Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМНА_вся 19.01_ОСт.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
4.93 Mб
Скачать

3.3. Оцінка ефективності запропонованих заходів

Враховуючи конкурентні позиції ATON GROUP, ситуацію на ринку та тенденції його розвитку, пропоную ввести у виробництво конденсаційний котел ATON «Condensing».

Для втілення цього проекту потрібні наступні витрати:

  • разові витрати, що пов’язані з проведенням ринкових досліджень та сертифікацією котла;

  • витрати на поповнення оборотних коштів, необхідних для виробництва котлів.

В сумі ці витрати складуть величину необхідного капіталу, частину якого, можливо, потрібно буде позичити у вигляді кредиту. Отже, буде необхідно знати розмір кредиту і термін його повернення. Термін повернення кредиту розраховується виходячи з того, щоб після виплати кредитної суми у розпорядженні підприємства залишилося досить коштів для здійснення поточної діяльності, тобто не менше необхідної величини оборотних коштів. В свою чергу, розмір оборотних коштів визначають з урахуванням щоденного продажу і величини зв’язування оборотних коштів у розрахунку на один котел проданий на день.

Оцінювати вигідність інвестицій можна за критерієм внутрішньої ставки доходності IRR (ВСД), що являє собою таку ставку, при якій сума дисконтова них потоків за весь термін існування товарних інвестицій буде точно дорівнювати початковим інвестиціям, тобто чиста поточна вартість проекту (ЧПВ) дорівнюватиме нулю.

ЧПВ являє собою суму грошових потоків, дисконтованих по ставці альтернативного застосування капіталу (наприклад, капітал можна покласти на депозит у банк), від якої віднімають суму початкових інвестицій. Таким чином, ЧПВ показує, на скільки збільшився власний капітал фірми за весь термін проекту в порівнянні з доходами, що могли бути отримані при альтернативному застосуванні капіталу. Це оцінка абсолютного ефекту.

Щодо ВСД, то вона є відносною оцінкою ефективності, що показує, якою повинна бути ставка відсотка альтернативного застосування капіталу, щоб відмовитися від даного проекту. Чим вище ВСД, тим краще. Проект вважається вигідним, якщо ВСП буде більше, ніж прийнятна для фірми норма рентабельності капіталу.

За підрахунками початкові разові витрати на проект складають 13500 грн. Прямі витрати – 5720 грн. Відпускна ціна підприємства планується на рівні 6135 грн. Постійні витрати, крім амортизації, дорівнюють 67000 грн. на місяць.

Котли виготовляються і продаються в середньому 20 днів на місяць. Плановий щоденний продаж котлів становить 15 апаратів.

На реалізацію проекту підприємство має 400000 грн. В разі потреби можна отримати кредит під 26% річних. Депозитна банківська ставка 18%. Вихідні дані у зведеному вигляді подаються у табл. 3.20.

Таблиця 3.20

Інформація для аналізу ефективності інвестицій

Показники

Одиниці виміру

Значення

Початкові разові витрати, що пов’язані з проведенням досліджень ринку та сертифікацією котла

грн.

13500

Розмір оборотних коштів у розрахунку на один котел (за даними підприємства)

грн.

2900

Постійні витрати (без амортизації)

грн.

67000

Прямі витрати

грн.

5720

Наявні кошти підприємства

грн.

400000

Ціна реалізації

грн.

6135

Щоденний продаж котлів

шт.

15

Продаж у 1, 2 та 3-му місяцях

%

65, 75, 85

Кредитна ставка

%

26

Депозитна ставка

%

18

Для реалізації проекту потрібно купити диропробивний станок для виготовлення корпусу котла (табл. 3.21).

Таблиця 3.21

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]