Скачиваний:
13
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

Xylography

Спосіб репродукування зображення гра­віруванням по дереву; гравюра на дереві.

118

ЛІТЕРАТУРНИЙ ЗАПИС

Л

ЛАНДШАФТНА АРХІТЕКТУРА ландшафтная архитектура topography architecture

Створення штучних ландшафтів, що поєднують в собі природні та штучні еле­менти.

ЛЕКЦІЯ

лекция lecture

Виступ на певну тему з метою навчан­ня, інформування з питань громадського, державного життя, розвитку літератури, науки, мистецтва. Лекція є твором, що охо­роняється авторсько-правовими нормами.

ЛИСТ АНОНІМНИЙ письмо анонимное anonymous letter

Письмове повідомлення (заява) про пе­вні обставини або факти без зазначення прізвища автора, адресоване до державних органів, громадських організацій, службо­вих осіб та громадян. Лист анонімний не породжує правових наслідків, оскільки він часто використовується як засіб наклепу або помсти. Лише в окремих випадках і ко­ли є певні ознаки вчинення злочину, лист анонімний можуть використовувати орга­ни дізнання і службові особи як сигнал для перевірки викладених обставин. І, якщо буде встановлено підстави для порушення кримінальної справи, то її порушують. Ав­тори наклепницьких листів анонімних під­лягають кримінальній відповідальності.

ЛИСТИ

письма

letters

Приватні послання, написані до пев­них адресатів; охороняються авторським правом.

ЛИСТІВКА

листовка leaflet

Неперіодичне текстове аркушеве ви­дання обсягом не більше чотирьох сто­рінок.

ЛІБРЕТТО

либретто

libretto

Текст музично-вокального твору, пере­важно опери, або короткий виклад сюжету виконуваної опери, п'єси тощо, або сюжет­ний план, схема сценарію для балету, пан­томіми або кінофільму. Може бути видане у вигляді книги, брошури або листівки.

ЛІНОГРАВЮРА

линогравюра linocut

Випукла гравюра на лінолеумі або на подібних полімерне-пластичних матеріалах.

ЛІТЕРАТУРА

литература literature

Сукупність творів, виданих і/або існу­ючих у рукописному вигляді. В залежності від висвітлюваної в ній галузі знання, спе­цифіки відображення дійсності, цільового і читацького призначення література може бути художньою, медичною, фізичною, ма­тематичною, науковою, науково-популяр­ною, учбовою, дитячою тощо.

ЛІТЕРАТУРНИЙ

литературный

literary

Належний до літератури, пов'язаний з автором і вивченням або використанням книг і творів.

ЛІТЕРАТУРНИЙ ЗАПИС литературная запись literary interpretation

Форма співавторства, яка передбачає спільну творчу роботу професійного літе­ратора з людиною, яка не володіє письмен-

119

ЛІТЕРАТУРНИЙ СЦЕНАРІЙ

ницькими навиками, але має практичний і життєвий досвід.

ЛІТЕРАТУРНИЙ СЦЕНАРІЙ литературный сценарий script

Текст у письмовому вигляді театраль­но-сценічного твору, твору для радіомов­лення або кінематографічного твору. Може бути опублікований окремо як літератур­ний твір. Сценарій фільму є невід'ємною частиною кінематографічного твору, зас­нованого на ньому.

ЛІТЕРАТУРНИЙ ТВІР

див. ТВІР ЛІТЕРАТУРНИЙ

ЛІТЕРАТУРНІ АГЕНТСТВА

ТА ІНШІ ПРЕДСТАВНИКИ АВТОРІВ

литературные агентства и другие

представители авторов

literary agencies and other representations

of authors

Зазначені особи не є самостійними во­лодільцями авторських прав. Вони лише представляють інтереси авторів або їх спад­коємців, діючи від їх імені. Навіть за наяв­ності такого літературного агента автор завжди має право укласти самостійно дого­вір з видавництвом, який буде вважатися дійсним.

