

painting

Твір живопису, що має самодостатнє художнє значення і виражений у заверше­ній формі.

КАРТОГРАФІЧНИЙ ТВІР

див. ТВІР КАРТОГРАФІЧНИЙ

КАТАЛОГ

каталог catalogue

Нормативно-виробниче видання і/або рекламне видання, що містить системати­зований перелік наявних предметів.

КАТАЛОГ МУЗИЧНИХ ТВОРІВ

див. РЕПЕРТУАР МУЗИЧНИХ ТВОРІВ

КИШЕНЬКОВЕ ВИДАННЯ карманное издание pocket edition

Видання малого формату, призначене для перенесення в кишені, зручне для чи­тання в дорозі.

КШЕМАТОГРАФГЧНИЙ ТВІР

див. ТВІР КІНЕМАТОГРАФІЧНИЙ

КІНЕМАТОГРАФІЯ

кинематография

cinematography

Вид мистецтва і розваги, що становить собою «живі картини», чорно-білі або ко­льорові, проектовані на екран. Кінематог­рафія є синтезом мистецтв, як-от: музики, драми і літератури, але народженням своїм цілком зобов'язана технічному прогресу, включаючи техніку зйомки рухомих об'єк­тів, звукозапису, проявлення і друку.

КІНЕТИЧНЕ МИСТЕЦТВО кинетическое искусство kinetic art

Твори образотворчого мистецтва, пере­важно скульптури, об'єкти якого перебува­ють у русі або створюють враження руху.

КІНОАВТОРСЬКЕ ПРАВО

киноавторское право cinema-author's law

Сукупність правових норм, що регулю­ють відносини у зв'язку зі створенням кі­нофільму.

КІНОДРАМАТУРГІЯ

кинодраматургия

cinema-drama

Галузь літературно-кінематографічної творчості. Безпосередньо втілюючись у сло­весній формі та використовуючи засоби драматичної та прозової літератури, кіно­драматургія створює, розробляє та фіксує свої сюжети (або переробляє раніше ство-

109

КІНОМИСТЕЦТВО

рені) відповідно до завдань їх наступного екранного втілення, враховуючи специфіч­ні особливості й можливості кіно. Твір кі­нодраматургії — сценарій виконує функції літературної основи фільму. Сценарій як твір літератури може мати самостійну ху­дожню цінність, але головне завдання кінематографічної творчості — служіння екрану. Призначення кінодраматургії — створювати словесні прообрази екранних образів.

КІНОМИСТЕЦТВО киноискусство cinematic art

Вид художньої творчості, який сформу­вався на технічній основі кінематографії. Включаючи драматичні, мовні, живогїис-но-пластичні, музичні елементи, гру акто­рів, кіномистецтво не дублює й не замінює літературу, театр, музику, а перероблює їх досвід відповідно до особливостей екран­ної творчості. У свою чергу поява нових технічних засобів аудіовізуальної комуніка­ції не витісняє кіномистецтво, а розширює сферу спілкування між людьми і сферу ху­дожньої творчості, надає нові можливості для поширення кінотворів, сприяє розвит­ку виражальних засобів самого мистецтва.

КІНОПОСТАНОВОЧНИЙ ДОГОВІР кинопостановочный договор cinema production contract

Один з видів авторського договору, за яким режисер-постановник зобов'язується здійснити постановку кінофільму на основі літературного сценарію, а кіностудія — ви­платити належну йому за це винагороду.

КІНОПРОДУКЦІЯ кинопродукция cinema production

Фільм, вихідні матеріали фільму, тираж фільму або частина тиражу фільму.

КІНОРЕЖИСЕР

кинорежиссер

director

Творчий працівник, що очолює поста­новку фільму. Головне його завдання — спрямувати енергію творчого колективу на створення фільму. Режисер володіє заду­мом фільму, баченням його як художнього цілого, розробляє художню програму реа­лізації цього задуму в режисерському сце­нарії. Це — проект фільму в покадровому запису, із зазначенням усіх деталей майбут­ніх зйомок. Це — образна партитура, що виражає композицію, стиль, жанр фільму, моделює його монтажну концепцію. На за­ключній стадії, після роботи над літератур­ною основою фільму, після підготовки до зйомок і самих зйомок режисер одержує в руки реальний матеріал відзняту кіно­плівку, з якої він творить, відповідно до свого задуму, єдине художнє ціле — фільм. Режисер-постановник є одним із авторів фільму.

