Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
471.55 Кб
Скачать

1.2. Організація бухгалтерського обліку в системі управління господарством

Ефективне управління як процес здійснення комплексу заходів щодо створення найсприятливіших умов для розвитку суб’єк­та господарювання, як цілеспрямований вплив на колективи лю­дей з метою координації їхньої діяльності має забезпечуватись високим рівнем організації системи економічної інформації.

Економічна інформація — це сукупність відомостей економічного характеру, які можуть фіксуватись, перероблятись, передаватись і зберігатись, використання яких допомагає вирішити певне завдання управління.

Для потреб управління економічна інформація має надходити вчасно і бути у зручній для використання формі, тобто має про­йти певні стадії формування і перетворення. Формування економічної інформації є предметом праці людей, зайнятих управлінською діяльністю.

Облік і контроль є окремими видами управлінської діяльності, складовою загальної трудової діяльності управлінського персоналу. Крім того, облік і контроль — це різновид управління як інформаційного процесу і складова системи економічної інформації. Отже, необхідно розрізняти два аспекти функціонування обліку і контролю. З одного боку, це вид управлінської діяльності групи людей зі спеціальною освітою, з другого — це збирання, реєстрація, нагромадження і перетворення певного виду економічної інформації, яка надходить до інформаційної системи суб’єк­та господарювання.

З позиції організації важливим є те, що облік виник як функція реєстрації фактів господарського життя. Згодом, під впливом та відповідно до вимог управління відбулася його диференціація — розподіл на види. В управлінні розрізняють облік оперативний, бухгалтерський та статистичний.

Бухгалтерський облік — це впорядкована система збирання, реєстрації й узагальнення інформації про майно, зобов’язання суб’єкта господарювання та їх рух шляхом суцільного і безперервного відображення господарських операцій у грошовому вимірі з метою забезпечення керівництва необхідною інформацією.

Контроль як система заходів, спрямованих на перевірку й оцінювання господарської діяльності, застосовувався здавна.

Контроль — це форма здійснення цілеспрямованого впливу на об’єкти управління, яка передбачає систематичний нагляд, спос­тереження за їх діяльністю для виявлення відхилень від установ­лених норм, правил, завдань чи порушень чинних нормативних актів.

Контроль як функція управління дає змогу своєчасно виявити та ліквідувати ті передумови і фактори, які заважають ефективному господарюванню, відкоригувати діяльність суб’єктів господарювання у потрібному напрямку.

Як засіб контролю облік забезпечує інформацією процес його здійснення.

Контроль як одна з загальних функцій управління здійснюється усіма працівниками апарату управління. Апарат бухгалтерії під керівництвом головного бухгалтера реалізує функцію кон- тролю за найважливішими напрямками фінансово-господарської діяльності суб’єкта господарювання.

Управлінська діяльність виражається у прийнятті управлінських рішень і забезпеченні їх реалізації. Основою розроблення управлінських рішень є відповідна інформація. Кожне управлінське рішення є результатом аналізу відповідної інформації про управлінські проблеми і стан керованого об’єкта.

Необхідною умовою успішного функціонування будь-якої системи управління є забезпечення її інформацією. Весь обсяг інформації, що використовується керованим об’єктом, утворює його інформаційну систему.

Інформаційна система — це сукупність методів збирання, обробки і видачі необхідної управлінської інформації. Економічна ін­формація відіграє важливу роль у прийнятті управлінських рішень. У її складі значну частку становлять дані бухгалтерського обліку.

Господарювання — явище суспільного характеру. Воно харак­теризується цілісністю на основі об’єднання двох його аспектів: продуктивних сил і виробничих відносин.

Для управління господарством треба знати характерні особливості самого виробничого процесу, виробничих відносин, структуру цього господарства. Облік і контроль відіграють важливу роль в удосконаленні управління фінансово-господарською діяльністю суб’єктів господарювання, виявленні резервів і невикористаних можливостей в економії суспільної праці. Перед обліком і контролем поставлені важливі завдання підвищення аналі­тичності й оперативності обліково-економічної інформації при зниженні затрат праці на обліковий і контрольний процеси.

Соседние файлы в папке Кузьм_нська_Орган_зац_я обл_ку у банках КНЕУ