Скачиваний:
13
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

Verbal and written publishing contracts

Авторський договір повинен бути укла­дений у письмовій формі. Нотаріального засвідчення авторського договору не вима­гається. Договори про опублікування тво­рів у періодичних виданнях і енциклопеди­чних словниках можуть бути укладені в ус­ній формі. Договір, укладений в усній фор­мі замість письмової, вважається дійсним І може бути виконаний сторонами. Однак в таких умовах договір стає нестабільним: виникає ризик того, що одна із сторін (ав­тор чи видавець) може вважати його таким, що не відбувся.

УЧАСНИКИ ВІДНОСИН,

ЩО РЕГУЛЮЮТЬСЯ АВТОРСЬКИМ

ПРАВОМ

участники отношений, регулируемых авторским правом

participants of relations which are regulated by copyright

До учасників відносин, які регулюють­ся авторським правом, належать автори творів, їх спадкоємці та інші володільці ав­торських прав, з одного боку, і організації та фізичні особи, зацікавлені у викорис­танні творів, з іншого боку.

УЧБОВЕ ВИДАННЯ

учебное издание educational edition

Неперіодичне видання, що містить сис­тематизовані відомості наукового або при­кладного характеру, викладені в формі, зручній для викладання і навчання.

238

ФОНОГРАМА

ФАКСИМІЛЕ

факсимиле

facsimile

Точне відтворення будь-якого графіч­ного оригіналу (креслення, рукопису, ма­люнка тощо) фотографічним способом або печаткою.

ФАЛЬШИВЕ ПРИПИСУВАННЯ ТВОРУ фальшивое приписывание произведения false attribution of the work

Виражена або можлива заява стосовно автора, яка не відповідає дійсності.

ФЕЄРІЯ

феерия

fairy play, fairy scene

Циркова або театральна вистава з каз­ковим сюжетом, сценічними ефектами і трюками.

ФЕСТИВАЛЬ

фестиваль

festival

Огляд професійного або самодіяльного музичного і театрального мистецтва, кіно­мистецтва. За використання творів під час фестивалів сплачується авторська винаго­рода.

ФІКСАЦІЯ

див. ЕФЕМЕРНИЙ ЗАПИС

ФІЛАРМОНІЯ филармония philharmonic society

Концертна організація, що пропагує музичні твори, різні жанри естрадного ми­стецтва.

ФІЛЬМ

фильм

film, (motion) picture

Аудіовізуальний твір, створений у худо­жній, хронікально-документальній, науко­во-популярній, учбовій, анімаційній, теле­візійній або іншій формі на основі творчо­го задуму, який складається з зображення зафіксованих на кіноплівці або на інших видах носіїв і поєднаних у тематичне ціле послідовно пов'язаних між собою кадрів і призначений для сприйняття за допомогою відповідних технічних пристроїв. Фільм тривалістю не менше 52 хвилин є повноме­тражним фільмом. Фільм тривалістю мен­ше ніж 52 хвилини є короткометражним фільмом.

ФОЛЬКЛОР

фольклор

folklore

Твори, які належать до культурної спа­дщини нації, котрі від покоління до поко­ління створювалися, зберігалися і розвива­лися невідомими особами (народні казки, народні пісні, інструментальна музика і та­нці, різні народні звичаї тощо).

ФОНОВА МУЗИКА фоновая музыка background music

Музичні твори, що використовуються як допоміжний супровід іншого показу або події, зокрема у виробництві кінофільмів, у радіотелевізійних програмах. Музичні тво­ри, що охороняються, можуть бути вико­ристані як фонова музика за дозволом пра-воволодільців музичного твору і твору, який вона повинна супроводжувати, в межах об­межень авторського права. Фонова музика може бути також написана за замовленням для певної програми.

ФОНОГРАМА

фонограмма

phonogram

Виключно звуковий запис будь-якого виконання чи інших звуків. Грамофонні платівки, диски, магнітофонні касети та

239

ФОРМА

інші носії записів є примірниками фоно­грами.

ФОРМА

форма form

Вираження змісту твору способом, який піддається відтворенню. Ідентифіку­вати твір і підвести його під охорону ав­торсько-правовим законодавством можли­во завдяки його формі, яку не слід змішу­вати з довговічним матеріальним виражен­ням твору. Охорона твору в усній або музи­чній формі від недозволених способів дове­дення до загального відома може здійсню­ватися навіть до фіксації. Хореографічна форма також може відтворюватися без будь-якої фіксації. Однак у багатьох краї­нах твори охороняються авторським пра­вом за умови, що вони зафіксовані в мате­ріальній формі.

ФОРМА АБО СПОСІБ ВИРАЖЕННЯ

ТВОРУ

форма или способ выражения произведения

expression (mode or form of-) of a work

Спосіб, за допомогою якого стає мож­ливим сприйняття твору, зокрема вико­нання, декламування, фіксація, створення матеріальної форми або будь-який інший відповідний спосіб.

ФОРМА АВТОРСЬКОГО ДОГОВОРУ форма авторского договора form of the author's contract

Авторський договір повинен бути укла­дений у письмовій формі. Авторський до­говір про використання твору в періодич­ній пресі може бути укладений в усній формі. При продажу примірників комп'ю­терних програм і баз даних договір вважа­ється укладеним у письмовій формі, якщо його умови (умови використання програми і бази даних) викладені відповідним чином на примірниках програми або бази даних.

ФОРМАЛЬНІСТЬ

формальность formality

У ряді країн авторське право може бути пов'язане з виконанням певних формаль­ностей таких, як депонування творів, що охороняються, реєстрація, проставлення зна­ків охорони. Відповідно до загальної теорії авторського права охорона прав авторів не повинна залежати від виконання будь-яких процесуальних дій і автоматично виникає в результаті творчого акта. Твір користується охороною від моменту створення, без до­тримання будь-яких формальностей. У де­яких країнах набуття авторських прав зале­жить від дотримання однієї або кількох із зазначених формальностей. У країнах, що слідують традиції римського права, виник­нення авторських прав не вимагає дотри­мання формальностей. В інших країнах де­понування примірників твору є адміністра­тивним заходом, необхідним для здійснен­ня авторських прав, але не для їх виник­нення. Проставлення знаків охорони набу­ло широкого поширення.

ФОРМА ТВОРІВ форма произведений form of works

Охорона авторським правом поширю­ється на всі твори незалежно від форми ви­раження, тобто способу їх матеріалізації.

ФОТОГРАФІЧНИЙ ТВІР

див. ТВІР ФОТОГРАФІЧНИЙ

ФОТОГРАФІЯ фотография photo, photograph

Сукупність методів відтворення зобра­жень за допомогою проектування відобра­жуваних ними світлових променів на по­верхню світлочутливого матеріалу і наступ­ного одержання цих зображень на непро­зорому або прозорому матеріалі; зобража­льний оригінал (авторський, видавничий), що становить собою позитивне зображен­ня, одержане на фотопапері (фотовідби­ток) для поліграфічного репродукування.

240

ФУНКЦІЇ ОРГАНІЗАЦІЙ, ЩО УПРАВЛЯЮТЬ МАЙНОВИМИ ПРАВАМИ НА КОЛЕКТИВНІЙ ОСНОВІ

Розрізняють чорно-білі та кольорові фото­графії.

ФОТОКОПІЮВАННЯ (КСЕРОКОПІЮВАННЯ) фотокопирование (ксерокопирование) photocopying

Розмноження за допомогою фотокопію­вальних машин.

ФОТОКОПІЯ

фотокопия

photocopy

Відтворення твору за допомогою фото­графії або аналогічного процесу.

ФОТОМОНТАЖ

фотомонтаж photomontage

Процес об'єднання в загальну компо­зицію кількох фотографій; зображальний оригінал (авторський, видавничий), що ста­новить собою композицію, складену з кіль­кох фотографій.

ФРЕСКА фреска fresko painting

Техніка настінного живопису із засто­суванням водяних фарб, які наносяться на вогку штукатурку; живописний твір.