КІНОСТУДІЯ киностудия film studio

Підприємство по виробництву фільмів.

КІНОСЦЕНАРІЙ киносценарий film script

Літературно-драматичний твір, за яким ставиться кінофільм.

КІНОФІЛЬМ кинофильм cinematographic film

Кадри, відзняті на світлочутливій про­зорій целулоїдній плівці для одержання проекції зображення на екрані.

КЛІШЕ

клише

cliche

Металева, дерев'яна, пластмасова чи лі-нолеумна форма з ілюстративним зобра­женням для нанесення відбитків. Широко

ПО

КОЛЕКТИВНЕ УПРАВЛІННЯ МАЙНОВИМИ ПРАВАМИ

використовується для Ілюстрування книг, журналів, газет, інших друкованих видань.

КЛОУН

клоун

clown

Артист цирку, який виконує комічні, буфонадні ролі.

КНИГА ДЛЯ ЧИТАННЯ книга для чтения reading book

Навчальний посібник, що містить тво­ри художньої літератури або уривки з них, які супроводжуються учбовим (дидактич­ним) матеріалом.

КНИГА, ЩО «ГОВОРИТЬ» «говорящая» книга «speaking» book

Видання з доповнюючим текст звуко­записом у вигляді грамплатівок або магніт­ної стрічки. З подібними доповненнями виходять в основному підручники для вив­чення мов, словники, деякі енциклопедії, видання дитячої літератури.

книги

книги

books

Вид публікації письмових творів і/або картин, що складаються з сторінок, зібра­них в один том, що випускаються як при­мірники одного видання. Відповідно до стандартів ЮНЕСКО книга, щоб назива­тися такою, повинна містити, принаймні, 49 сторінок.

КНИЖКОВЕ ВИДАННЯ книжное издание edition in a book form

Неперіодичне видання друкованого ма­теріалу будь-якого формату в обкладинці або палітурці. Книжковими виданнями є книги, брошури, неперіодичні збірники, те­матичні збірники наукових праць тощо.

КОЛАЖ

коллаж

collage

Твір, виконаний способом наклеюван­ня на яку-небудь основу матеріалів, які від­різняються від неї за кольором і фактурою. Колаж застосовується головним чином у графіці для посилення емоційної виразно­сті фактури твору, несподіваності поєднан­ня різнорідних матеріалів. Художники і фо­тографи, використовуючи фрагменти ри­сунків інших авторів при створенні кола­жів, повинні використовувати зазначені фраг­менти за дозволом їх авторів.

КОЛЕКТИВНА СИСТЕМА ПРИЙМАННЯ

коллективная система приема collective system of acceptance

Комбінація антен, кабельних мереж і електронних пристроїв, необхідних для приймання програм телебачення або ра­діомовлення, що транслюються способа­ми розповсюдження в будівлях, групах будівель, багатоквартирних будинках. Колективна система приймання не при­рівнюється до кабельної мережі телеба­чення або радіомовлення.

КОЛЕКТИВНЕ УПРАВЛІННЯ МАЙНОВИМИ ПРАВАМИ

коллективное управление имущественными

правами

collective administration of economic rights

Автори творів науки, літератури і мис­тецтва, виконавці, виробники фонограм та інші володільці авторських і суміжних прав з метою практичного здійснення їх майно­вих прав (публічного виконання, спові­щення в ефір і по кабелю, відтворення тво­рів шляхом механічного, магнітного та ін­шого запису, репродукування тощо) мають право створювати організації, що управля­ють їх майновими правами на колективній основі. Такі організації не мають права зай­матися комерційною діяльністю, а також здійснювати використання творів і об'єктів суміжних прав, одержаних для управління на колективній основі. До діяльності зазна-