ЛІТЕРАТУРНІ ТВОРИ литературные произведения literary works

Твори, виражені словами, цифрами чи іншими літерними або числовими симво­лами чи знаками (за винятком аудіовізу­альних творів), незалежно від природи тих матеріальних об'єктів, в яких вони втілені (книги, періодичні видання, рукописи, фо­нограми, плівки, магнітоплівки, диски, кар­ти тощо).

ЛІТЕРАТУРНО-ХУДОЖНЄ ВИДАННЯ литературно-художественное издание fiction publication

Видання, що містять твори художньої літератури.

ЛІТОГРАФІЯ

литография

lithography

Художній твір, створений шляхом на­несення рисунка на спеціальний камінь (або метал) для одержання барвистих від­битків.

ЛІЦЕНЗІЙНА УГОДА лицензионное соглашение licensing contract

Угода, що містить ліцензію стосовно використання твору, що охороняється. Іс­нує кілька видів ліцензійних угод (угода на видання, виконання, передачу по радіо або телебаченню, переклад, переробку твору для кіно тощо). Ліцензійні угоди слід відрізня­ти від інших видів угод (угоди про передачу авторського права, угоди про строки і умо­ви роботи авторів за наймом, про створен­ня творів за замовленням).

ЛІЦЕНЗІЯ

лицензия

license

Дозвіл, наданий автором або іншим во­лодільцем авторського права (ліцензіаром) користувачеві твору (ліцензіату) на вико­ристання твору певним способом і відпо­відно до умов, зазначених у відповідному договорі (ліцензійній угоді). Авторське право за ліцензією не передається. Ліцензія лише надає право або права на викорис­тання твору, а авторське право на нього зберігається за ліцензіаром, хоча й обмежу­ється в залежності від обсягу наданої ліце­нзії. Ліцензія буває виключною або невик-лючною. В останньому випадку правоволо-ділець може надавати аналогічні ліцензії іншим ліцензіатам. Часом ліцензіат одер­жує право використання ліцензії шляхом надання дозволу іншим особам на відпо­відні види використання творів (субліцен-

120

ЛЯЛЬКОВИЙ ТЕАТР

зія). У міжнародних конвенціях про ав­торське право і в національних авторсько-правових законодавствах може передбача­тися надання в окремих випадках обов'яз­кових ліцензій або ліцензій за законом.

ЛІЦЕНЗІЯ ЗА ЗАКОНОМ лицензия по закону statutory license

Наданий за законом дозвіл на викорис­тання твору, що охороняється авторським правом, певним способом з дотриманням певних умов і з виплатою авторської вина­городи. Бернська конвенція дозволяє вве­дення національним законодавством ліце­нзій за законом на передачу твору по радіо і телебаченню без порушення особистих немайнових прав автора і з виплатою спра-

ведливої авторської винагороди. Конвен­цією також передбачена видача ліцензій за законом стосовно окремих випадків відт­ворення і запису музичних творів.

ЛІЦЕНЗУВАННЯ

лицензирование

licensing

Надання ліцензії, що дозволяє викори­стання авторського права.

ЛЯЛЬКОВИЙ ТЕАТР кукольный театр puppet theater

Різновид театру, у якому акторами є ля­льки, що символізують людські образи, тва­рин. Управляються механічно (театр авто­матів) або людиною, що озвучує їх.

121

МАГНІТНИЙ ЗАПИС

МАГНІТНИЙ ЗАПИС магнитная запись magnetic record

Магнітний запис уперше здійснив у 1898 році датський фізик В. Паульсон. Якість ма­гнітного запису залежить від швидкості руху стрічки: чим швидкість більша, тим вища якість і менше спотворень. У студійних маг­нітофонах використовується швидкість 38,1 см/с і 19,05 см/с; в побутових — 19,05 і 9,53 см/с; в портативних — 2,4 см/с. На магнітну стрічку можна записати музику з грамплатівки і музичну передачу з радіо­приймача, телевізора. До продажу надхо­дять магнітні стрічки і касети з уже гото­вим записом музичних творів.

