Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМНА_вся 19.01_ОСт.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
4.93 Mб
Скачать

Сфери і показники, за якими визначаються сильні та слабкі сторони фірми

Сфера діяльності

Показники

Маркетинг

Знання ринку та споживачів

Ринкова частка фірми

Імідж фірми

Якість товару

Рівень інноваційної активності

Ефективність збутової діяльності

Рівень сервісного обслуговування

Ефективність системи просування

Виробництво

Виробничі можливості

Економія на масштабах виробництва

Мобільність виробництва

Матеріально–технічна забезпеченість

Технологія

Фінанси

Наявність капіталу

Загальні витрати

Прибутковість

Рентабельність

Фінансова стабільність

Організація

Ефективність організаційної структури

управління фірмою

Ефективність менеджменту

Кадри

Рівень професійної підготовки

Досвід практичної діяльності

Система стимулювання праці

На другому етапі визначають позицію кожного показника щодо діяльності фірми. Позиція визначається у п'ятибальному діапазоні: "5"–найсильніша, "4"–сильна, "З"–середня, "2"–слабка, "1"– найслабкіша.

На третьому етапі показникам присвоюється відповідний ранг (вагомість) залежно від його важливості для цільового ринку. Ранг визначається в трьохбальному діапазоні: "З"– найважливіший, "2" – важливий, "1" – неважливий.

Позиції та ранги показників визначаються методом експертних оцінок.

Висока або низька позиція показника сама по собі ще не означає перевагу або слабкість фірми на ринку. Необхідно обов'язково враховувати ранг. Якщо, наприклад, показник, який має найвищу позицію, не є важливим з точки зору впливу на цільовий ринок (має низький ранг), то він не може бути сильною стороною фірми з ринкових позицій, тобто її конкурентною перевагою. І навпаки, якщо показник, який має найнижчу позицію, має найнижчий ранг, тобто не є важливим для цільового ринку, то цей показник не робить фірму конкурентне вразливою.

Отже, не всі слабкі сторони необхідно перетворювати на сильні, і не всі сильні сторони необхідно підтримувати і розвивати.

Під час розроблення стратегічних орієнтирів фірми щодо кожного показника на прикінцевому етапі аналізу сильних та слабких сторін фірми необхідно використовувати матрицю, яка відтворена на табл. 1.4.

Таблиця 1.4

Стратегічні орієнтири щодо сильних та слабких сторін фірми

Важливість

(ранг) стратегічних напрямів

Сторони фірми

Слабка

Сильна

Висока

Концентрація зусиль, розвиток

Підтримування зусиль

Низька

Низькі пріоритети

Зниження інвестицій

Стратегія маркетингу– програма маркетингової діяльності фірми на цільових ринках, яка визначає принципові рішення для досягнення маркетингових цілей [17]. Вироблена стратегія обов'язково повинна бути пов'язана із місією організації.

Стратегічний план компанії визначає напрямки діяльності, що буде розвивати компанія, і задачі, пов'язані з кожним з них. Потім кожен напрямок діяльності варто розпланувати більш детально. Для досягнення стратегічних цілей основні господарські одиниці компанії повинні працювати злагоджено у всіх областях – у маркетингу, фінансовій політиці, бухгалтерському обліку, постачанні, виробництві, підборі кадрів і т.п.

Загальна стратегія компанії та її маркетингова стратегія багато в чому збігаються. Маркетинг піклується про потреби споживача і про здатність компанії задовольнити їх; ці ж фактори визначаються місією і задачами компанії. У стратегічному плануванні компанії використовуються багато понять маркетингу – частка ринку, розвиток ринку; часом буває складно відокремити маркетингове планування від стратегічного. На практиці деякі компанії називають своє стратегічне планування «стратегічним маркетинговим плануванням».

Встановлені стратегії маркетингу дають можливість прийняти рішення за елементами комплексу маркетингу, тобто розробляти програми маркетингу. Ці рішення стосуються товарів, рівня цін, каналів розподілу і рівнів обслуговування, системи просування товарів. Варто розробити такий варіант комплексу маркетингу, який забезпечував би споживачам найкращу пропозицію при збереженні витрат підприємства в розумних межах.

Для впровадження стратегії формується маркетингова програма,яка за допомогою різних елементів маркетингу–мікс доводить товар, послугу до цільових покупців найбільш вигідним і зрозумілим способом.

План маркетингуце письмовий документ чи проект, який описує впровадження чи контроль маркетингової діяльності підприємства, що пов'язана із конкретною маркетинговою стратегією [6].

Маркетинговий пландетально показує, що саме повинно бути зроблено в результаті виконання плану, хто і коли повинен виконувати прийняті завдання, скільки це буде коштувати, які рішення і дії повинні бути скоординовані в цілях виконання плану маркетингу. Перш ніж складати план маркетингу, підприємець повинен визначити для себе конкретні цілі й завдання.