111

КОЛЕКТИВНИЙ І СКЛАДЕНИЙ ТВІР

чених організацій не застосовуються обме­ження, передбачені антимонопольним за­конодавством. Допускається створення ок­ремих організацій з різних прав і різних ка­тегорій володільців прав, або організацій, що управляють різними правами в інте­ресах однієї категорії володільців прав, або організацій, що управляють одним видом прав в інтересах різних категорій володіль­ців прав. Організації створюються безпосе­редньо володільцями авторських і суміж­них прав у формі громадських (некомер-ційних) організацій, що набувають права юридичної особи від дати їх реєстрації в за­гальному порядку, встановленому законо­давством для реєстрації громадських (неко-мерційних) організацій. Організації діють у межах повноважень, одержаних від воло­дільців авторських і суміжних прав, на під­ставі статуту, затвердженого в установле­ному порядку. Статути організацій повинні містити положення, що відповідають ви­могам авторсько-правового законодавства. Відмова в реєстрації організації допуска­ється у випадках порушення вимог ав­торсько-правового законодавства, а також законодавства, що встановлює порядок ре­єстрації громадських (некомерційних) ор­ганізацій. Керівництво діяльністю органі­зації здійснюють володільці авторських і суміжних прав, майновими правами яких вона управляє. Прийняття рішень стосовно розмірів винагороди і умов видання ліцен­зій користувачам, способу розподілу і ви­плати зібраної винагороди та з інших прин­ципових питань діяльності організації здій­снюється виключно володільцями авторсь­ких і суміжних прав на загальних зборах. Контроль за діяльністю таких організацій здійснює державний орган, що реєструє громадські (некомерційні) організації або спеціально уповноважений орган.

КОЛЕКТИВНИЙ І СКЛАДЕНИЙ ТВІР коллективное и составное произведение collective and composed work

Відмінність між колективним і складе­ним твором полягає в тому, що при вико­ристанні колективного твору повинен ук­ладатися один договір з усіма авторами, а

при використанні складеного — один дого­вір на кожний твір, що входить до нього.

КОЛЕКТИВНИЙ ТВІР

див. ТВІР КОЛЕКТИВНИЙ

КОМЕНТАР комментарий commentary, explanatory note

Пояснення до тексту, частина науко­во-документального апарату його видання, складова частина творів, мемуарів, доку­ментальних видань тощо. Коментар похо­дить здебільшого від видавництва, а не від автора, визначає відношення до публікова­ного тексту. Коментар може мати науко­во-дослідницький і популярний характер. Тексти коментарів є об'єктами авторського права.

КОМЕРЦІЙНЕ ВИКОРИСТАННЯ ПОКУПЦЕМ ЗВУКОЗАПИСУ

коммерческое использование покупателем

звукозаписи

record rentals

Доктрина «першого продажу» в контек­сті авторського права свідчить про те, що якщо відбувся перший продаж виробу, що містить твір, який охороняється авторсь­ким правом, то володілець цього виробу може робити з ним все що завгодно. Виня­тком з цього правила є індустрія звукоза­пису. Законодавство забороняє покупцеві комерційну оренду, прокат звукозапису.

КОМІКС

комикс

comics

Видання, що становить собою серію рисунків (гумористичних, пригодницьких, авантюрних) з єдиним сюжетом і коротким розповідним або діалогічним текстом на певну тему. Комікси випускаються у вигля­ді книг або друкуються в газетах і журна­лах, переважно з продовженням.

