Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
471.55 Кб
Скачать

1.6. Принципи організації бухгалтерського обліку*

Раціональна організація бухгалтерського обліку передбачає до- тримання принципів системного підходу, цілісності, всебічності, субординації, динамічності, випереджаючого відображення, системоутворюючих відносин окремих частин і елементів.

Принцип цілісності вимагає розглядати систему як цілісне яви­ще, якість якого не зводиться до властивості окремої частини. Ці­лісність обліку як системи виявляється у подвійному узагальненні господарських фактів, явищ та процесів. Цілісність контролю вияв­ляється у використанні усіх джерел економічної інформації.

Принцип всебічності передбачає врахування усіх внутрішніх зв’язків і відносин системи, всіх чинників, які впливають на її функціонування.

Принцип субординації потребує будувати ієрархію елементів та відносин за чітко визначеними критеріями (мобільність, адекватність тощо).

Принцип динамічності встановлює, що всі характеристики системи слід розглядати як такі, що змінюються. Динамічність системи бухгалтерського обліку зумовлена постійним удосконаленням форм і методів його організації.

Принцип випереджаючого відображення означає наявність проб­лем, розв’язання яких продиктовано часом, що передбачає прогно­зування найбільш вірогідного стану системи в майбутньому.

Принцип системоутворюючих відносин потребує визначення саме тих зв’язків між елементами системи, які забезпечують її цілісність, функціонування і розвиток.

Крім того, організація обліку потребує дотримання принципів адаптивності, паралелізму, ритмічності, безперервності, прямоточності і пропорційності.

Адаптивність щодо організації обліку означає пристосування його побудови та функцій до конкретних умов управління.

Паралелізм в організації обліку виявляється в обов’язковій наявності систем, підсистем бухгалтерського обліку в усіх філіях та відділеннях банку.

Ритмічність в організації обліку означає рівномірне надходження даних і видання вихідної інформації.

Безперервність організації бухгалтерського обліку — послідовна побудова облікового процесу.

Прямоточність в організації бухгалтерського обліку перед­бачає побудову таких схем руху носіїв інформації за ходом тех­нологічного процесу, які максимально відповідають технологіч­ним схемам.

Пропорційність потребує правильного співвідношення різних елементів та об’єктів організації, збалансованості використання трудових і матеріальних ресурсів.

1.7. Методичні і технічні прийоми організації бухгалтерського обліку*

При організації бухгалтерського обліку використовуються такі загальнонаукові методи: індукція, дедукція, системний, комплексний підхід тощо. Широко застосовуються специфічні методи і прийоми, які ґрунтуються на наукових принципах: моделю­вання, проектний, графічний, аналітичний, спостереження, розра­хунковий, експертних оцінок тощо. Найбільш поширеними є про­ектний і графічний методи, а також моделювання.

Стосовно організації бухгалтерського обліку моделювання озна­чає побудову таких моделей, які відображають реально існуючі облікові процеси, що відповідають обсягам та характеру робіт, побудові апарату бухгалтерії, забезпеченню обліку. Застосовують­ся різноманітні моделі: економіко-математичні, імітаційні, статис­тичні, динамічні тощо.

Конкретною формою вираження моделі організації бухгалтерського обліку є проект організації бухгалтерського обліку, який є інструктивно-методичним документом.

Під проектуванням в організації бухгалтерського обліку розуміють докладне розроблення порядку, організаційних форм і прийомів здійснення облікового процесу з метою забезпечення найбільшої раціональності.

Проект складають на підставі чинних нормативних документів з урахуванням конкретних умов та особливостей (системи управління, ступеня автоматизації).

В організації бухгалтерського обліку широко застосовують графічний метод. Графіки застосовують для організації облікового процесу, роботи виконавців, побудови апарату бухгалтерії, розвитку та удосконалення обліку.

Для організації облікових робіт за графіком необхідно скласти перелік робіт за ходом облікового процесу (первинний облік — документування, поточний облік — реєстрація у системі рахунків, підсумковий облік — складання звітних форм), розробити схему інформаційних зв’язків, скласти календарні плани робіт виконавців, визначити строки виконання робіт і узгодити їх з відповідними виконавцями, затвердити графік.

Для організації бухгалтерського обліку застосовують різні види графіків: текстові й символьні, табличні й сітьові, матричні й лінійні, структурні, таблично-текстові тощо. Широко застосовують також графіки у вигляді організаційно-структурних схем, оперо- грам, документограм, документопотоків, документообігу тощо.

Для вивчення стану обліку перспектив його подальшого розвитку використовують анкетний метод. Сутність його полягає у тому, що спочатку складають перелік питань, відповіді на які є вихідним емпіричним матеріалом для узагальнення.

Організація бухгалтерського обліку покликана забезпечити мі­німальний шлях збирання й обробки інформації, мінімальну кіль­кість документів, максимальну ефективність праці виконавців.

Соседние файлы в папке Кузьм_нська_Орган_зац_я обл_ку у банках КНЕУ