Скачиваний:
13
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

Interests of the author with interests of society

Один з принципів авторського права, який передбачає дозвіл використання тво­ру автора для задоволення особистих по­треб. Законодавство надає можливість ви­користання без згоди автора і виплати йо­му винагороди обнародуваного твору для створення творчо самостійного твору.

ПРИНЦИП СВОБОДИ АВТОРСЬКОГО

ДОГОВОРУ

принцип свободы авторского договора

principle of freedom of the author's contract

Один із принципів авторського права, відповідно до якого в національному зако­нодавстві закріплюються лише можливі ти­пи авторських договорів, а також зазнача-

188

ПРИПИНЕННЯ ДІЙ, ЩО ПОРУШУЮТЬ ПРАВО АБО СТВОРЮЮТЬ ЗАГРОЗУ ЙОГО ПОРУШЕННЮ

ються умови, які повинні бути в обов'язко­вому порядку погоджені сторонами. Крім цих і деяких інших зазначених у законі об­межень, сторони вільні щодо визначення змісту та інших умов авторського договору.

ПРИНЦИП СВОБОДИ ТВОРЧОСТІ

принцип свободы творчества

principle of freedom of the process of creation

Один із принципів авторського права, який дозволяє автору вибирати тему, що цікавить його, метод створення, викорис­товувати свій твір усіма дозволеними зако­ном способами. Конституційне законодав­ство гарантує свободу наукової, технічної і художньої творчості шляхом всебічного розвитку літератури і мистецтва, широкого розгортання наукових досліджень, винахід­ницької та раціоналізаторської діяльності.

ПРИПИНЕННЯ АБО ЗМІНА

ПРАВОВІДНОСИН

прекращение или изменение

правоотношений

termination or modification of legal

relationship

Один із способів цивільно-правового захисту авторських і суміжних прав, який має досить широке застосування, особливо в договірній сфері. Найчастіше зазначений спосіб захисту реалізується в юрисдикцій-ному порядку, бо пов'язаний з примусовим припиненням або зміною правовідносин, але можливе і його самостійне застосуван­ня потерпілим. Зазначений принцип може застосовуватися у зв'язку як з винними, так і не винними діями порушника.

ПРИПИНЕННЯ АВТОРСЬКОГО

ДОГОВОРУ

прекращение авторского договора

termination of the author's contract

Підстави, умови і наслідки припинення авторського договору регулюються як за­гальними положеннями цивільного зако-

нодавства, так І спеціальними нормами ав­торського права, в яких відображаються особливості авторських договорів. Підста­вами припинення авторського договору є : закінчення строку його дії; взаємна угода сторін про припинення авторського дого­вору; новація, тобто угода про заміну одно­го зобов'язання іншим; неможливість ви­конання, викликана діями неподоланої си­ли або іншими обставинами, за які борж­ник не відповідає; смерть автора або лік­відація юридичної особи, що виступає сто­роною договору; одностороння заява тієї або іншої сторони у зв'язку з порушенням контрагентом існуючих умов договору то­що. Порядок припинення авторського до­говору спеціально авторським законодавс­твом не регламентований. Після закінчен­ня строку договору це відбувається автома­тично. В інших випадках оформляється спеціальною угодою сторін, зокрема шля­хом обміну листами, або на підставі одно­сторонньої заяви однієї з сторін. У випад­ку, якщо якась із сторін не згодна з ро­зірванням договору або підставою, за якої таке здійснюється, спір розглядається в су­довому порядку. Загальним наслідком при­пинення дії авторського зобов'язання є відпадання прав і обов'язків сторін. Іноді виникають зобов'язання, пов'язані з урегу­люванням майнових наслідків припинення договору, зокрема з виплатою (повернен­ням) авторського гонорару, відшкодування збитків тощо.

ПРИПИНЕННЯ ДІЙ,

ЩО ПОРУШУЮТЬ ПРАВО

АБО СТВОРЮЮТЬ ЗАГРОЗУ ЙОГО

ПОРУШЕННЮ

прекращение действий, нарушающих право

или создающих угрозу его нарушению

suspension of acts of violation of the right

or creating danger for its violation

Один із способів цивільно-правового захисту авторських прав, який може засто­совуватися або в поєднанні з іншими спо­собами захисту, наприклад стягненням зби­тків, або мати самостійне значення. Так, у випадку бездоговірного використання тво-

189

ПРИРОДА МАЙНОВИХ ПРАВ

ру його автор може вимагати як заборони подальшого використання твору, так і від­шкодування збитків, яких він зазнав у зв'язку з таким використанням. Однак ін­терес автора може виявлятися і в тому, щоб лише припинити порушення його права на майбутнє або усунути загрозу його пору­шення.

