Скачиваний:
13
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

International Federation of Actors (1952)

Міжнародна федерація акторів (ФІА) є єдиною всесвітньою організацією професій­9ПІЛОК артистів театру, кіно, телебачен-

и,.

профспілок із 43 країн усіх континентів. Статут Федерації визначає як основне її за-

126

МІЖНАРОДНЕ БЮРО ТОВАРИСТВ ПО ЗАБЕЗПЕЧЕННЮ ОХОРОНИ АВТОРСЬКИХ ПРАВ...

вдання — захист творчих, професійних, со­ціальних і економічних прав та інтересів ар­тистів. Основні напрямки діяльності ФІА визначені в її програмних документах — Платформі ФІА, Хартії актора, Кодексі принципів і декларацій ФІА. Значний вне­сок Федерація внесла в розробку і прийняття Римської конвенції про охорону інтересів виконавців, виробників фонограм і організа­цій мовлення, Договору ВОІВ з виконань і фонограм. Важливе значення для захисту майнових інтересів артистів мають міжнаро­дні нормативні документи, що є результатом переговорів ФІА з міжнародними організа­ціями роботодавців. Міжнародна федерація акторів працює в тісному контакті з Міжна­родною організацією музикантів (ФІМ) та Європейським союзом телебачення і радіо­мовлення (Євробачення).

МІЖНАРОДНА ФЕДЕРАЦІЯ ВИРОБНИКІВ ФОНОГРАМ (1933 р.) Международная федерация производителей фонограмм (1933 г.)

International Federation on the Phonographic Industry (1933)

Міжнародна федерація виробників фо­нограм (IFPI) є некомерційною організа­цією, що об'єднує близько 1200 великих і малих компаній звукозапису з 75 країн світу. IFPI визнана експертом у галузі інтелек­туальної власності разом з такими міжна­родними організаціями системи ООН, як ВОІВ, ЮНЕСКО, МОП (Міжнародна ор­ганізація праці), а також Рада Європи. IFPI має угоду про співробітництво з Міжнарод­ною митною організацією. IFPI бере акти­вну участь у розробці нових міжнародних конвенцій, директив Ради Європи та інших стандартів охорони авторських і суміжних прав. На недержавному рівні IFPI має уго­ди з міжнародними організаціями музи­кантів і акторів (ФІМ і ФІА), а також з Міжнародним бюро товариств по забезпе­ченню охорони авторських прав на запис і механічне відтворення творів (ВІЕМ). Сек­ретаріат IFPI перебуває в Лондоні, регіо­нальні офіси існують у Брюсселі, Гонконзі, Варшаві і Москві. У всіх провідних краї­нах світу IFPI має національні групи (по-

над 60). Асоціація індустрії звукозапису США (RIAA) і Федерація виробників фо­нограм Латинської Америки (FLAPF) є асоційованими організаціями IFPI. Основ­ними завданнями IFPI є: сприяння станов­ленню і розвитку законодавства, що дозво­ляє адекватно охороняти авторські та су­міжні права на національному і міжнарод­ному рівні; співробітництво і надання між­народного досвіду IFPI у розпорядження національних урядових і громадських орга­нізацій; сприяння у боротьбі з музичним піратством і допомога у становленні ци­вілізованого ринку. Відповідно до статуту IFPI основним завданням члена IFPI є до­тримання норм охорони авторських і су­міжних прав. Членом IFPI може стати будь-яка юридична або фізична особа, що є виробником звукозаписів або музичних відеозаписів. Спеціальні програми IFPI спрямовані на здійснення контролю за ви­робництвом компакт-дисків шляхом іден­тифікації заводів-виробників за допомогою унікальних кодів (SID Codes) та іденти­фікацію цифрового запису (ISRC Code) і розробку інших технічних засобів запо­бігання піратству.

МІЖНАРОДНЕ БЮРО ТОВАРИСТВ

ПО ЗАБЕЗПЕЧЕННЮ ОХОРОНИ

АВТОРСЬКИХ ПРАВ

НА ЗАПИС І МЕХАНІЧНЕ

ВІДТВОРЕННЯ ТВОРІВ (1929 р.)

Международное бюро обществ

по обеспечению охраны авторских прав

на запись и механическое воспроизведение

произведений (1929 г.)