МАЙНОВІ ПРАВА АВТОРА имущественные права автора author's economic rights

Авторові або іншій особі, яка має ав­торське право, належать виключні права на використання твору в будь-якій формі і будь-яким способом. Авторові або Іншій особі, яка має авторське право, належить виключне право дозволяти і забороняти: відтворення творів; публічне виконання і публічне сповіщення творів; публічний по­каз; будь-яке повторне публічне сповіщен­ня в ефірі чи по проводах уже переданих в ефір творів, якщо воно здійснюється ін­шою організацією; переклади творів; пере­робки, адаптації, аранжування та інші ана­логічні зміни творів; розповсюдження тво­рів шляхом продажу, відчуження в інший спосіб або шляхом здавання в найм чи у прокат та іншого передавання до першого продажу примірників твору; здавання в найм оригіналу або примірників аудіовізу­альних творів, комп'ютерних програм, му­зичних творів у нотній формі, а також тво­рів, зафіксованих на фонограмі; імпорт при­мірників творів з метою розповсюдження, включаючи примірники, виготовлені з до­зволу автора або іншої особи, яка має ав­торське право. Цей перелік не є вичерп-

ним. Виключні права авторів на викорис­тання творів архітектури, містобудування, садово-паркового мистецтва включають і право участі в практичній реалізації проек­тів цих творів. Якщо примірники право­мірно опублікованого твору введені в ци­вільний оборот шляхом їх продажу, то до­пускається подальше їх розповсюдження без згоди особи, якій належить авторське право, і без виплати авторської винагоро­ди. Однак при цьому за особою, яка має ав­торське право, зберігається право здавання в найм оригіналу або примірників аудіо­візуальних творів, а також творів, зафіксо­ваних на фонограмі. Особа, яка має ав­торське право, має право вимагати виплати винагороди за будь-яке використання її тво­ру, крім випадків, передбачених законом. Винагорода може здійснюватися у формі платежу (одноразова винагорода), відраху­вань (відсотків) за кожний проданий при­мірник або інше використання твору, або у формі змішаних платежів. Розмір і порядок обчислення авторської винагороди за ство­рення і використання твору встановлюють­ся в авторському договорі, а також у дого­ворах, що укладаються організаціями, які управляють майновими правами авторів на колективній основі, з користувачами. Об­меження майнових прав, встановлені зако­ном, здійснюються за умови, що вони не завдаватимуть шкоди нормальному вико­ристанню твору і безпідставно не обмежу­ватимуть законних інтересів автора.

МАЙНОВІ ПРАВА ВИКОНАВЦІВ НА СВОЇ НЕЗАПИСАНІ ВИКОНАННЯ

имущественные права исполнителей на свои

незаписанные исполнения

economic rights of performers in their unfixed

performances

Виконавці мають виключне право сто­совно своїх виконань дозволяти: ефірне мовлення і сповіщення для загального ві­дома своїх незаписаних виконань, за виня­тком випадків, коли виконання уже пере­давалися в ефір; запис своїх незаписаних виконань.

122

МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАОХОЧЕННЯ АВТОРІВ

МАЙНОВІ ПРАВА

НА АУДІОВІЗУАЛЬНИЙ ТВІР

имущественные права на аудиовизуальное

произведение

economic rights on an audiovisual work

У майнових відносинах між співавтора­ми аудіовізуального твору і продюсером презумпція відступлення прав, що стосу­ється всіх внесків до твору, замінюється за­стосуванням імперативного правила про пропорційну винагороду. Авторська вина­города належить за кожний вид викорис­тання твору і вона повинна бути пропор­ційна сумі, яку платить публіка за перегляд вищезазначеного твору.

МАКЕТ

макет model

Просторове зображення, модель будь-чого (виробу, споруди, декорації тощо), звичайно в зменшених розмірах; у полігра­фії взірець книги, журналу, попередньо ви­готовлений для точного розміщення тексту та ілюстрацій.

МАКЕТ ВИДАННЯ макет издания dummy copy, size copy

Попередній (до виготовлення повного тиражу) зразок видання, випущений неве­ликим тиражем для громадського обгово­рення з метою врахування зауважень, про­позицій і побажань; примірник книги, жу­рналу, виготовлений у видавництві (друка­рні) як зразок для точного розміщення в процесі верстки набору тексту та ілюстра­тивних форм.