ФУГА

фуга fugue

Форма поліфонічного твору, заснована на імітаційному проведенні однієї або кіль-

кох тем в усіх голосах за певним тонально-гармонійним планом; найвища форма по­ліфонії.

ФУНКЦІЇ ОРГАНІЗАЦІЙ, ЩО УПРАВЛЯЮТЬ МАЙНОВИМИ ПРАВАМИ НА КОЛЕКТИВНІЙ ОСНОВІ функции организаций, управляющих имущественными правами на коллективной основе

functions of collective economic rights administration organizations

Організація, що управляє майновими правами на колективній основі, повинна виконувати від імені представлених нею володільців авторських і суміжних прав і на основі одержання від них повноважень на­ступні функції: погоджувати з користувача­ми розмір винагороди та інші умови ліцен­зій; надавати ліцензії користувачам на ви­користання прав, управлінням якими за­ймається така організація; погоджувати з користувачами розмір винагороди в тих випадках, коли ця організація займається збором такої винагороди без видачі ліцен­зії; збирати передбачену ліцензіями вина­городу; розподіляти і виплачувати зібрану винагороду володільцям авторських і су­міжних прав, яких вона представляє; здійс­нювати будь-які юридичні дії, необхідні для охорони прав, управлінням яких за­ймається така організація; здійснювати ін­шу діяльність відповідно до повноважень, одержаних від володільців авторських і су­міжних прав.

16 0-78

241

ХОР

ХОР

хор choir

Співочий колектив, що виконує во­кальні твори; музичний твір, призначений для колективного виконання.

ХОРЕОГРАФІЧНИЙ ТВІР

див. ТВІР ХОРЕОГРАФІЧНИЙ

ХОРЕОГРАФІЯ

хореография

choreography

Створення танців і танцювальних спек­таклів (балетів); загальна назва танцюваль­ного мистецтва; запис руху танців за допо­могою умовних знаків.

ХОРМЕЙСТЕР хормейстер choir master

Керівник і диригент хору.

ХОРОВА МУЗИКА хоровая музыка choral music

Музика, призначена для хорових коле­ктивів і виконувана ними, найбільш демо­кратичний вид музичного мистецтва.

ХРЕСТОМАТІЯ хрестоматия reader, reading book

Навчальний посібник, що містить літе­ратурно-художні, історичні та інші твори або уривки з них, які є об'єктом вивчення тієї або іншої дисципліни.

ХРОНІКА

хроника

chronicle

Жанр епічного і драматичного родів літератури, заснований на достовірному

зображенні історично важливих подій у їх часовій послідовності.

ХУДОЖНЄ КОНСТРУЮВАННЯ художественное конструирование artistic designing

Творча проектна діяльність, спрямова­на на вдосконалення оточуючого людину предметного середовища, створеного засо­бами промислового виробництва. Об'єкти художнього конструювання можуть охоро­нятися авторським правом.

ХУДОЖНЄ КОНСТРУЮВАННЯ

(ВИДАВНИЧЕ)

художественное конструирование

(издательское)

artistic designing (publishing)

Створення проекту художнього оформ­лення видання, формування його компози­ційного ансамблю як матеріального пред­мета.

ХУДОЖНИК КНИГИ

художник книги

book artist, book designer

Творець оригінального оформлення видання в цілому або його елементів: ілюс­трацій, зовнішнього і внутрішнього офор­млення, макету внутрішнього оформлення тощо.

ХУДОЖНИК-ОФОРМИТЕЛЬ (ВИДАВНИЧИЙ)

художник-оформитель (издательский) book artist, book designer, illustrator

Художник, що створює зовнішнє і вну­трішнє оформлення видання або тільки зовнішнє оформлення і макет внутрішньо­го оформлення, з використанням образо­творчого матеріалу, належного іншим ху­дожникам.

242

ХУДОЖНЯ РЕПРОДУКЦІЯ

ХУДОЖНИК-ПОСТАНОВНИК

АУДІОВІЗУАЛЬНОГО ТВОРУ

художник-постановщик аудиовизуального

произведения

conceptual artist of an audiovisual work

Роль художника-постановника завжди важлива, але є категорії аудіовізуальних творів, де художник є одним з головних учасників кінопроцесу. Це, в першу чергу, мультиплікаційні фільми, історичні карти­ни. Художник, особливо мультиплікатор, на відміну від багатьох кінопрофесій, може використати свій твір не тільки кінемато­графічними способами, а й створюючи іг­рашки, наносячи рисунок на предмети по­буту, одяг тощо.

ХУДОЖНІ ВИСТАВКИ художественные выставки exhibitions of painting

Публічний показ художніх творів є ос­новною формою ознайомлення глядача із станковим мистецтвом; у ряді випадків та­кий показ здійснюється з метою продажу творів. Художні виставки розрізняють за територіальною належністю (всесвітні, між­народні, регіональні), за періодичністю (щорічні, через кожні два роки — бієнале, через три — триєнале), за часом організації (весняні, осінні), за кількістю учасників (групові, персональні), за видом мистецтва (живопис, графіка, скульптура, народне мистецтво тощо), за жанром (портрет, пей­заж), за тематикою, з нагоди ювілеїв тощо.

ХУДОЖНІ, ГРАФІЧНІ ТА СКУЛЬПТУРНІ ТВОРИ художественные, графические и скульптурные произведения pictorial, graphic and sculptural works

Дво- і трьохмірні твори мистецтва, фо­тографії, карти, технічні креслення тощо.

Сюди входять і твори художнього промис­лу.

ХУДОЖНІЙ ПРОМИСЕЛ художественный промысел handicraft

Мистецтво ручної праці, при якому ко­жний окремий примірник твору виготовля­ється ручним способом. Застосовується пе­реважно в сфері народного мистецтва або прикладного мистецтва.

ХУДОЖНІЙ ТВІР

див. ТВІР ХУДОЖНІЙ

ХУДОЖНІЙ ХАРАКТЕР ФОТОГРАФІЧНОГО ТВОРУ художественный характер фотографического произведения artistic character of a photographic work

Фотографія користується правовою охороною лише в тому випадку, якщо вона має сліди інтелектуальних зусиль автора — вимога, необхідна, щоб надати твору інди­відуального характеру, без якого не може бути творчості.

ХУДОЖНЯ ЛІТЕРАТУРА художественная литература fiction

Вид мистецтва, що за допомогою худо­жнього слова відтворює життя в образах і картинах.

ХУДОЖНЯ РЕПРОДУКЦІЯ художественная репродукция art reproduction

Аркушеве образотворче видання, що відтворює оригінальний твір образотворчо­го мистецтва або художню фотографію.

Іб'О 78

243

ЦЕНТР ВОІВ З АРБІТРАЖУ І ПОСЕРЕДНИЦТВА

ЦЕНТР ВОІВ З АРБІТРАЖУ

І ПОСЕРЕДНИЦТВА

Центр ВОИС по арбитражу

и посредничеству

WIPO Center on Arbitration and Mediation

Арбітражний центр ВОІВ створений у 1994 році. Пропонує послуги з урегулюван­ня міжнародних комерційних спорів між приватними сторонами, що стосуються пи­тань інтелектуальної власності. Центр є ча­стиною Міжнародного бюро ВОІВ, засто­совує наступні процедури щодо врегулю­вання спорів. Примирення: процедура, що не має обов'язкової дії, відповідно до якої нейтральна третя особа — посередник на­дає допомогу сторонам спору в досягненні взаємного задовільного узгодженого врегу­лювання спору. Арбітраж: процедура, від­повідно до якої сторони спору передають спір арбітражному судді або трибуналу ар­бітражних суддів, який або які виносять рішення, обов'язкове для сторін спору. Прискорений арбітраж: різновид арбітра­жу, відповідно до якого арбітражна проце­дура здійснюється і рішення виноситься в короткі строки за найменших затрат. На­ступне примирення за відсутності врегулю­вання шляхом арбітражу: процедура, яка послідовно об'єднує примирення і, якщо спір не врегульований шляхом процедури примирення протягом строку, раніше по­годженого з сторонами спору, — арбітраж. Кожна процедура відкрита для всіх юриди­чних і фізичних осіб, незалежно від націо­нальної належності або громадянства. Процедури здійснюються відповідно з пра­вилами, розробленими для застосування будь-якої юридичної системи світу. Проце­дури можуть здійснюватися в будь-якій то­чці земної кулі. Процедури з врегулювання спорів, застосовувані Центром, дозволяють економити затрати і час; гарантують авто­номію сторін спору при виборі відповідно­го законодавства, процедури або мови в процесі процедури; нейтралітет стосовно до законодавства, мови або традиційної

культури сторін спору; забезпечує можли­вість залучення спеціалістів, які мають до­свід у галузі арбітражу, в особі арбітражно­го трибуналу або посередника; забезпечу­ють повну конфіденційність; єдину проце­дуру (порівняно з кількома процедурами в судах різних країн), яка у випадку арбітра­жу забезпечує досягнення кінцевого ре­зультату, правозастосування якого здійс­нюється на міжнародному рівні, а також правил, які складені з врахуванням специ­фічних особливостей спорів у галузі інтеле­ктуальної власності.

ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВІ СПОСОБИ ЗАХИСТУ ПРАВ

гражданско-правовые способы защиты прав civil-legal remedies

Передбачені законодавством матеріаль­но-правові заходи примусового характеру, за допомогою яких здійснюється визнання або відновлення порушених або оспорюва­них прав та інтересів авторів, об'єктів ав­торського права і суміжних прав або воло­дільців на них, припинення порушень, а також майновий вплив на порушників. Ос­новна мета цивільно-правової відповідаль­ності — відшкодування завданої шкоди.

ЦИКЛІЗАЦІЯ

циклизация

cyclization

Об'єднання ряду творів на підставі те­матичної подібності, спільності жанру, місця або часу дій, персонажів, форми роз­повіді, стилю. Результатом такого об'єд­нання є цикл.

ЦИРК цирк

circus

Вид мистецтва, в якому поєднуються акробатика, клоунада, виступи дресирова­них тварин тощо.

244

ЦИФРОВИЙ ІНТЕРФЕЙС МУЗИЧНИХ ІНСТРУМЕНТІВ

ЦИТАТА

цитата

citation

Уривок з тексту, запозичений з певного джерела і використовуваний в Іншому тек­сті з посиланням на джерело, з якого взята цитата.

ЦИФРОВА ДИСКРЕТИЗАЦІЯ цифровая дискретизация digital discretization

Процес введення музичних фрагментів до пам'яті комп'ютера з метою їх наступ-

ного перекомпонування для створення но­вого твору.

ЦИФРОВИЙ ІНТЕРФЕЙС МУЗИЧНИХ

ІНСТРУМЕНТІВ

цифровой интерфейс музыкальных

инструментов

digital interface of musical instruments

Засоби управління і погодження зву­чання різних інструментів, які складаються з системи обміну інформацією і протоколу погодження управління процедурами Ін­формаційного обміну.

245

ЧИТАННЯ (ДЕКЛАМУВАННЯ) ТВОРУ

ЧИТАННЯ (ДЕКЛАМУВАННЯ) ТВОРУ чтение (декламирование) произведения recitation of a work

Усне подання літературного твору в присутності слухачів або шляхом передачі за допомогою будь-яких технічних засобів чи процесів, наприклад, мікрофона, фоно­грами, радіотелемовлення тощо.

ЧИТАЮЧИЙ ПРИСТРІЙ (ЧИТАЮЧИЙ АВТОМАТ) читающее устройство (читающий автомат) reader (automatic reader)

Оптико-електронний пристрій, при­значений для автоматичного читання текс­ту, тобто для зчитування і розпізнавання друкованих або рукописних знаків. Вико­ристовується у видавничій справі і полігра­фії для автоматизації введення текстової інформації до комп'ютера і наступної її пе­реробки.

246

ЩОДЕННИК

ШАРЖ

шарж caricature

Невеликий віршований твір, найчас­тіше чотиривірш, що висміює ту чи іншу особу або явище; різновид карикатури; за­гострене сатиричне або гумористичне зо­браження, де зберігається портретна подіб­ність. У так званому дружньому шаржі са­тиричний елемент поступається перед гу­мором.

ШКОДА

ущерб

damage

Будь-яка несправедливість, збитки, за­вдані іншій особі — її особистості, правам, репутації або власності.

ШТРАФ І ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ штраф и лишение свободы penalty and imprisonment

Усі закони, які передбачають санкції за порушення авторських прав, накладають на винуватого грошовий штраф. Розмір штрафу залежить від характеру самого по­рушення. Покарання у вигляді тюремного ув'язнення застосовується не скрізь. Там, де воно введено, діє правило, що позбав­лення волі можливе тільки у випадках ре­цидиву. Вчинок, здійснений вперше, тягне за собою переважно штраф. У деяких краї­нах законодавство передбачає застосуван­ня санкцій — штрафу і позбавлення волі — і до тих, хто здійснив правопорушення впер­ше. Такі покарання суддя може накладати окремо або разом.

ЩОДЕННИК

дневник

diary

Твір у формі розповіді від першої осо­би, яка ведеться у формі щоденних, як пра­вило датованих, записів. Щоденник від­значає щирість, відвертість висловлювань. Це завжди — фіксація того, що «тільки-но» відбулося і пережито. Щоденник позаліте-ратурний, не ретроспективний пишеться для себе і не розрахований на публічне сприй­няття (на відміну від літературного щоден­ника), що надає йому особливої достовір­ності. Звернений переважно до подій осо­бистого життя, щоденник нерідко включає і загальнозначимі судження про світ, що виникають із роздумів над проблемами вла­сного буття. Щоденник як жанр монологіч­ний, але монологічне слово автора щоден­ника може бути і внутрішньо діалогічним з певним посиланням на думку іншого.

247

ЮВІЛЕЙНЕ ВИДАННЯ

ЮВІЛЕЙНЕ ВИДАННЯ юбилейное издание anniversary edition

Як правило, поліпшене видання, при­урочене до ювілею певної події, особи або організації.

ЮРИДИЧНА ОСОБА юридическое лицо legal person

Фірма (компанія, організація, підпри­ємство, установа), що володіє правами і виступає при виконанні покладених на неї функцій, зокрема при укладенні майнових угод, від свого імені як самостійний суб'єкт цивільних прав і обов'язків, і отже, здатна

бути позивачем (відповідачем) у суді, арбіт­ражі (третейському суді).

ЮРИДИЧНІ ФАКТИ, ВІДПОВІДНО

ДО ЯКИХ АВТОРСЬКЕ ПРАВО

РОЗПОВСЮДЖУЄТЬСЯ НА ТВОРИ,

ЩО Є ОБ'ЄКТОМ СПОРУ

юридические факты, согласно которым

авторское право распространяется

на произведения, являющиеся объектом

спора

legal facts in conformity with which copyright is

disseminated on a work which is object

of the dispute

Такими фактами є: факт обнародуван­ня твору на території певної країни; факт не обнародування, але знаходження твору на території певної країни; факт належнос­ті автора до громадян певної країни; наяв­ність міжнародного договору у випадку, коли твір було створено іноземцем і опуб­ліковано за рубежем.

