Скачиваний:
13
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

Impress, impression, offprint

Відбиток фарбою з друкованої форми на папері або іншому матеріалі.

ВІДЕОГРАМА

видеограмма

Videogram

Матеріальний об'єкт, на якому закріп­лений відеозапис.

ВІДЕОДИСК видеодиск

Videodisk

Платівка діаметром 12,2 або ЗО см з ме­талізованої пластмаси, на якій оптичним методом фіксують зображення і звук. За­стосовують як комп'ютерний засіб збере­ження інформації з підвищеною щільністю

запису. Відеозапис можна повторно вико­ристовувати понад 1 мільйон раз (для запи­су книг, рукописів, фотографій, картин, слайдів, графіки тощо). Відтворення зобра­ження та звуку здійснюють на відеопрогра-вачі, лазерне зчитування якого дає ідеальну якість. За допомогою мікропроцесора про­тягом 2—3 секунд можна знайти будь-яке з кількох десятків тисяч зафіксованих на відеозапису зображень і вивести його на екран дисплея.

ВІДЕОЗАПИС

видеозапись

Videotape recording, video fixation

Запис зорової інформації, що пере­дається телерадіолокаційними та іншими сигналами, з метою їх зберігання й даль­шого відтворення. Найпоширеніші відео-записи — магнітний (створюється за допо­могою відеомагнітофона на магнітній стріч­ці або магнітному барабані) і механічний (на відеодиску прорізується спеціальна бо­розенка, форма якої відповідає записува­ним електричним сигналам).

ВІДЕОКЛІП

видеоклип

Videoklippe

Вид телевізійного мистецтва, спрямо­ваний на розкриття в динамічній візуаль­ній формі змісту коротких музичних тво­рів, переважно жанру рок-музики. Для ві-деокліпу характерні яскрава образність, ін­тенсивний монтаж (до 100 змін на ролик).

ВЩЕОМАГНІТОФОН видеомагнитофон video recorder

Апарат для записування на магнітну стрічку й наступного відтворення зобра­жень та звуку. Цей процес здійснюється за допомогою диску з магнітними головками, які переміщуються під певним кутом до поздовжнього руху магнітної стрічки.

50-78

65

ВІДЕОМИСТЕЦТВО

ВЩЕОМИСТЕЦТВО видеоискусство video art

Вид мистецтва, в якому можуть поєд­нуватися музика, танці, виконання, ком­п'ютерна графіка і які демонструються по відеоканалах.

ВІДЕОПРОГРАВАЧ

видеопроигрыватель

Video record player, video sound reproducer

Вид побутової радіоелектронної апара­тури, що базується на принципі оптичного відтворення променем лазера відеофоно-грами, зафіксованої на відеодиску. Забезпе­чує високоякісне зображення і можливість швидкого вибору й зупинки будь-якого ка­дра на екрані телевізора, до якого підклю­чений.

ВІДЕОТЕКА

видеотека

Videothea

Спеціалізований пункт прокату касет із записами відеопрограм і відеофільмів.

ВГДЕОФІЛЬМ

видеофильм

Videofilm

Художній чи документальний фільм, знятий відеоапаратурою на магнітну стріч­ку, призначений для показу по телебачен­ню чи на побутовій відеоапаратурі.

ВІДЕОФОНОГРАМА

видеофонограмма

Videophonogram

Магнітна стрічка, кінострічка зі звуком і відеозаписом.

ВІДНОВЛЕННЯ ПОРУШЕНОГО ПРАВА восстановление нарушенного права redress

Синонім засобів правового захисту від порушень авторського права і суміжних прав.

ВІДНОВЛЕННЯ СТАНУ, ЩО ІСНУВАВ ДО ПОРУШЕННЯ ПРАВА восстановление положения, существовавшего до нарушения права restoration of the situation existed before violation of rights

Один із способів цивільно-правового захисту авторських прав, який застосову­ється в тих випадках, коли порушене ав­торське або суміжне право в результаті пра­вопорушення не припиняє свого існування і може бути реально відновлене шляхом усунення наслідків правопорушення.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ АВТОРА ЗА ПОРУШЕННЯ АВТОРСЬКОГО ДОГОВОРУ

ответственность автора за нарушение авторского договора author's responsibility for violation of the author's contract

Відповідно до чинного законодавства відповідальність автора за порушення зо­бов'язань за договором може виражатися в поверненні одержаного ним гонорару, в покладенні на нього зобов'язання щодо від­шкодування зазнаних користувачем збит­ків, а також у виплаті ним неустойки. Умо­ви реалізації санкцій визначаються самими сторонами в конкретному авторському до­говорі. Залежно від того, що записано в до­говорі, передбачені в ньому санкції можуть реалізуватися або самостійно, або лише при одночасному розірванні авторського дого­вору. Якщо питання про відповідальність в авторському договорі не вирішені або ви­рішені не досить чітко, необхідно керува­тися загальними положеннями цивільного законодавства. До них можна віднести на­ступні загальні умови: наявність провини автора щодо порушення договірних зобо­в'язань; факт завдання збитків І обгрунтова­ність їх розміру; наявність причинного зв'яз-

66

ВІДСУТНІСТЬ ДОЗВОЛУ НА КАБЕЛЬНЕ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ТВОРУ

ку між допущеним автором порушенням умов договору і наслідками цього; наяв­ність у діях автора ознаки протиправності.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ДОГОВОРОМ

ответственность по договору liability in accordance with the author's contract

У випадку порушення зобов'язань за договором сторона, яка порушила зобов'я­зання, несе відповідальність відповідно до національного законодавства країни.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ КОРИСТУВАЧА

ЗА ПОРУШЕННЯ АВТОРСЬКОГО

ДОГОВОРУ

ответственность пользователя

за нарушение авторского договора

user's responsibility for violation of the author's

contract

Користувач твору несе відповідальність за порушення авторського договору. Під­стави, обсяг і форма його відповідальності визначаються конкретним авторським до­говором, а також деякими загальними по­ложеннями цивільного законодавства. За­мовник може нести відповідальність за по­рушення зобов'язання використати твір (якщо таке зобов'язання покладене на ньо­го авторським договором), за завдані авто­ру збитки, за порушення цілісності твору, за невиплату автору обумовленої догово­ром винагороди тощо. Угодою сторін в конкретних авторських договорах може пе­редбачатися додаткова відповідальність за­мовника за порушення договірних зобов'я­зань. Більшість користувачів творів несе відповідальність незалежно від своєї про­вини щодо невиконання або неналежного виконання зобов'язань.

ВІДСТУПЛЕННЯ АВТОРСЬКОГО ПРАВА

див. ПЕРЕДАЧА (ВІДСТУПЛЕННЯ) АВТОРСЬКОГО ПРАВА

ВІДСТУПЛЕННЯ ПРАВ

НА ПЕРЕРОБКУ ТВОРУ

В АУДІОВІЗУАЛЬНИЙ

уступка прав на переделку произведения

в аудиовизуальное

cession of rights on transformation of a work