«МАЛІ ПРАВА» «малые права» «petits droits»

Вираз для позначення прав на недрама-тичне виконання музичних творів з текс­том або без нього. Як правило, контроль за дотриманням цих прав здійснюють орга­нізації з управління майновими правами авторів на колективній основі. Такі орга­нізації мають право видавати дозвіл на ви-

конання всіх творів каталогу, який вони контролюють. Користувачі сплачують ав­торську винагороду здебільшого в формі певних відрахувань від суми продажу квит­ків на музично-видовищні заходи.

МАЛОТИРАЖНЕ ВИДАННЯ

малотиражное издание limited edition

Видання, віддруковане в обмеженій кі­лькості примірників (у залежності від виду видання — від 100 до 3000 примірників).

МАЛОФОРМАТНЕ ВИДАННЯ малоформатное издание small paper edition

Видання, формат якого понад 100 х 100 мм, але не перевищує формату 60 х 90/32.

МАЛЮНОК

рисунок

drawing

Художній твір, що є зображенням різ­номанітних предметів або вигаданих еле­ментів за допомогою ліній.

МАСОВЕ ВИДАННЯ

массовое издание

mass publication, popular edition

Видання, розраховане на широке коло читачів.

МАСОВІ ТЕАТРАЛІЗОВАНІ ВИДОВИЩА

массовые театрализованные действа mass theatrical performance

Театралізовані видовища, в яких беруть участь великі маси людей. Вони проводять­ся під відкритим небом на майданах, ста­діонах, у парках тощо.

МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАОХОЧЕННЯ АВТОРІВ материальное поощрение авторов material stimulation of authors

Використання твору за авторським правом забезпечує матеріальну винагороду його автору. Для того, щоб зробити твір до-

123

МАТРИЦЯ

ступним широкій публіці, автор може до­зволити його репродукування, публічне ви­конання або інший вид використання. Твір може бути, наприклад, видано, перевида­но, передано по радіо або телебаченню, по­казано на сцені, екранізовано, записано на платівку чи плівку, перекладено іноземною мовою. Авторське право встановлює, що творці творів мають право на належну ви­нагороду за свою працю. Публічне визнан­ня і умови використання творів творчої праці визначають розмір винагороди їх ав­торам. Це може бути певний відсоток від­рахувань від валового збору за концерт чи спектакль. Розмір винагороди та інші умо­ви, на яких автор погоджується на видання або інший вид використання його твору, звичайно встановлюються в угодах між ав­тором і користувачем. Винагорода, яка до­зволяє автору жити за рахунок доходу від використання його твору, є однією з важ­ливих умов охорони авторських прав.

МАТРИЦЯ матрица matrix, Mould

Металічний (латунний) брусок із загли­бленим прямим зображенням літери або знака, одержаним шляхом штампування; заглиблена копія друкованої форми на пла­стичному матеріалі, матричному картоні, що служить відливною формою для виго­товлення стереотипів.

МЕЖІ АВТОРСЬКО-ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ

пределы авторско-правовой охраны limits of copyright-legal protection

В інтересах суспільства, для полегшен­ня доступу до знань і розповсюдження ін­формації, авторські права обмежуються. Оскільки автор твору має право вирішува­ти питання про його опублікування, виня­тків із правил охорони неопублікованих творів не існує. Та якщо твір видано або опубліковано будь-яким способом, виклю­чні права володільця авторських прав ма­ють свої межі. На окремі твори авторське право може не поширюватися. У всіх краї-

нах твори, строк охорони яких закінчився, стають суспільним надбанням. За певних умов, визначених законом, твір, що охоро­няється, може бути використаний і без зго­ди автора. Охорона авторських прав є об­меженим привілеєм як за обсягом надава-них прав, так і за строком охорони.

МЕЛОДІЯ

мелодия melody, tune

Співчинник (елемент) музичного тво­ру, який полягає в послідовності упорядко­ваних звуків на тональних, інтервальних і ритмічних засадах, що творять формальну цілість. Мелодія ніби втілює музичність са­мої музики. Не будь-яка одноголосна по­слідовність звуків називається мелодією, а тільки осмислена, жива, одухотворена.

