Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
471.55 Кб
Скачать

3.3. Облікові номенклатури первинного, поточного і підсумкового обліку

Організація первинного обліку починається з визначення складу господарських операцій і об’єктів, які мають бути відображені в системі обліку суб’єкта господарювання. Для цього за кожним з розділів обліку (основні засоби, господарські матеріали тощо) потрібно скласти докладний перелік усіх об’єктів, що підлягають обліку для отримання вихідної інформації, які називаються обліковими номенклатурами. Потім в облікових номенклатурах виділяють об’єкти й операції, які мають бути відображені в обліку шляхом попередньої їх фіксації у первинних докумен­тах. Склад облікових номенклатур визначається змістом госпо­дарської діяльності. На склад облікових номенклатур також впли­ває система звітності. Щоб визначити перелік облікових номен­клатур з кожного підрозділу бухгалтерського обліку, складають перелік усіх об’єктів, які підлягають фіксації у первинних документах.

Розглянемо на прикладі формування переліку облікових номенклатур первинного обліку нарахованих процентів за кредитними операціями банку. Обліковими номенклатурами, тобто даними, що підлягають фіксації у первинних документах за вка­заними операціями, є: дата операції, номер поточного рахунку, назва підприємства, номер позичкового рахунку, шифр позики, процентна ставка, символ звітності. Усі перелічені облікові но­менклатури вказуються у «Розпорядженні операційного відділу про нарахування процентів за користування кредитом».

Організація поточного обліку також починається з вивчення складу облікових номенклатур, які слід відобразити у системі облікових регістрів.

В основу розроблення складу облікових номенклатур поточного обліку покладено систему показників внутрішньої та зовнішньої звітності, план рахунків, класифікацію об’єктів, які визначено нормативними актами та методичними рекомендаціями. За своєю технікою вибір облікових номенклатур поточного обліку аналогічний вибору їх на стадії первинного обліку. За кожним підрозділом обліку складають докладний перелік об’єктів, що підлягають відображенню в облікових регістрах. Наприклад, перелік облікових номенклатур поточного обліку нарахованих процентів за користування кредитом (тобто даних, що фіксуються в облікових регістрах) матиме вигляд: назва клієнта, дата погашення, термін нарахування (з — до), сума основного боргу, процентна ставка, кількість днів у місяці, кількість днів у році, сума процентів, код валюти, відмітка про сплату. Вказані облікові номенкла­тури відображаються у відомості нарахованих процентів за місяць.

Облікова номенклатура поточного обліку є основою робочого плану рахунків. У кожному банку затверджений НБУ План рахунків має бути деталізований для поточних потреб управління. Конкретизація здійснюється відповідно до організаційних особливостей та видів операцій банку.

Організація підсумкового обліку починається з виявлення складу облікових номенклатур, які повинні знайти відображення у звітних формах. Ці номенклатури являють собою систему показників, які характеризують стан та зміну стану активів, зобов’я­зань і капіталу. Формування показників залежить від багатьох чинників, які впливають на організацію підсумкового обліку.

Важливими чинниками є склад форм звітності, періодичність її надання, джерела одержання інформації. За цими ознаками номенклатури підсумкового обліку поділяють так: за характером — на зовнішню і внутрішню, за змістом — статистичну, оперативну й бухгалтерську, за періодичністю подання — на поточну і річну. До поточної відносять щоденну, тижневу, двотижневу, щомісячну, щоквартальну звітність тощо.

Організація зовнішньої звітності залежить від вимог, поставлених до неї користувачами — НБУ, акціонерами тощо.

Безпосередньо формування переліку облікових номенклатур здійснюється так само, як і для первинного або поточного обліку, проте має деякі особливості. Облікові номенклатури підсумкового обліку як показники системи фінансової звітності регламентовані законодавчими актами. Номенклатури або показники внутрішньої звітності формують відповідно до потреб управління кожного банку залежно від характеру діяльності. Наприклад, обліковими номенклатурами підсумкового обліку кредитних опера­цій банку (тобто даними, що фіксуються у звітних формах) є: строк, сума, процентна ставка, валюта за кредитами, наданими на між­банківському ринку; строк, сума, процентна ставка, валюта за кредитами, наданими на небанківському ринку; строк, сума, про­центна ставка, валюта за кредитами, отриманими на міжбанків­ському ринку. Перелічені облікові номенклатури відображаються у звітній формі № 310Д «Звіт про суми і процентні ставки за кредитами».

Соседние файлы в папке Кузьм_нська_Орган_зац_я обл_ку у банках КНЕУ