ПРИРОДА МАЙНОВИХ ПРАВ природа имущественных прав nature of economic rights

Закони, що охороняють права авторів, передбачають складний взаємозв'язок осо­бистих і майнових інтересів і ставлять тим самим ряд проблем перед законодавством. Та розподіл авторських інтересів на дві гру­пи — особисті немайнові права і майнові права — став загальноприйнятим. Ці права певною мірою переплітаються і не завжди можуть бути чітко розмежовані. Майнові права автора в більш вузькому розумінні становлять право автора на винагороду, передбачене авторським правом. Майнові права в цілому відповідають різним можли­вим видам використання твору. Вони відо­бражають розвиток засобів розповсюджен­ня і коло специфічних прав авторів, що розширилося за минулі роки в зв'язку з технічним прогресом. Розмір авторської ви­нагороди залежить від публічного визнан­ня твору і від умов його використання. Од­на з головних рис сучасного авторського права полягає у виключності зазначених прав. За певними винятками, вони є ви­ключними в тому розумінні, що тільки ав­тор має право дозволяти кожне нове вико­ристання твору. Одна правомочність може бути здійснена незалежно від іншої, до того ж згода автора вимагається у випадку кож­ного використання.

ПРИРОДА ОХОРОНИ АВТОРСЬКИХ

ПРАВ

природа охраны авторских прав

nature of protection of copyright

Винахідливість, майстерність і праця творця твору охороняються авторським пра-

вом. Та практично результати творчої діяль­ності не можуть охоронятися, доки вони не набудуть певної матеріальної форми. Ав­торське право поширюється на оригінальні твори інтелектуальної праці в галузі обра­зотворчого мистецтва, музики, науки, літе­ратури. Охороняються тільки твори, тобто форма, в якій втілилися ідеї автора, але не самі ідеї. Система поглядів, ідеї, принципи і методи не можуть підпадати під дію ав­торського права. Ідея повинна бути втілена в матеріальній формі — в книзі, журналь­ній статті, творі живопису, музики чи хоре­ографії, кінофільмі або компакт-диску. За загальним правилом у межах однієї країни охороняються твори, створені громадяна­ми даної держави або вперше випущені в світ на її території. Закони про авторське право охороняють твори літератури, науки і мистецтва, втілені в різних формах, ви­значають коло правоволодільців, рівень і строки охорони. Багатосторонні і двосто­ронні угоди надають авторсько-правовій охороні міжнародного характеру.

ПРОГРАМА

программа

program

Послідовний перелік номерів концерту, театральної і циркової вистави, радіо- чи те­лепередачі тощо, де зазначаються дійові особи і виконавці, режисер, диригент та ін­ші; літературний виклад теми (сюжету) ін­струментального музичного твору; план, короткий зміст певного видання, літератур­ного твору.

ПРОГРАМА ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ ДО ЄС У ГАЛУЗІ АВТОРСЬКОГО ПРАВА І СУМІЖНИХ ПРАВ (1999 р.) Программа интеграции Украины в ЕС в области авторского права и смежных прав (1999 г.)

Program of Integration of Ukraine with EU in the sphere of Copyright and Neighbouring Rights (1999)

Програма інтеграції України до Євро­пейських Співтовариств у галузі авторсько-

190

ПРОДОВЖУВАНІ ВИДАННЯ

го права і суміжних прав, затверджена 26 січня 1999 року, містить стислу характе­ристику стану охорони авторського права і суміжних прав в Україні, законодавства ЄС у цій сфері, визначає стратегічні напрями інтеграції в галузі авторського права і су­міжних прав: наближення законодавства України до норм і правил ЄС; забезпечен­ня правомірного використання в Україні об'єктів авторського права і суміжних прав; розвиток та вдосконалення інституційної бази охорони авторського права і суміжних прав та механізмів її впровадження. Про­грамою передбачено підготовку нових за­конодавчих актів, внесення змін і допов­нень до чинного законодавства; введення існуючої в країнах-членах ЄС криміналь­ної та адміністративної відповідальності за порушення норм авторського права і су­міжних прав; використання в національно­му законодавстві норм і положень дирек­тив ЄС з охорони авторського права і су­міжних прав; здійснення кадрового забез­печення системи охорони авторського пра­ва і суміжних прав шляхом підготовки і пе­репідготовки спеціалістів у галузі інтелек­туальної власності; створення громадських організацій з управління майновими пра­вами на колективній основі; застосування новітньої техніки і прогресивних техноло­гій в галузі автоматизованої обробки ін­формації, системи збирання, розподілу і виплати авторської винагороди, створення комп'ютерних каталогів.