МЕМОРІАЛ

мемориал memorial

Архітектурно-скульптурний комплекс, що увічнює пам'ять видатних подій або людей.

МЕМУАРИ

мемуары memoirs

Твір у формі записок-спогадів про ми­нулі події, в яких автор брав участь, був 'їх­нім очевидцем або сучасником.

МЕРЕЖА КАБЕЛЬНОГО МОВЛЕННЯ сеть кабельного вещания cable broadcasting network

Мережа кабельного телебачення або ра­діомовлення, що є електронним засобом ма­сової інформації, яка поширює свої програ­ми споживачам по закритих мережах шля­хом одно- або двоспрямованого (діалогово­го) режиму розповсюдження інформації, який не може бути використаний спожива­чами (абонентами) для зв'язку між собою.

124

МІЖНАРОДНА КОНФЕДЕРАЦІЯ ТОВАРИСТВ АВТОРІВ І КОМПОЗИТОРІВ (1926 р.)

МЕРЕЖЕВА СТАНЦІЯ сетевая станция network station

Телевізійна станція мовлення, якою во­лодіють або управляють, або яка пов'язана з однією чи кількома телемеражами, що за­безпечують передачу в національному мас­штабі. Мережева телестанція передає знач­ну частину програм, що постачаються на­званими мережами, протягом значної час­тини звичайного телемовного дня телеба­чення.

МЕТОД

метод method

Спосіб пізнання дійсності та її відтво­рення в мисленні; спосіб, прийом або сис­тема прийомів для досягнення якої-небудь мети, для виконання певної операції. Охо­рона авторських прав на методи не поши­рюється.

МИСТЕЦТВА ПЛАСТИЧНІ (МИСТЕЦТВА ПРОСТОРОВІ) искусства пластические (искусства пространственные) rhythmical arts (dimensional arts)

Поняття, що об'єднує види мистецтва, твори яких існують у просторі, не змінюю­чись і не розвиваючись з часом. Мистецтва пластичні поділяються на образотворчі і необразотворчі. До перших відносяться жи­вопис, скульптура, графіка, монументальне мистецтво, фотомистецтво, які відтворю­ють з різною мірою чуттєвої достовірності візуально сприйману дійсність. До необра-зотворчих мистецтв пластичних відносять­ся архітектура, декоративно-прикладне ми­стецтво і художнє конструювання, в яких візуально-просторові форми не передбача­ють, як правило, прямих аналогій з реаль­ною дійсністю.

МИСТЕЦТВО

искусство

art

У широкому розумінні процес і резуль­тат діяльності людини, пов'язаної з творчіс-

тю і фантазією, охоплює літературу, музи­ку, театр, живопис, скульптуру, фотогра­фію.

МИСТЕЦТВО АКТОРА искусство актера the art of acting

Мистецтво створення актором за допо­могою власного психофізичного апарату живого образу, існуючого в часі і просторі. В акторському мистецтві не можна відділи­ти творчий процес від результату. Актор творить на очах у глядачів кожний раз зно­ву, а значить — трохи інакше. Саме творін­ня невіддільне від творця — актора, він ніби розчиняється, щезає в цьому творінні, даючи диво перевтілення. Мистецтву акто­ра властива імпровізаційність. Його майс­терність розкривається в ансамблі з інши­ми учасниками спектаклю. Гра актора є об'єктом суміжних прав.

МИСТЕЦТВО КНИГИ искусство книги art of the book

Комплексний процес створення книги як видання і художнього цілого, заснова­ний на єдності різних видів творчої діяль­ності: художнього конструювання, книж­кової графіки і художнього оформлення видання, здійснюваних спеціалістами різ­ного профілю: художниками, поліграфіста­ми, видавцями.