248

УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

аванс 9

автентичний текст 9

автобіографія 9

автогравюра 9

автограф 9

автографы 9

автолітографія 9

автонім 9

автопортрет 9

автор 9

авторадіограма (радіоавтограф) 10

автореферат 10

автореферат дисертації 10

автори аудіовізуального твору 10

авторизація 10

авторизований переклад 10

автори інтерв'ю 10 автори театральних декорацій

і костюмів 11

автори усних творів 11 автори як суб'єкти авторського

права 11 автор і кабельне розповсюдження

програм 11 автор літературного запису

і оповідач 12 автор наукової статті та автор ідеї,

гіпотези, науковий керівник 12

автор невідомий 12

авторство 12

авторська винагорода (гонорар) 12 авторська винагорода за багатоактні

та одноактні твори 12 авторська винагорода за вщтворення

і тиражування творів образотворчого

і декоративно-прикладного

мистецтва 13 авторська винагорода за відтворення

творів шляхом звукозапису 13 авторська винагорода за музику

в концертній програмі 13

авторська винагорода за музику

до драматичних спектаклів 14

авторська винагорода за новорічну

ялинкову виставу 14

авторська винагорода за п'єси

для дітей 14

авторська винагорода за публічне

виконання творів і програм 14

авторська винагорода

за циркові виступи 14

авторська винагорода художникам-сценографам і художникам

по костюмах 15

авторська заявка 15

авторська організація і кабельне

розповсюдження програм 15

авторська пісня 15

авторська правка 15

авторська пропозиція

(авторська заявка) 15

авторська серія 15

авторське право 15

авторське право Англії 16

авторське право і елементи

змісту твору 16

авторське право і елементи

форми твору 16

авторське право

і організації 16

авторське право

і права людини 17

авторське право

і право власності

на матеріальний об'єкт,

в якому виражено твір 17

авторське право і суспільний

розвиток країн,

що розвиваються 17

авторське право і суспільство 18

авторське право

і технічний прогрес 18

авторське право

на аудіовізуальний твір 18

249

УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

авторське право

на колективний твір 19

авторське право

на планові наукові роботи 19

авторське право на службовий твір 19 авторське право на спільний твір 19 авторське право на твір,

випущений у світ за рубежем 20

авторське право на твори

архітектури в Україні 20

авторське право Нідерландів 20

авторське право перекладачів

і авторів інших похідних творів 21 авторське право Польщі 21

авторське право

Республіки Беларусь 21

авторське право

Республіки Казахстан 22

авторське право

Республіки Молдова 23

авторське право

Республіки Узбекистан 23

авторське право

Російської Федерації 23

авторське право

Сполучених Штатів Америки 24

авторське право

телерадіоорганізацій України 24

авторське право у XVIII столітті 25

авторське право України 25

авторське право упорядників

збірників і авторів інших

складених творів 26

авторське право

Федеративної Республіки

Німеччини 26

авторське право Франції 27

авторське право Японії 27

авторський аркуш 28

авторський видавничий договір 28

авторський договір 28

авторський договір замовлення 28

авторський договір на створення

і використання комп'ютерних

програм 29

авторський договір

про використання

в промисловості творів

декоративно-прикладного

мистецтва 29

авторський договір про передачу

виключних прав 29 авторський договір про передачу

невиключних прав 29 авторський договір художнього

замовлення 29

авторський збірник ЗО

авторський колектив ЗО

авторський концерт ЗО авторський нагляд

за будівництвом об'єкта

ахітектури ЗО

авторський обсяг ЗО

авторський оригінал ЗО

авторський переклад ЗО авторський постановочний

договір ЗО

авторський сценарний договір ЗО

авторський текст 31

авторські організації 31

авторські оригінали ілюстрацій 31

авторські права юридичних осіб 31

авторські правомочності 32

авторські примірники 32

авторські твори і листи 32 авторсько-правове

законодавство 32

автор твору 32 автор твору і автор

ілюстрацій до нього 33

автор твору і редактор 33

автор фільму 33

автор, що працює за наймом 33 автор як первинний суб'єкт

авторського права 33

адаптація 33 адаптація комп'ютерної

програми 33

адаптоване видання 33

адаптований текст 34 адміністративна відповідальність

в Україні за порушення

авторських і суміжних прав 34

адміністативне стягнення 34

академічне видання 34

акварель 34

акомпанемент 35

акордна винагорода 35

акронім 35

акт 35

250

УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

акторське мистецтво 35

алеаторичні музичні твори 35

алея 35

альбом 35

альманах 36

анімаційне кіно 36

анімація (мультиплікація) 36

анонім 36

анонімне видання 36

анонімний твір 36

анонімні автори 36

анотація 36

ансамбль 36

ансамбль в архітектурі 37 ансамбль у виконавському

мистецтві 37

ансамбль у музичному мистецтві 37 ансамбль у театральному мистецтві 37

антена 37

антимонопольне законодавство 37 антимонопольне законодавство

України як засіб авторського

права і суміжних прав 38

антологія 38

антракт 38

антрепренер 38

аплікація 38

арабески 39

аранжувальник 39

аранжування музичного твору 39 арешт контрафактних

примірників 39

арія 39

аркушеве видання 39

артист 39

архів 40

архітектура 40

архітектурна діяльність 40

архітектурне рішення 40

архітектурний проект 40 архітектурні та містобудівні

конкурси 40

архітектурний твір 41 архітектурно-планувальні завдання 41 архітектурно-технічний

паспорт об'єкта архітектури 41

атлас 41

атракціон 41

атрибуція 42

аудіовізуальне видання 42

аудіовізуальний запис 42

аудіовізуальний твір 42

аукціон 42

афіша 42

багатомовне видання 43

багатотомне видання 43

багет 43

база даних (компіляція даних) 43

балет 43

балетмейстерське мистецтво 44

бальний танець 44

барельєф 44

басейн 44

безгонорарне видання 44 бездоговірне порушення

авторських прав 44 безплатний обов'язковий

примірник 45 безпосереднє приймання широкою

публікою сигналів із супутника 45

безпосереднє публічне сповіщення 45

белетристика 45 Бернська конвенція про охорону

літературних і художніх творів 45

бібліографічне видання 46

бібліографічний опис 46

бібліографія 46

бібліотека 47

біографія 47

браслет 47

брошура 47 Брюссельська конвенція

про розповсюдження несучих

програми сигналів,

що передаються

через супутники 47

будівництво об'єкта архітектури 48

буклет 48

бутафорія і реквізит 48

бюлетень 48

бюст 48

В

вар'єте 49

варіанти (текстологічні) 49

варіація 49

251

УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

«великі права» 49 вивезення творів за кордон

в особистих цілях 49

виголосити промову публічно 49

видавець 49

видавництво 49

видавництво і автор 49

видавнича діяльність 50

видавнича організація 50

видавнича продукція 50

видавничий договір 50 видавничий договір

на музичний твір 50 видавничий договір

із перекладачем 50

виданий твір 50

видання 50 видання без згоди

правоволодільця 50 видання для службового

користування 51

видання змішаного змісту 51

видання з паралельним текстом 51

видання на правах рукопису 51

вид видання 51 види авторських правомочностей 51 види вільного

використання творів 51

види і жанри кіно 52

види мистецтва 52 види порушень авторського права 52

види творів 52 види творчих робіт при створенні

картографічних творів 52

види фільмів 53

видовий фільм 53 визнання авторських

і суміжних прав 53 визнання недійсним

не відповідного законодавству

нормативного акта 53 визнання особистих

немайнових прав 53 визначення добросовісного

використання 54 визначення мінімальних умов

охорони 54

визначення строків охорони 54 виключення дії положень

про службові твори 55

виключне право 55

виключні права автора

на використання архітектурного,

містобудівного і садово-паркового проекту 55 виключні права за авторським

договором 55

виконавець 55

виконавське мистецтво 55

виконання 56

виконання законів про авторське

право 56

виконати твір 56

виконувати 56

використання авторських прав 56

використання архітектурного

проекту 56

використання баз даних 56

використання вільне 57

використання вільне об'єктів

суміжних прав 57

використання вільне творів 57

використання за допомогою

комп'ютера 57

використання комп'ютерів

для створення музичних творів 58 використання незаконне

(піратство) 58

використання особисте 58

використання творів, які постійно

знаходяться у місцях, відкритих

для вільного відвідування 58

використання твору 58

використання твору без договору

з автором 58

використання фонограми,

опублікованої з комерційною

метою 59

вилучення примірників твору 59

вимагати визнання авторства 59

вимоги країн, що розвиваються 59

винагорода 60

винагорода за авторським

договором 60

винагорода за кабельне

розповсюдження виконання 60

винагорода за кабельне

розповсюдження твору 61

252

УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

винагорода за кабельне

розповсюдження фонограми 61 винагорода за примірники,

продані за підвищеною ціною 62

виникнення авторського права 62 виникнення і здійснення

авторського права 62

винятки з права на відтворення 62 винятки з права на публічний показ 62 випадки, що не вважаються

