Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
471.55 Кб
Скачать

1.4. Предмет і об’єкти організації бухгалтерського обліку

Аспекти формування предмета організації бухгалтерського облі­ку такі:

1. Технологічний аспект. Зміст технології облікового процесу визначається методикою і технікою збирання, зберігання, накопичення і обробки даних. Для організації технології облікового процесу важливо визначити основні його елементи.

Основу облікового процесу становлять відповідні операції. Облікові операції — це елементарні або складні дії над інформаційними даними з метою отримання проміжних або кінцевих показників.

Операції, характерні для облікового процесу, поділяють на три категорії — механічні, переробні, творчі.

До механічних належать: приймання документів, передавання, їх реєстрація і зберігання.

Переробні операції охоплюють групування даних, здійснення бухгалтерських проведень, розрахунків тощо.

До творчих належать операції зі складання підсумкових даних, пояснювальних записок, довідок, актів ревізій тощо.

Сукупність та послідовність операцій формують технологіч­ні фази (стадії), а стадії — технологію облікового процесу. Кож­ний технологічний процес як сукупність операцій являє собою систему, що потребує упорядкування в часі та просторі, тобто організації.

2. Структурний аспект передбачає формування системи бухгалтерського обліку під впливом розподілу праці, що веде до розмежування єдиної системи на окремі, якісно своєрідні частини.

Бухгалтерський облік у банках як цілісна система поділя­ється на такі підсистеми: облік касових операцій, облік безго­тівкових розрахунків, облік кредитних операцій, операцій з цін­ними паперами, валютних операцій, внутрішньобанківських опе­рацій тощо. Такий поділ дає можливість визначити завдання кожної підсистеми (відділу, департаменту), розробити організа­ційні моделі побудови облікового апарату. Отже, бухгалтерсь­кий облік — це колективна праця. А будь-яка колективна пра­ця як сукупність робіт різних виконавців підлягає впорядкуван­ню, тобто організації.

Предметом організації бухгалтерського обліку є: обліковий процес, праця обліковців, забезпечення обліку.

Об’єкт організації обліку — це частина предмета, його конкретизація і деталізація. Кожна зі складових предмета має свої специфічні об’єкти. Під об’єктом організації розуміють явище або процес, на який спрямована організаційна діяльність. Об’єк­тами організації бухгалтерського обліку є технологія облікового процесу, праця виконавців, організаційне, технічне та інші види забезпечення обліку.

1.5. Нормативно-законодавче регулювання організації бухгалтерського обліку в комерційних банках України

Організація бухгалтерського обліку і звітності в банках України здійснюється згідно з Законом України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16 липня 1999 р. № 996-XIV, «По­ложенням про організацію бухгалтерського обліку та звітності в бан­ківських установах України», затвердженим постановою Правління НБУ від 30.12.98 р. № 566, та згідно з «Правилами організації фінан­сової та статистичної звітності банків України», затвердженими поста­новою Правління НБУ 12.12.97 р. № 436 зі змінами і доповненнями.

Положення про організацію бухгалтерського обліку та звітності в банківських установах України:

  • установлює єдині для банків України, їхніх філій, представництв та інших установ банків правила ведення бухгалтерського обліку, організації операційної роботи, документообігу, внутрішнього контролю і складання бухгалтерської звітності;

  • визначає відносини банків з питань ведення бухгалтерського обліку і звітності з органами законодавчої та виконавчої влади, внут­рішніми та зовнішніми користувачами бухгалтерської інформації.

Методологічне керівництво бухгалтерським обліком і звітністю в банках здійснює НБУ, де розробляються та затверджуються План рахунків бухгалтерського обліку в НБУ, План рахунків бух­галтерського обліку комерційних банків України, інші нормативні документи щодо ведення бухгалтерського обліку і складання звітності, які є обов’язковими для виконання усіма банками в Україні та їхніми установами.

Нормативні документи щодо порядку обліку доходів і витрат, фінансових результатів, з питань оподаткування узгоджуються з Міністерством фінансів України.

Нормативні документи з питань обліку і звітності, що використовуються в державній статистиці, узгоджуються з Державним комітетом статистики України.

Соседние файлы в папке Кузьм_нська_Орган_зац_я обл_ку у банках КНЕУ