ПРОГРАМА, ЩО ПЕРЕДАЄТЬСЯ

передающаяся программа transmission program

Набір матеріалів, який, взятий в ціло­му, був підготовлений з єдиною метою — передача його публіці послідовно і в ціло­му.

ПРОГРАМНА МУЗИКА

программная музыка program-music

Інструментальна музика, написана на певний сюжет. Існують два основні види

програмності — картинна, що відображає один, без змін, образ, та сюжетна, що вира­жає сюжетний розвиток образу.

ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ программное обеспечение computer software

Детальний опис комп'ютерної програ­ми, який включає набір інструкцій, відпо­відних даній програмі, і всі види допоміж­них матеріалів, призначених для забезпе­чення або розуміння комп'ютерної програ­ми. Вихідна інформація з програмного за­безпечення розглядається як твір, що охо­роняється авторським правом.

ПРОГРАМНИЙ СЕРВІС программный сервис service of a program

Програма або ряд програм, поданих і розповсюджених за допомогою кабельних, ефірних, супутниково-кабельних, супутни-ково-ефірних електронних засобів.

ПРОДАЖ ВІДЕОНОСІЇВ продажа видеоносителей sale of video carriers

Продаж фізичними і юридичними осо­бами відеоносіїв (відеокасет і відеодисків) із записом аудіовізуальних творів.

ПРОДАЖ ОРИГІНАЛУ ТВОРУ

продажа оригинала произведения sale of original of a work

Якщо автор продає оригінал твору, то цим він не надає придбавачу права на ви­користання. Володілець оригіналу твору образотворчого мистецтва або фотографії має право публічно виставляти твір.

ПРОДОВЖУВАНІ ВИДАННЯ продолжающиеся издания serial, continued publication

Збірники, які випускаються постійно чи протягом тривалого періоду, мають єди­ний заголовок, виходять послідовно нуме­рованими випусками, але, на відміну від журналів, не характеризуються встановле-

191

ПРОДЮСЕР

ною періодичністю і не поширюються пе­редплатою. До такого типу видань нале­жать, зокрема, наукові записки навчальних закладів і науково-дослідних установ. Ви­давцеві продовжуваних видань належить виключне право на використання таких видань. Видавець має право при будь-яко­му використанні продовжуваних видань за­значати своє найменування або вимагати такого зазначення.

ПРОДЮСЕР

продюсер producer

Особа, яка організовує і/або фінансує театральні вистави, постановки кінематог­рафічних творів, передачу по радіо радіо-твору або виробництво фонограми. Про­дюсер несе відповідальність за дотримання авторського права і суміжних прав на твори та інші об'єкти, які використовуються для постановки. Іноді поняття продюсер засто­совується також і до режисера кінематогра­фічного твору.

ПРОДЮСЕРСЬКА СИСТЕМА продюсерская система producing system

Система в галузі кінематографії, яка в умовах кіноринку забезпечує взаємодію і функціонування всіх суб'єктів в кінема­тографії з метою виробництва, розповсю-

дження і демонстрування (публічного по­казу) фільмів.

ПРОЗА

проза

prose

Літературні твори, побудовані відповід­но до норм розмовної мови (на відміну від віршованої організації тексту).

ПРОКАТ ВІДЕОНОСІЇВ прокат видеоносителей lending of video carriers

Здавання відеоносіїв із записом аудіо­візуальних творів у прокат або оренду. Во­лодільці пунктів прокату відеокасет повин­ні виплатити авторам фільму винагороду за

таке використання їх фільму. Збором такої винагороди займаються організації з коле­ктивного управління майновими правами кінематографістів, які визначають розмір належної авторам винагороди.

ПРОКАТНИК ФІЛЬМУ прокатчик фильма lender of a film

Фізична або юридична особа, що має право прокату фільму та здійснює або орга­нізовує його прокат.

ПРОКАТ ТВОРІВ прокат произведений lending of works

Якщо примірники твору віддаються в прокат, то той, хто віддає в прокат, пови­нен сплачувати за це автору відповідну ви­нагороду за умови, що прокат здійснюється з метою одержання доходів. Це положення не діє стосовно творів, які випущені у світ виключно з метою прокату.

ПРОКАТ ФІЛЬМУ прокат фильма lending of a film

Розповсюдження фільму в будь-якій формі і будь-якими способами.

ПРОЛОНГАЦІЯ ДОГОВОРУ

пролонгация договора

contract prolongation

Продовження строку подання автором оригіналу видавцеві порівняно із строком, встановленим видавничим договором при його укладанні.

ПРОМИСЛОВІ ДИЗАЙНЕРСЬКІ

РОЗРОБКИ

промышленные дизайнерские разработки