кабельним розповсюдженням

твору 62 випадкове або ненавмисне

використання твору 63

виплата авторської винагороди 63

виправлене видання 63

випуск 63

випуск у світ 63 випуск у світ комп'ютерних

програм 63

випуск у світ твору 63 випуск у світ твору

образотворчого мистецтва 63 вирішення спорів

у Міжнародному суді 64

виробник аудіовізуального твору 64

виробник видавничої продукції 64

виробник фонограм 64

виробниче видання 64

виробництво фільму 64

виставлення творів 64

вихідні матеріали фільму 65

відбиток 65

відеограма 65

відеодиск 65

відеозапис 65

відеокліп 65

відеомагнітофон 65

відеомистецтво 66

відеопрогравач 66

відеотека 66

відеофільм 66

відеофонограма 66

відновлення порушеного права 66 відновлення стану, що існував

до порушення права 66 відповідальність автора

за порушення

авторського договору 66

відповідальність за договором 67

відповідальність користувача

за порушення авторського

договору 67

відступити права 67

відступлення авторського права 67

відступлення прав на переробку

твору в аудіовізуальний 67

відсутність дозволу на кабельне

розповсюдження твору 67

відтворення 68

відтворення архітектурного твору 68 відтворення сценічних творів 68

відтворення фонограми 68

відтворювати(ся) в пресі 68

відшкодування збитків, стягнення

з порушника незаконно

одержаного доходу або виплата

ним компенсації 68

відшкодування моральної шкоди 68 вільне відтворення бібліотеками

та архівами примірників твору

репрографічним способом 68

вільне відтворення комп'ютерних

програм 69

вільне відтворення примірників

твору для навчання 69

вільне відтворення творів

в особистих цілях 69

вільне відтворення твору 70

віртуоз 70

вітраж 71

власне видання 71

внутрішнє законодавство 71

водевіль 71

вокальна музика 71

володілець авторських

і/або суміжних прав 71

вплив книгодрукування на розвиток

авторського права 71

Всесвітня конвенція

про авторське право 72

Всесвітня організація

інтелектуальної власності 72

встановлення випадків порушень

авторських прав шляхом

запозичення 73

вступ 73

253

УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

газета

галерея

гарантія

гастрольна діяльність

географічна карта

географія

герб державний

гетеронім (літературний

поденник) гімн гобелен гонорар

гончарні вироби горельєф гравер гравюра

грамофонна платівка графіка

графічний матеріал графічний твір грошова компенсація

д

дайджест датоване видання декламування твору Декларація принципів

міжнародного культурного

співробітництва декомпіляція комп'ютерної

програми

декоративне мистецтво декоративно-прикладне мистецтво декорація

демонстратор фільму демонстрування (публічний показ)

фільму депозитарій

депонування примірників твору депонування рукопису Державний картографо-геодезичний

фонд України Державний фонд фільмів джерела авторського права джерела міжнародної охорони

авторських прав джерело

74 74 74 74 74 74 74

74 75 75 75 75 75 75 75 75 76 76 76 76

77 77 77

77

77 77 78 78 78

78 78 78 79

79 79 79

80 80

дизайн 80

дипломатичне видання 80

Директива 93/83 ЄЕС

про координацію деяких положень

авторського права і суміжних прав

при застосуванні їх

до супутникового мовлення

і кабельної ретрансляції 80

Директива 92/100 ЄЕС

про права на оренду і прокат

стосовно авторського права

і суміжних прав 81

Директива 96/9 ЄЕС про правову

охорону баз даних 82

Директива 91/250 ЄЕС про правову

охорону комп'ютерних програм 82 Директива 93/98 ЄЕС стосовно

уніфікації строку охорони

авторського права і деяких

суміжних прав 83

диригент 83

дисертація 83

дистанційний сигнальний

еквівалент 83

дистриб'ютер аудіовізуального

твору 83

діаграма 83

діалог 84

діапозитив 84

діафільм 84

ділові листи 84

діорама 84

діяльність організацій,

що управляють майновими

правами на колективній основі 84 добровільне виправлення

допущеного порушення 85

добропорядне використання 85

добросовісна практика 85

добросовісні дії 85

доведення до загального відома

прийнятого з ефіру сповіщення 85 довідник 86

Договір ВОІВ з авторського права 86 Договір ВОІВ з виконань

і фонограм 86

договір міжнародний 87

договір на відступлення прав

у сфері реклами 87

договірна держава 87

254

УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

договір на публічний показ твору 87 договір про видання зібрання

творів 87 договір про видання твору

за рахунок автора 87 Договір про реєстр фільмів

(Договір про міжнародну

реєстрацію аудіовізуальних творів) 87 договори з авторами проміжних

перекладів 88

договори з неповнолітніми 88

договори з обробниками 88 договори з творцями підрядкових

перекладів 88

договори з упорядниками 88 договори на видання творів

образотворчого мистецтва 89

договори на літературний запис 89

додатковий твір 89

додрукування 89 дозвіл, повноваження, наділення

правами 89 докази при розгляді судових справ 89

документальне видання 90 документальний характер

фотографічного твору 90

«Доповіді» 90

доповнене видання 90

доповнення 90

доручення 90

доступ 90

дотримання формальностей 90

драматургія 91

драматичний твір 91 друковані засоби масової

інформації 91 дублювання тексту

кінематографічного твору 91

Е

еквілібристика 92

екранізація 92

екслібрис 92

експозиція 92

експонування твору мистецтва 92

експрес-інформація 92

експромт 92

ексцентрик 92

енциклопедія 92

епіграф 92

епізод 93

епос 93

ескіз 93

естамп 93

естрада 93

етюд 93

ефемерний запис (фіксація) 93

ефірне мовлення 93

Є

Європейська Конвенція про спільне кіновиробництво 94

Ж

жанрист 95

жанровий живопис 95 Женевська конвенція про охорону інтересів виробників фонограм від незаконного відтворення