112

КОМПОЗИТОР

КОМПАКТ-ДИСК (CD) компакт-диск (CD) compact disk (CD)

Сучасний носій звукозаписів. Виготов­лення CD відбувається так. Після одержан­ня від замовника даних у вигляді цифрово­го запису (наприклад, на стрічці ДАТ) у першу чергу виготовляється матриця. Перш ніж буде виготовлена металічна матриця (master), робиться еталон майбутньої плас­тинки на скляному диску (glass master). Спочатку на поверхню скляного диску рів­номірно наносять шар світлочутливого (photoresist) матеріалу, потім у спеціальній машині лазерний промінь, що управляєть­ся відповідно до цифрового запису, даного замовником, засвічує на диску спіральну доріжку в напрямку до центрального отво­ру з зовнішнього краю. Потім диск прояв­ляють і на його поверхні витравлюють спі­ральну доріжку, що має в засвічених місцях заглибини (pits), у незасвічених місцях по­верхня залишається незайманою (lads). За допомогою методу гальванопластики (elektroforming) скляний диск покривають шаром нікелю, який, після відділення його від скляного диску, становить собою в прин­ципі справжню матрицю, придатну для виготовлення компакт-дисків. Однак кіль­кість дисків, яку можна одержати з такої матриці, невелика. Тому з такої «батьківсь­кої» матриці роблять «материнську» матри­цю, яка в свою чергу використовується для виготовлення більшої кількості «батьків». Кожна матриця-батько дозволяє виготови­ти 8000-15000 примірників компакт-дис­ків. Тільки тепер, маючи матриці (stam­pers), можна розпочати виробництво замо­вленого диску. В загальних рисах техноло­гічний процес виробництва компакт-дисків розподіляється на наступні етапи: вприску­вання, металізація, лакування, нанесення графічних елементів, контроль якості. Ко­жний етап виробничого процесу здійсню­ється на спеціальних машинах (апаратурі).

КОМПЕНСАЦІЯ

компенсация compensation

Багато держав надають володільцю ав­торських прав, що став жертвою правопо-

рушення, певну допомогу на додаток до покарання винуватої особи. Така допомога втілюється в основному в заходах, покли­каних забезпечити справедливе і достатнє відшкодування зазнаних матеріальних зби­тків. Звичайно такими є конфіскація неза­конно виданих примірників твору або до­ходів, одержаних від незаконного виконан­ня чи відтворення, а також обладнання, що використовується з цією метою. Авторам може надаватися і компенсація в грошовій формі. Практично всі без винятку законо­давчі акти передбачають конфіскацію виго­товлених примірників і обладнання (кліше, пресів, форм, матриць, фотоплівок). До­зволяється також примусове вилучення до­ходів від незаконного відтворення або ви­конання.

КОМПІЛЯЦІЯ

компиляция

compilation

Твір, підготовлений шляхом відбору і розташування раніше існуючого матеріалу або відомостей таким чином, що одержа­ний творчий результат становить собою оргинінальний авторський твір. Колектив­ний твір є одним з різновидів компіляції. Авторське право стосовно компіляційного твору поширюється лише на матеріал, по­даний автором роботи. Авторське право ав­тора компіляції не поширюється на раніше існуючий матеріал.

КОМПЛЕКТНЕ ВИДАННЯ комплектное издание book building, book structure

Сукупність самостійних аркушевих ви­дань, об'єднаних спільністю задуму, тема­тики або читацького призначення, зібра­них у папку, бандероль або вміщених в об­кладинку.

КОМПОЗИТОР

композитор

composer

Автор музичного твору.

80-78

113

КОМПОЗИТОР АУДІОВІЗУАЛЬНОГО ТВОРУ

КОМПОЗИТОР АУДІОВІЗУАЛЬНОГО

ТВОРУ

композитор аудиовизуального произведения

composer of an audiovisual work

Автор музичного твору, що увійшов складовою частиною до фільму і спеціально для нього написаний. Композитор зберігає за собою право на одержання винагороди за публічне виконання свого твору незалежно від того, що він передав його за договором виробнику аудіовізуального твору.

КОМПОЗИЦІЯ

композиция

composition

Музичний, живописний, скульптурний, графічний твір як кінцевий результат твор­чої праці митця; складний художній твір, що включає різні види мистецтва (наприк­лад, літературно-музична композиція).