З практичного погляду процес формулювання цілей маркетингової діяльності розподіляють на два етапи. Спочатку визначають орієнтири (основне спрямування) маркетингової діяльності фірми. Потім, враховуючи особливості цільового ринку, специфіку продукції фірми, умови конкуренції тощо, орієнтири розподіляють на кілька цілей, визначаючи їх кількісно.

Для встановлення загальних орієнтирів маркетингової діяльності фірми необхідно з’ясувати, на котрій з стадій життєвого циклу (поява на ринку; зростання попиту; стабілізація попиту; спад попиту) є продукт фірми. Кожна з стадій характеризується різним рівнем сприйняття товару споживачем, різною інтенсивністю конкуренції, а відтак і різними способами використання інструментів маркетингу. Відповідно різними мають бути й орієнтири маркетингової діяльності фірми, зокрема:

  • на стадії появи на ринку – створення початкового попиту;

  • на стадії зростання попиту – поширення початкового попиту за рахунок розширення асортименту виробів;

  • на стадії стабілізації попиту орієнтири маркетингової діяльності фірми спрямований на збереження частки ринку, зниження ціни, підвищення якості продукції тощо.

Після того, як будуть визначені цілі й завдання маркетингової діяльності, підприємець може приступати до розробки стратегії їх досягнення. У процесі розробки такої стратегії необхідно продумати і спланувати комплекс маркетинг. Кожний з інструментів складається з багатьох елементів, конкретні способи використання яких також мають бути висвітлені в маркетинг–плані. Слід зауважити, що значення кожного з інструментів маркетингу залежить від галузі, до якої належить даний бізнес, конкретних цілей і завдань фірми, її розмірів, особливостей цільового ринку та багатьох інших факторів.

У процесі розроблення маркетинг–плану необхідно враховувати, що обсяги і пріоритети кожного з видів маркетингової діяльності змінюватимуться залежно від фази розвитку бізнесу фірми.

У цілому логіка розробки маркетинг–плану передбачає:

  • визначення цілей і завдань маркетингової діяльності фірми;

  • вибір та обгрунтування стратегії маркетингу і програм, що її забезпечують;

  • розробка бюджету маркетингу;

  • аналіз реальності комплексу маркетингу.

Контроль – завершальна функція управління маркетинговою діяльністю на підприємстві (фірмі). В результаті контролю здійснюється систематичне спостереження за діяльністю фірми; для вироблення коригувальних дій (або дій пристосування) на фактори внутрішнього і зовнішнього середовища фактичні результати порівнюються із запланованими.

Оскільки при здійсненні планів маркетингу виникає безліч несподіванок, відділу маркетингу необхідно вести постійний контроль за ходом їхнього виконання. Системи маркетингового контролю потрібні для того, щоб бути впевненим в ефективності й ефектності діяльності компанії. Контроль маркетингу – процес кількісного визначення й аналізу результатів реалізації маркетингових стратегій і планів, а також здійснення корегуючих дій для досягнення поставлених цілей.

В даний момент велика частина компаній практикують три типи маркетингового контролю:

  • контроль за виконанням річних планів;

  • контроль прибутковості;

  • стратегічний контроль.

Типи маркетингового контролю в порівнянні розглянуті в табл. 1.5. [18]. До основних об'єктів (показників) маркетингового контролю на підприємстві належать обсяг продажу, розміри доходів і витрат, відповідність запланованих і реальних результатів виробничо–комерційної діяльності, реакція покупців на пропоновані фірмою нові товари і послуги тощо. Важливий також стратегічний контроль маркетингу для оцінки рівня використання підприємством своїх маркетингових можливостей загалом і пошуку ефективніших підходів.

Таблиця 1.5

Порівняльна характеристика типів маркетингового контролю

Тип контролю

Особи відповідальні за його проведення

Ціль контролю

Приклади і методи контролю

  1. Контроль за виконанням річних планів

Вище керівництво та керівники середньої ланки

Переконатися в досягненні намічених результатів

Аналіз можливостей збуту,

аналіз частки ринку,

аналіз співвідношення між витратами на маркетинг і валовим доходом та

спостереження за ставленням клієнтів до підприємства

  1. Контроль прибутковості

Контролер з маркетингу

З'ясувати, значення рентабельності СЕБ

Рентабельність у розбивці по товарах, територіях, сегментах ринку, торгових каналах, обсягах замовлення

  1. Стратегічний контроль

Вище керівництво та ревізор маркетингу

З'ясувати ступінь ефективності маркетингових заходів і наявність інших маркетингових можливостей

Ревізія (аудит) маркетингу

Отже, маркетингова діяльність на підприємстві– це комплекс заходів, який повинний забезпечити надійну, достовірну і своєчасну інформацію про ринок, надати пропозиції щодо створення такого товару, що буде максимально задовільнняти вимоги ринку, організувати необхідний вплив, на споживача, попит, ринок вцілому, що забезпечує максимально можливий контроль сфери реалізації. Маркетингова діяльність є запорукою успіху підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]