їх фонограм 95

живопис 95

жонглер 96

журнал 96

журналіст 96

журнальне видання 96

завдання авторського права 97 завдання на архітектурне

проектування 97

завершення аудіовізуального твору 97 загальні вимоги до цивільних

процедур 97 загальні принципи стосовно захисту

авторських і суміжних прав 97

загальнодоступні відомості 97

заголовок 98

закінчення строку охорони 98 Закон України «Про авторське

право і суміжні права» 98

законна компенсація 98

законодавство про авторське право 99

замовне видання 99

запис 99

запис зображення 99

255

УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

запис короткострокового

користування, здійснюваний

організацією ефірного мовлення 99

запис музичних творів 99 засоби комунікації та порядок

їх використання 99 засоби правового захисту

від порушень авторського права

і суміжних прав 100

засоби розповсюдження програм 100 застосування правил міжнародного

договору 100

зафіксований твір 100 захист авторського права

і суміжних прав 100

захист інформації 101 захист честі, гідності і репутації

автора 101

збірник 101 збірник літературних

або художніх творів 101

звернення 101

звіт 101

звукозапис 101

звукооператор 101

звукорежисер 102

згода автора 102

здавати в прокат (найм) 102

здійснення передачі прав 102

зібрання творів 102

зміна твору 102 зміни до Всесвітньої і Бернської

конвенцій 1971 року 103

зміст авторського договору 103

зміст і форма твору 104

знак охорони авторського права 104

знак охорони суміжних прав 104

значна частина бази даних 104

з освітньою метою 104 зробити твір доступним

для загального відома 104

І

ідея 105

ілюстроване видання 105

ілюстрація 105

імпровізація 105

інвестори аудіовізуального твору 105

інкрустація 105

іноземний громадянин

як суб'єкт авторського права 105 Інструкція про порядок

переміщення через державний кордон України друкованих, аудіо-

і аудіовізуальних матеріалів 105

інструментальна музика 106

інсценізація 106

інтелектуальна власність 106 інтелектуальна творчість і продукт

інтелектуальної творчості 107

інтерв'ю 107

інтер'єр 107

інтермедія 107

інтермеццо 107

інтерпретація 107

інтродукція 107

істотний вклад у базу даних 107

інформаційне видання 107

К

кабельна повторна передача 108

кабельне телебачення 108

кадр 108

календар 108 камерно-інструментальна музика 108

канал мовлення 108

кантата 108

капельмейстер 108

каральне відшкодування шкоди 108

карта 109

карта-схема 109

картина 109

картографічний твір 109

каталог 109

каталог музичних творів 109

кишенькове видання 109

кінематографічний твір 109

кінематографія 109

кінетичне мистецтво 109

кіноавторське право 109

кінодраматургія 109

кіномистецтво ПО

кінопостановочний договір ПО

кінопродукція ПО

кінорежисер ПО

кіностудія 110

кіносценарій ПО

кінофільм ПО

256

УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

кліше ПО

клоун 111

книга для читання 111

книга, що «говорить» 111

книги 111

книжкове видання 111

колаж 111

колективна система приймання 111 колективне управління майновими

правами 111

колективний і складений твір 112

колективний твір 112

коментар 112 комерційне використання

покупцем звукозапису 112

комікс 112

компакт-диск (CD) 113

компенсація 113

компіляція 113

комплектне видання 113

композитор 113 композитор аудіовізуального твору 114

композиція 114

комп'ютерна програма 114

конвенція 114 конституційні гарантії розвитку

авторського права в Україні 114

контрафактні примірники твору 114 контроль за діяльністю організації,

що управляє майновими правами

на колективній основі 114

контрольний примірник 115

конферансьє 115 конфіскація контрафактної

продукції 115

концепція 115

концерт 115

концертмейстер 115

копії творів мистецтва 115

копіювання 115

копія 116

коректор 116 користування авторськими

правами 116 країна, в якій запитується охорона 116

країна першого опублікування 116

країна походження 116

кредитори аудіовізуального твору 116

креслення 116

кримінальна відповідальність

в Україні за порушення

авторських прав 117 кримінальна відповідальність

за порушення авторських

і суміжних прав 117

кримінальне порушення 117 критерії надання

авторсько-правової охорони 117

ксерокопіювання 118

ксилографія 118

Л

ландшафтна архітектура 119

лекція 119

лист анонімний 119

листи 119

листівка 119

лібретто 119

ліногравюра 119

література 119

літературний 119

літературний запис 119

літературний сценарій 120

літературний твір 120 літературні агентства

та інші представники авторів 120

літературні твори 120

літературно-художнє видання 120

літографія 120

ліцензійна угода 120

ліцензія 120

ліцензія за законом 121

ліцензування 121

ляльковий театр 121

м

магнітний запис 122

майнові права автора 122 майнові права виконавців

на свої незаписані

виконання 122 майнові права на аудіовізуальний

твір 123

макет 123

макет видання 123

«малі права» 123

малотиражне видання 123

17 0-78

257

УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

малоформатне видання 123

малюнок 123

масове видання 123

масові театралізовані видовища 123

матеріальне заохочення авторів 123

матриця 124

межі авторсько-правової охорони 124

мелодія 124

меморіал 124

мемуари 124

мережа кабельного мовлення 124

мережева станція 125

метод 125 мистецтва пластичні (мистецтва

просторові) 125

мистецтво 125

мистецтво актора 125

мистецтво книги 125 Міжнародна конфедерація товариств

авторів і композиторів 125 міжнародна охорона авторського

права 126 міжнародна охорона творів

без спеціальних

міжнародних угод 126

Міжнародна федерація акторів 126 Міжнародна федерація виробників

фонограм 127 Міжнародне бюро товариств

по забезпеченню охорони

авторських прав на запис

і механічне відтворення творів 127 міжнародний стандартний

книжковий номер 128 міжнародний стандартний номер

серійних видань 128

мікровидання 128

мікрофільмоване видання 128

мікрофіша 128

мініатюра 128

мініатюра книжкова 128

мініатюрне видання 128 мінімальні ставки авторської

винагороди 128

мінімальні умови охорони 129

міра покарання 129

містифікація 129

містобудівництво 129 місцева зона обслуговування

первинного передавача 129

місцезнаходження знака охорони

авторського права 129 місце і дата укладення авторського

договору 129 множинність осіб на стороні

автора при укладенні договору 130 мовлення (телебачення

і радіомовлення) 130 мовлення за допомогою

супутників 130

модель 130

мозаїка 130

монографія 1 ЗО

монтаж у кіно і телебаченні 130

монумент 131

монументальне мистецтво 131

монументальний живопис 131

моральна шкода 131

мотто 131

музика 1З1

музика до спектаклю 131

музикант 131

музична фраза 131

музичне оформлення 131

музичний автомат 132

музичний супровід 132

музичний твір 132

музичний театр 132

музичний фільм 132

музично-драматичний твір 132

мультимедіа 132

мультиплікатор 132

мультиплікаційне кіно 132

мультиплікація 132

мюзикл 132

н

на біс

надання автором права

використання надання володільцям

невиключного права

використання надання майнових прав наділення правами назва авторського договору назва твору наклад наочний посібник

133 133

133 133 133 133 133 134 134

258

УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

народна творчість 134

наступна передача в ефір 134

натюрморт 134

науковий твір 134

наукове видання 134

науково-популярне видання 134

національний режим 134

національний фільм 134 невиключне право за авторським

договором 134 невинне порушення

виключних прав 135

невинно придбаний 135

невід'ємне право 135

невідомий автор 135 недотримання умов авторських

договорів 135

некомерційна освітня станція 135 некомерційний показ

аудіовізуальних творів 135

неопублікований твір 135 неопубліковані та випущені

у світ (опубліковані) твори 135

неперіодичне видання 136 непоширення авторсько-правової

охорони 136

неправомірна (піратська) копія 136

нероздільне співавторство 136

новини дня 136

новини та інформація в пресі 136 нові технології, технічний прогрес

і авторське право 136

номер 137

ноти 137

нотне видання 137

ноу-хау 137

О

об'єкти авторського права 138

об'єктивна форма існування твору 138 об'єкти суміжних прав 138

об'єкти, що не охороняються 138

об'єкти, що охороняються

авторським правом 138

обмеження авторського права 138

обмеження прав виконавців,

виробників фонограм, організацій

ефірного або кабельного

мовлення 139

обнародування твору 139

обов'язки користувачів творів 139 обов'язки організацій,

що управляють майновими

правами на колективній основі 140

образотворчі мистецтва 140

обробка 140

обробник 140

обсяг видання 140

обсяг прав, що передаються 141

огляд 141

огляд преси 141

одноразовий платіж 141

одночасне видання 141

озвучення фільму 142

ознаки співавторства 142

опера 142

оператор аудіовізуального твору 142

оператор кіно і телебачення 142

оперета 142

оперний театр 143 опосередковане публічне

сповіщення 143

опублікування (випуск твору у світ) 143 опублікування запису виконання

або фонограми 143

опублікувати 143

опціон на ліцензію 143

ораторія 144

організації з прав виконання 144

організації кінематографії 144

організації, що передають 144 Організація Об'єднаних Націй

з питань освіти, науки і культури

(ЮНЕСКО) 144

оригінал авторський 145

оригінальний твір 145

оригінальність 145

оркестр 145

оркестрування 145

орнамент 145 основні зобов'язання автора

за авторським договором 145 основні зобов'язання користувача

за авторським договором 146

основні майнові права 146 основні положення міжнародних

конвенцій з авторського права 147

основні правила передачі прав 147

особисті немайнові права автора 147

170 78

259

УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

особисті немайнові права

виконавців 147

особисті права 147

особливий вид відтворення 147 особливості створення

аудіовізуального твору 148

офіційне видання 148

офіційні документи 148 офіційні тексти законодавчого,

адміністративного

або юридичного характеру 148

оформительське мистецтво 148

офорт 148

охорона 148 охорона баз даних

(компіляцій даних) 149

охорона збірників творів 149

охорона комп'ютерних програм 149

охорона назви твору 149 охорона особистих немайнових

прав 149

охорона перекладів 149

охорона переробок твору 150

охорона похідних творів 150

охорона частини твору 150 охороноздатні елементи музичної

творчості 150

п

пакет прикладних програм 151

панорама 151

пантоміма 151

паралельне видання 151

парафраз 151

парк 151

пародія 151

партитура 151

пастораль 151

паушальний платіж 152

пейзаж 152

первинна передача 152

перевидання 152

передавана програма 152 передавати твори по радіо

або телебаченню 152

передача в ефір 152 передача (відступлення)