КОМП'ЮТЕРНА ПРОГРАМА компьютерная программа computer program

Набір інструкцій у вигляді слів, цифр, кодів, схем, символів чи в будь-якому ін­шому вигляді, виражених у формі, яку чи­тає машина, і які приводять її у дію для до­сягнення певної мети або результату. Це поняття охоплює як операційну систему, так і прикладну програму, виражені у при­кладному або об'єктному коді, включаючи підготовчі матеріали та аудіовізуальні відоб­раження, одержані внаслідок розробки ком­п'ютерної програми. Поняття «комп'ютер­на програма» не поширюється на поняття «база даних».

КОНВЕНЦІЯ

конвенция

convention

Міжнародний договір (угода) з якого-небудь спеціального питання (наприклад, з охорони літературних і художніх творів).

КОНСТИТУЦІЙНІ ГАРАНТІЇ РОЗВИТКУ АВТОРСЬКОГО ПРАВА В УКРАЇНІ

конституционные гарантии развития авторского права в Украине constitutional guarantees of copyright development in Ukraine

Відповідно до Конституції України ко­жен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, резуль­татами своєї інтелектуальної, творчої дія­льності (стаття 41). Громадянам гаранту­ється свобода літературної, художньої, нау­кової і технічної творчості, захист інтелек­туальної власності, їхніх авторських прав, моральних і матеріальних інтересів, що ви­никають у зв'язку з різними видами інтеле­ктуальної діяльності. Кожний громадянин має право на результати своєї інтелектуаль­ної, творчої діяльності; ніхто не може ви­користовувати або поширювати їх без його згоди, за винятками, встановленими зако­ном (стаття 54).

КОНТРАФАКТНІ ПРИМІРНИКИ

ТВОРУ

контрафактные экземпляры произведения

counterfeit copies of a work

Примірники твору, виготовлені будь-яким способом і в будь-якій формі з пору­шенням авторського права на твір. Стосов­но до аудіовізуальних записів, фонограм або їх примірників виготовлення неправо­мірних примірників може бути порушен­ням суміжних прав. Такі примірники, як правило, підлягають конфіскації.

КОНТРОЛЬ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ ОРГАНІЗАЦІЇ, ЩО УПРАВЛЯЄ МАЙНОВИМИ ПРАВАМИ НА КОЛЕКТИВНІЙ ОСНОВІ контроль за деятельностью организации, управляющей имущественными правами на коллективной основе control over activities of a collective economic rights administration organization

Організація, що управляє майновими правами на колективній основі, зобов'яза­на надавати державному органу, який здій-

114

КОПІЮВАННЯ

снює контроль за її діяльністю, наступну інформацію: про зміни, внесені до статуту та інших установчих документів такої орга­нізації; про укладені організацією двосто­ронні й багатосторонні угоди з іноземними організаціями, що управляють аналогічни­ми правами; про рішення загальних зборів; про річний баланс, річний звіт і аудиторсь­ку перевірку діяльності такої організації; про прізвища осіб, уповноважених пред­ставляти таку організацію. Державний ор­ган має право вимагати від організації до­даткову інформацію, необхідну для пере­вірки відповідності діяльності організації авторсько-правовому законодавству, зако­нодавству про громадські (некомерційні) об'єднання, іншому законодавству, а та­кож статуту такої організації.

КОНТРОЛЬНИЙ ПРИМІРНИК

контрольный экземпляр

specimen copy, sample copy, control copy

Примірник видання, наданий полігра­фічним підприємством видавцеві для конт­ролю за якістю виготовлення тиражу і за внесеними в затверджений сигнальний при­мірник правками; одержуваний видавцем обов'язковий примірник, за яким видання затверджується на випуск у світ.

КОНФЕРАНСЬЄ

конферансьє

master of ceremonies, compere

Артист, який веде концертно-естрадну програму.

КОНФІСКАЦІЯ КОНТРАФАКТНОЇ

ПРОДУКЦІЇ

конфискация контрафактной продукции

confiscation of counterfeit products

Вилучення якої-небудь продукції за рішенням суду. Конфісковані можуть бути також матеріали і обладнання, що викори­стовуються для виробництва контрафакт-ної продукції.

КОНЦЕПЦІЯ

концепция

conception

Система поглядів на певне явище; спосіб розуміння, тлумачення якихось явищ, осно­вна ідея будь-якої теорії. Охорона авторсь­ких прав на концепції не поширюється.