МІЖНАРОДНА КОНФЕДЕРАЦІЯ ТОВАРИСТВ АВТОРІВ І КОМПОЗИТОРІВ (1926 р.) Международная конфедерация обществ авторов и композиторов (1926 г.) International Confederation of Societies of Authors and Composers (1926)

Міжнародна конфедерація товариств авторів і композиторів (СІЗАК) є неурядо­вою організацією, що існує з 1926 року і об'єднує понад 140 авторсько-правових ор­ганізацій різних країн. Основною метою СІЗАК є захист творців духовних ціннос­тей. У випадку, якщо відбулося порушення прав автора твору, що охороняється,

125

МІЖНАРОДНА ОХОРОНА АВТОРСЬКОГО ПРАВА

СІЗАК звертається або до авторсько-пра­вового товариства, або до відповідного ор­гану певної країни разом з автором чи то­вариством. Діяльність СІЗАК спрямована на те, щоб чинні закони і міжнародні угоди в галузі авторського права періодично змі­нювалися відповідно до правомірних ін­тересів автора. Конфедерація через своїх експертів допомагає країнам, що розвива­ються, стосовно розробки законів про ав­торське право, має безпосередній вплив на підготовку і проведення всіх великих між­народних конференцій з авторського пра­ва. СІЗАК підтримує зв'язки з основними міжнародними організаціями, що займаю­ться проблемами авторського права, на консультативних засадах співробітничає з відділом авторського права ЮНЕСКО. СІЗАК є також міжнародним дослідниць­ким та інформаційним центром. Через то­вариства, що входять до Конфедерації, зби­рає інформацію про законодавство в галузі авторського права, аналізує принципи збо­ру і розподілу гонорару за музичні, літера­турні та театральні твори в різних країнах. Важливіші документи СІЗАК публікуються в інформаційному огляді «Інтеротер», в яко­му містяться повідомлення про діяльність Конфедерації, її комісій, новини авторсь­ко-правових товариств. В огляді друкують­ся міжнародні конвенції, двосторонні уго­ди, тексти національного законодавства та коментарі до них, судова практика і бібліо­графія. СІЗАК систематично випускає бю­летень «Іжерсосьєте», в якому висвітлюю­ться всі аспекти поточної діяльності орга­нів Конфедерації, публікуються звіти пред­ставників СІЗАК, що беруть участь у різ­них міжнародних засіданнях і зустрічах.

МІЖНАРОДНА ОХОРОНА АВТОРСЬКОГО ПРАВА международная охрана авторского права international protection of copyright

Наприкінці XIX століття багато держав мали національні закони про авторське

„равс. Та охорона

ла вузькотериторіальний характер. Розви­ток міжнародних зв'язків, культурний об­мін, переклад творів іншими мовами - все

це вимагало охорони творів національного походження за межами держави та інозем­них авторів на території цих держав. Інозе­мним творам надавалася охорона шляхом прийняття в національних законах спеці­альних статей, заснованих на принципах взаємності. Були укладені окремі двосто­ронні угоди. Але ці заходи не вирішували всієї проблеми міжнародної охорони. На­прикінці XIX століття об'єднані зусилля ря­ду держав привели до укладення в 1886 році першого багатостороннього акта — Бернсь-кої конвенції про охорону літературних і ху­дожніх творів.

МІЖНАРОДНА ОХОРОНА ТВОРІВ БЕЗ СПЕЦІАЛЬНИХ МІЖНАРОДНИХ УГОД международная охрана произведений без специальных международных соглашений international protection of works without special international agreements

Деякі країни надають іноземним тво­рам охорону без будь-яких міжнародних договорів. Вони самостійно зробили цей крок і відповідно до їх національного зако­нодавства охороняють твори не тільки гро­мадян своєї країни, але й іноземців. У ми­нулому така охорона звичайно надавалася на основі взаємності: одна держава охоро­няла твори іншої, якщо остання таким же чином охороняла твори першої. Ряд же країн в односторонньому порядку прийняв рішення охороняти твори іноземних авто­рів, не наполягаючи на взаємності. Поши­рення на іноземні твори правил про охоро­ну, не заснованих на принципі взаємності, спрощує авторське- правові відносини, але ще не є загальним правилом.

МІЖНАРОДНА ФЕДЕРАЦІЯ АКТОРІВ

(1952 р.)

Международная федерация актеров (1952 г.)