авторського права 152

передача володіння авторським

правом 152 передача організації ефірного

або кабельного мовлення 153

передача права використання 153 передача права власності

та авторських прав 153 передача прав після смерті автора 153 передача публічних виступів

у вигляді поточної інформації 153 передача творів літератури

або мистецтва по радіо

або телебаченню 153

переклад 154

перекладач 154

перекладення 154

переробка (обробка) 154

перероблене видання 154

переробник (обробник) 154

перефразування 154

перехід авторських прав 154 перехід авторського права

у спадщину 154 перехід прав за договором

на публічний показ твору 154 перехід творів до суспільного

надбання 155

періодичне видання 155 перша фіксація твору

в матеріальній формі 155

перше опублікування 155 перший закон про авторське право 155

перший звукозапис (фіксація) 156

п'єса 156

писемний твір 156 підвідомчість спорів,

що виникають з авторських

і суміжних прав 156

підписне видання 156

підручник 156

підрядник 156

піратство 157

післямова 157

плагіат 157

плагіатор 157

плакат 157

план 157

план-проспект видання 157 платники авторської винагороди

за публічне виконання творів 157

260

УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

платники авторської винагороди

з безплатним входом 158 платники авторської винагороди

з платним входом 158

плейбек 158

повідомлення 158

повідомляти про поточні події 158

повноваження 158 погоджений ліміт використання

звукозапису для радіо

і телебачення 158

повторне видання 159

подання претензії 159

подати позов 159

поезія 159

поема 159

позивач 160

позитив 160

позов 160 позови з приводу порушення

авторських прав 160

позовна давність 160

показ пантоміми 160

показ твору 161

показ у колі сім'ї 161

показ фільму 161 Положення про Державне свідоцтво

на право розповсюдження

і демонстрування фільмів 161 положення про забезпечення прав

у міжнародних конвенціях

про авторське право і суміжні

права 161

поняття авторського права 162

поняття інтелектуальної власності 162

поп-музика 162

популярне видання 162

попурі 162

порівняння строків охорони 162

портрет 163 порушення авторського права

і суміжних прав 163

порушення виключних прав 163 порушення в межах авторського

договору 163

порушник виключного права 163 порядок захисту авторського права

і суміжних прав 163

посвята 164

посібник 164

посмертне видання 164

посмертний твір 164

постанова Кабінету Міністрів України «Про державну реєстрацію прав автора на твори науки, літератури і мистецтва» 164 постанова Кабінету Міністрів України «Про мінімальні ставки авторської винагороди за використання творів літератури і мистецтва» 164

постанова Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» 164

постановочний проект фільму 165

Постійна програма ВОІВ із співробітництва в сфері авторського права і суміжних прав з метою розвитку 165

посягання на твір 165

похідний твір 166

похідні музичні твори 166

початкове володіння 166

початок охорони твору 166

початок перебігу строку охорони 166 поширення авторського права 166

поширення захисту авторського

права 166

права автора 167

права автора і основні

права людини 167

права автора, пов'язані

зі здійсненням прокату книг у бібліотеках 167

права видавця твору,

опублікованого анонімно або під псевдонімом 167

права виконавця 167

права виробника фонограми 168

права на архітектурний твір,

що охороняється 168

права на драматичні та музично-драматичні твори 169 права на механічне відтворення 169 права на фотознімки 169 права організацій ефірного

мовлення 170

261

УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

права організацій кабельного

мовлення 170

права режисерів-постановників 170

права, що охороняються 170

права, що передаються

за авторським договором 171

Правила роздрібної торгівлі

примірниками аудіовізуальних

творів і фонограм 171

правила цитування 171

правка 171

право автора на інформацію

про твір до його опублікування 172 право автора на твір після

його опублікування 172

право авторства 172

правова охорона комп'ютерних

програм в Україні 172

право власності на твір

образотворчого мистецтва,

створений за замовленням 172

правоволоділець 173

право доступу до твору

образотворчого мистецтва 173

право на адаптування 173

право на анонімний твір 173

право на виконання 173

право на винагороду

за відтворення для приватного

використання 173

право на винагороду за ефірне

мовлення і сповіщення для

загального відома 174

право на відкликання внаслідок

невикористання 174

право на відтворення 174

право на відтворення за допомогою

відео- і фонограм 174

право на декламацію 174

право на демонстрування фільму 174 право на дистриб'ютерство 175

право на експонування 175

право на захист репутації автора 175 право на здійснення комерційного

прокату комп'ютерних програм

та кінематографічних творів 175

право на імпорт 175

право на ім'я 176

право на кінематографічну

переробку 176

право на обнародування 176

право на одержання винагороди 176

право на опублікування 176

право на охорону цілісності твору 176

право на передачу в ефір 177

право на переклад 177

право на переробку 177

право на показ 177 право на проекти офіційних

документів, символів і знаків 177

право на прокат 177

право на публічне виконання 178

право на публічний показ 178

право на розповсюдження 178

право на розповсюдження фільму 178 право на сповіщення

для загального відома 178 право на сповіщення для загального

відома по кабелю 178 право на сповіщення

трансльованих творів 179

правонаступник автора 179 правонаступники як суб'єкти

авторського права 179

право на трансляцію 179

правопорушення 179

право слідування 179

практикум 179

прапор державний 179

превентивні заходи 179

предмет авторського договору 180

предмет доказування 180 предмет регулювання авторського

права і суміжних прав 180

предмет утилітарного призначення 180

презумпція авторства 180 презумпція володільця

суміжних прав 180

прелюд, прелюдія 181

прем'єра 181

преса 181

приватне використання 181

приватне і публічне використання 181

придбання авторського права 181

прикладне мистецтво (твір) 181

примірник, копія 181

примірник оригіналу (твору) 182 примірник-оригінал твору

образотворчого мистецтва 182

262

УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

примірник твору 182

примірник фонограми 182

примітки 182

примусова ліцензія 182

примусове ліцензування 183

примушення до виконання

зобов'язання в натурі

(реальне виконання) 183

принцип взаємності 183

принцип володіння авторським

правом 183

принцип всебічої охорони прав

і законних інтересів авторів 184

принципи авторського права 184

Принципи використання державами

штучних супутників Землі

для міжнародного

безпосереднього

телевізійного мовлення 184

Принципи охорони авторських прав

і прав виконавців щодо

драматичних, хореографічних

і музичних творів 184

Принципи охорони авторських

прав щодо друкованих творів 185 Принципи охорони інтересів авторів,

виконавців, виробників фонограм

і організацій мовлення у зв'язку

з кабельним розповсюдженням

програм 186

Принципи охорони творів

образотворчого мистецтва 186

Принципи охорони творів

прикладного мистецтва 187

Принципи охорони фотографічних

творів 187

принцип моральної і матеріальної

заінтересованості автора

у створенні та використанні

творів 188

принцип невідчужуваності

особистих немайнових

прав автора 188

принцип поєднання особистих

інтересів автора з інтересами

суспільства 188

принцип свободи авторського

договору 188

принцип свободи творчості 189

припинення або зміна

правовідносин 189 припинення авторського договору 189 припинення дій, що порушують