КОНЦЕРТ

концерт

concert

Виконання музичних та вокальних тво­рів, а також естрадних, драматичних та хо­реографічних номерів за певною програ­мою; твір переважно віртуозного характеру для одного музичного інструмента (рідше двох-трьох) і оркестру; урочистий твір для багатоголосого хору.

КОНЦЕРТМЕЙСТЕР

концертмейстер

leader

Перший скрипаль, соліст симфонічно­го або оперного оркестру; музикант, який очолює одну з струнних груп симфонічно­го або оперного оркестру; піаніст, який акомпанує солістам у концертах.

КОПІЇ ТВОРІВ МИСТЕЦТВА копии произведений искусства copies of works of art

Копія твору мистецтва є оригінальною, оскільки особа копіїста не зникає при ви­конанні копії, яка розглядається як похід­ний твір.

КОПІЮВАННЯ

копирование

copying

Перенесення фотографічного зображен­ня на поверхню друкованої форми; контакт­не або проекційне фотодрукування зобра­жень на світлочутливих матеріалах; зняття копій з оригіналів будь-яких творів.

8'0-78

115

КОПІЯ

КОПІЯ

копия

copy

Точний список з оригіналу; точне відт­ворення картини, портрета або іншого тво­ру мистецтва; формний матеріал із зобра­женням, нанесеним способом копіювання для подальшого виготовлення друкарської форми.

КОРЕКТОР

корректор

proof-reader

Особа, яка виправляє друкарські поми­лки на пробному відбитку тексту або гра­фічного зображення. Праця коректора не охороняється авторським правом.

КОРИСТУВАННЯ АВТОРСЬКИМИ

ПРАВАМИ

пользование авторскими правами

enjoyment of copyright

Можливість використання авторського права на твір.

КРАЇНА, В ЯКІЙ ЗАПИТУЄТЬСЯ

ОХОРОНА

страна, в которой испрашивается охрана

country where protection is claimed

Країна, в якій охорона повинна бути забезпечена згідно з конвенцією з авторсь­кого права. Стосовно використання твору країна, в якій запитується охорона, не обо­в'язково повинна бути країною, в якій мо­же порушуватися судове переслідування осо­би, яка неправомірно використовує твір.

КРАЇНА ПЕРШОГО ОПУБЛІКУВАННЯ страна первого опубликования country of first publication

Відповідно до міжнародного авторсь­ко-правового законодавства країна, в якій твір було вперше опубліковано. За Бернсь-кою і Всесвітньою багатосторонніми кон-

венціями країна першого опублікування повинна розглядатися як країна походжен­ня опублікованого твору.

КРАЇНА ПОХОДЖЕННЯ страна происхождения country of origin

Поняття міжнародного законодавства з авторського права для визначення можли­вості охорони твору в країнах, які приєдна­лися до певної конвенції, або встановлення відносин щодо країни, з якої можливо по­ходить твір. Відповідно до Бернської кон­венції країна походження визначається за різними критеріями, такими як перше опу­блікування; національність або звичне міс­це проживання автора (здебільшого щодо неопублікованих творів); місце будівницт­ва твору архітектури; звичне місцеперебу­вання виробника аудіовізуального твору. Всесвітня конвенція про авторське право визнає критерії першого опублікування та національності щодо визначення поход­ження твору, але в ній не вживається тер­мін «країна походження».

КРЕДИТОРИ АУДІОВІЗУАЛЬНОГО

ТВОРУ

кредиторы аудиовизуального произведения

creditors of an audiovisual work

Особи, що надають продюсеру на пев­них умовах кошти для виробництва або ре­кламування фільму, причому ними можуть бути не тільки власне кредитні організації, а й будь-які інші суб'єкти цивільного пра­ва. Ці особи надають гроші продюсеру, не претендуючи на майнові права на фільм.

КРЕСЛЕННЯ

чертеж drawing

Умовне графічне зображення предмета з точним співвідношенням його розмірів, одержане методом проектування. Викорис­товується як вид ілюстрації.

116

КРИТЕРІЇ НАДАННЯ АВТОРСЬКО-ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ

КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

В УКРАЇНІ ЗА ПОРУШЕННЯ

АВТОРСЬКИХ ПРАВ

уголовная ответственность в Украине

за нарушение авторских прав

criminal responsibility in Ukraine for violation

of copyright

Відповідно до статті 136 Кримінального кодексу України випуск під своїм ім'ям або інше привласнення авторства на чужий твір науки, літератури та мистецтва, неза­конне відтворення та розповсюдження та­кого твору — карається виправними робо­тами на строк до двох років або штрафом від п'ятдесяти до ста двадцяти мінімальних розмірів заробітної плати.

КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

ЗА ПОРУШЕННЯ АВТОРСЬКИХ

І СУМІЖНИХ ПРАВ

уголовная ответственность

за нарушение авторских и смежных прав

criminal responsibility for violation of copyright

and neighbouring rights

Більшість національних законодавств встановлюють кримінальну відповідальність за порушення авторських і суміжних прав. Незаконне використання авторського пра­ва, а також присвоєння авторства, якщо ці дії завдали великих збитків, визнаються кримінальним злочином. Об'єктом зазна­ченого злочину є право авторства, а також право на використання, тобто вся сукуп­ність належних володільцям авторських і суміжних прав правомочностей майнового характеру. Порушення інших прав авторів, зокрема, права на ім'я, права на обнароду­вання, права на захист репутації тощо, не утворюють дії, що підлягає кримінальному покаранню. Об'єктивна сторона такого зло­чину може виявлятися в присвоєнні ав­торства на твір (виконання, постановку), тобто виданні чужого результату творчої праці за власний; у здійсненні будь-якої дії, пов'язаної з незаконним використан­ням твору або об'єкта суміжних прав, тобто їх незаконне відтворення, розповсюджен­ня, передача в ефір тощо. Суб'єктивна сто-

рона злочину характеризується прямим або опосередкованим умислом. Порушник ус­відомлює, що незаконно використовує об'єкти авторського або суміжних прав чи привласнює авторство, передбачає, що цим завдасть великої шкоди потерпілому і ба­жає її завдати або свідомо її допускає чи байдуже відноситься до її настання. Відсут­ність у діях правопорушника вини або нео­бережна вина виключає притягання його до кримінальної відповідальності. Суб'єк­том злочину є особа, яка досягла 16-ти ро­ків. Кримінальна відповідальність може пе­редбачати такі кваліфікаційні ознаки: неод­норазовість вчинення злочину, вчинення злочину групою осіб за попередньою змо­вою або організованою групою.

КРИМІНАЛЬНЕ ПОРУШЕННЯ

уголовное нарушение criminal infringement

Злонавмисне порушення авторського права і суміжних прав з метою одержання комерційної переваги або особистих фі­нансових вигод.

КРИТЕРІЇ НАДАННЯ АВТОРСЬКО-ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ критерии предоставления авторско-правовой охраны criteria for rendering copyright-legal protection

Закони про авторське право не визна­чають критеріїв охорони, але встановлю­ють певні принципи з негативними і пози­тивними умовами, керуючись якими суди вирішують питання про їх застосування в конкретних справах. Визначення деталей входить до компетенції судів, їх думка стає керівним принципом. Принципи з негати­вними умовами встановлюють те, що не вимагається для авторсько-правової охоро­ни. Так, твори охороняються незалежно від їх художньої форми, способу вираження, мети або призначення. Принципи з пози­тивними умовами означають, що твір по­винен володіти певними якостями, а саме бути оригінальним і вираженим в мате­ріальній формі. Оригінальність твору в ав-

117

КСЕРОКОПІЮВАННЯ

торсько-правовому розумінні означає, що він не повинен бути скопійованим з іншо­го твору. Твір повинен містити значний об­сяг власного творчого матеріалу.

КСЕРОКОПІЮВАННЯ

див. ФОТОКОПІЮВАННЯ

КСИЛОГРАФІЯ

ксилография