право або створюють загрозу

його порушенню 189

природа майнових прав 190 природа охорони авторських прав 190

програма 190 Програма інтеграції України

до ЄС у сфері авторського права

і суміжних прав 190

програма, що передається 191

програмна музика 191

програмне забезпечення 191

програмний сервіс 191

продаж відеоносіїв 191

продаж оригіналу твору 191

продовжувані видання 191

продюсер 192

продюсерська система 192

проза 192

прокат відеоносіїв 192

прокатник фільму 192

прокат творів 192

прокат фільму 192

пролонгація договору 192 промислові дизайнерські розробки 192

промови 193

проповідь 193

проспект 193

прототип 193 процедури щодо захисту

авторського права

і суміжних прав 193

процес 193

пряма трансляція 193

псевдонім 194

псевдонімний твір 194

публікація 194

публічне виконання 194

публічне сповіщення 194 публічне сповіщення

за допомогою супутника 194

публічне сповіщення твору 195

публічне читання 195

публічний показ 195

публічний показ фільму 195

публічний прокат 195

263

УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

публічно виконати

або показати твір 195

путівник 196

радіо 197

радіо- або телемовлення 197

радіоканал 197

радіокомпозиція 197 радіомовлення в номерах готелю 197

радіоп'єса 197

радіостанція 197

радіотвір 197

радіотелепередача 197

разове видання 198

разові записи 198

раніше існуючий твір 198

рапсодія 198

реальне виконання 198

ревю 198

регіональні конвенції 198 Регламентація Ради Європи

«Заходи, що стосуються

підробних і піратських товарів» 198

редакційна стаття 199

редакція 199

реєстрація 199

режисер 199 режисер-постановник

кінематографічного твору 199

режисерський сценарій фільму 200

резюме 200

реклама 200

рекламне видання 200 Рекомендація про збереження

фольклору 200 Рекомендація про стан творчих

працівників 200

ремарка 201

ремінісценція 201

репертуар 201 репертуар (каталог) музичних творів 201

репрографічне відтворення 201

репродукування 201

репродукція 202

ретранслювати передачу 202

ретрансляція 202

реферат 202

реферативне видання 202

рецензент 202

рецензія 202 Римська конвенція про охорону

інтересів виконавців, виробників

фонограм і організацій мовлення 202

рирпроекція 203

рисунок 203

ритм 203 рівні та справедливі

цивільно-правові процедури 203 рішення щодо порушень авторського

права і суміжних прав 204 роботи і послуги при створенні

аудіовізуального твору 204 роботи, що не відносяться

до творчих при створенні

картографічних творів 204

роботодавець 204

розвиток майнових прав 204

розгляд претензії 205

розгляд спорів у суді 205

роздільне співавторство 205

розповсюдження 205 розповсюдження знаків, звуків,

зображень 205

розповсюдження (прокат) фільму 206

розповсюдження твору 206 розповсюджуючий орган

вторинних сигналів 206

розширене видання 206

розшифрування сценограми 206

розшук автора 206 роз'яснення Вищого арбітражного

суду України «Про деякі питання

практики вирішення спорів,

пов'язаних з відшкодуванням

моральної шкоди» 206

роман 206

романс 207

роялті 207

рукопис 207

садово-паркове мистецтво

самостійні та похідні твори

санкція

світломузика

Світова організація торгівлі

208 208 208 208 208

264

УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

сезонні колекції моделей одягу

і прикрас 209

семплери 209

сепія 209

серія 209

сигнал несучий програми 209

сигнальний примірник 209

симфонічна музика 209

симфонічний оркестр 209

симфонія 210

синтезатор 210

синхронізація 210

система колективних антен 210 система правової охорони

інтелектуальної власності 210

система привілеїв книгодрукарям 210

скерцо 210

скетч 211

складений твір 211

скорочення 211

скульптура 211

соліст 211

соло 211

спадкоємці 211

спадкування авторських прав 211

спектакль 211 спеціальна мова авторського права 212 спеціальні норми цивільних

процедур 212

спів 212

співавтор 212

співавторство 212

співавторство і співробітництво 212

співробітництво між ВОІВ і COT 212

спільне видання 213

спільний твір 213

сповіщення 213

сповіщення в ефір 213

сповіщення для загального відома 213 сповіщення по дротах

для загального відома 213

спорудження твору архітектури 214 способи забезпечення позовів стосовно справ про порушення авторського права і суміжних прав 214

спотворення твору 214 справедлива винагорода (за примусові ліцензії в країнах,

що розвиваються) 214

справедлива компенсація 214 Стандарти Угоди про торгові

аспекти прав інтелектуальної

власності (ТРІПС) щодо

авторських і суміжних прав 215

станкове мистецтво 216 статті, опубліковані в газетах

і журналах 216

стаття 216

статуя 216

створений твір 216 створення Бернської конвенції

про охорону літературних

і художніх творів 216 створення Всесвітньої конвенції

про авторське право 217

стереотипне видання 217

стереофонія 217

стилізація 218

стінні розписи 218

сторони авторського договору 218

стрічка для відеозапису 218 строк дії договору на публічний

показ 218 строк дії особистих немайнових

прав 218

строк охорони 218

строк охорони прав авторів 218

строк охорони для спільних творів 219 строк охорони прав на твори,

опубліковані частинами 219

строк охорони суміжних прав 219

строфа 219

суб'єкти авторського права 220

суб'єктивні авторські права 220

суб'єкти суміжних прав 220

субліцензія 220 субтитрування кінематографічного

твору 220 судочинство з розгляду порушення

авторського права 220

суміжні права 221

супутник 221

супутник прямого мовлення 221

супутник-ретранслятор 221

суспільне надбання 221

сфера авторсько-правової охорони 221

сфера дії авторського права 221

сфера дії суміжних прав 222

265

УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

сфера суспільного надбання

з виплатою винагороди 222 сценарист аудіовізуального твору 222

сценарний договір 223

сценографія 223

сюжет 223

сюїта 223

танець 224

твір 224

твір анонімний 224

твір архітектурний 224

твір аудіовізуальний 224 твір, випущений під псевдонімом 224

твір візуального мистецтва 224

твір графічний 225

твір драматичний 225 твір і матеріальний об'єкт,

в якому він втілений 225

твір картографічний 225

твір кінематографічний 225

твір колективний 225

твір літературний 225

твір мистецтва 226

твір музичний 226

твір музично-драматичний 226

твір науковий 226

твір неопублікований 226

твір несамостійний 226

твір обнародуваний 226

твір одночасно опублікований 226

твір опублікований 226

твір оригінальний 227

твір писемний 227

твір посмертний 227

твір похідний 227 твір, призначений для передачі

в ефір 227

твір прикладного мистецтва 227

твір, раніше існуючий 227

твір реклами 227

твір розповсюджений 228

твір самостійний 228

твір- складений 228

твір спільний 228 твір, створений двома

чи більше мовами 228

твір, створений за допомогою

комп'ютера 228

твір, створений за замовленням 228 твір, створений за контрактом

з автором, який працює

за наймом 229

твір, створений під псевдонімом 229 твір тримірний, що відноситься

до географії, топографії,

архітектури або науки 229

твір усний 229

твір фотографічний 229

твір хореографічний 229

твір художній 229

творець кінематографічного твору 230

творець твору 230

твори 230

твори, випущені у світ 230 твори живопису, графіки

або скульптури 230

твори літератури і мистецтва 230 твори, що є об'єктами

авторського права 231 твори, що не є об'єктами

авторського права 231 твори, які не відносяться

до художньої літератури 231

творча діяльність 231

творча заявка 231 творчий склад аудіовізуального

твору 231 творчий склад організацій

кінематографії 232

творчі роботи художників 232

театр 232

театральний режисер 232

театральні постановки 232 театрально-декораційне мистецтво

(сценографія) 233 тези доповідей наукової

конференції (симпозіуму, з'їзду) 233

текст до музичних творів 233

телебачення 233

телевізійний сценарій 233

телевізор 233

телеканал 233

телепередача 233

телерадіоорганізація 233