Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
471.55 Кб
Скачать

Тема 4. Організація документообігу і діловодства

Поняття документообігу, стадії документообігу. Документо- обіг за банківськими операціями. Класифікація банківських документів. Обов’язкові реквізити банківських документів, вимоги щодо їх складу і розміщення на документі.

Методи організації руху носіїв облікових даних. Види графіків руху облікової інформації. Індивідуальні, зведені графіки. Принципи побудови графіків. Особливості складання оперограм, сітьових графіків. Організація руху облікової інформації та її матеріальних носіїв на стадії первинного обліку. Організація підготовки та обробки первинних документів. Організація руху облікової інформації на стадії поточного обліку. Організація доку­ментообігу, порядок розроблення і затвердження графіків доку­ментообігу. Контроль за дотриманням графіків документообігу. Ор­ганізація робіт зі складання періодичної бухгалтерської звітності. Табель зовнішньої звітності за періодичністю надання (щоденна, тижнева, двотижнева, щомісячна, щоквартальна, річна).

Організація діловодства. Номенклатура справ бухгалтерії. Архівне зберігання документів.

Тема 5. Організаційна побудова облікового підрозділу та організація праці обліковців

Форми організаційної побудови бухгалтерії — централізована і децентралізована. Структура апарату бухгалтерії. Фактори, що впливають на форму організаційної побудови та структуру бухгалтерії. Типи організаційних структур апарату бухгалтерського обліку — проста, ступінчаста та комбінована. Службова посада — первинний елемент структури апарату бухгалтерського обліку.

Побудова обліково-операційного апарату комерційних банків. Методика визначення чисельності облікового персоналу. Ергономічне і соціальне забезпечення працівників обліку і контролю.

Функції та відповідальність бухгалтерського персоналу банку: головного бухгалтера та його заступників, відповідальних виконавців, контролерів, операціоністів, операторів. Підбір, підготовка і підвищення кваліфікації працівників обліку і контролю.

Тема 6. Організаційне забезпечення обліку

Організаційні регламенти з обліку, їх класифікація за обов’яз­ковістю застосування, ознакою конкретизації, сферою застосування, поширенням на елементи організаційної структури.

Зміст і методика розроблення положення про відділ. Нормативне регулювання розроблення положення про відділ. Цілі, організаційна структура, завдання і функції відділу, взаємовідносини з іншими функціональними підрозділами.

Зміст і методика розроблення посадових інструкцій. Відображення у посадовій інструкції цілей і завдань, прав і обов’язків, відповідальності, взаємозв’язку з іншими посадовими особами, критеріїв оцінки виконання обов’язків, порядку призначення і звільнення з посади.

Методика та техніка розроблення організаційних регламентів необлікового апарату для виконання ними облікових, контрольних і аналітичних функцій. Особливості розроблення графіків облікових робіт, робочих інструкцій, інших документів.

Тема 7. Облікова політика банку

Загальні положення облікової політики банку, питання, що регламентуються обліковою політикою банку. Основні концептуаль­ні складові МСБО, на яких базується облікова політика банків — безперервність діяльності, постійність правил бухгалтерського обліку, обачливість, нарахування, дата операції, окреме відображення активів і пасивів, прийнятність вхідного балансу, перевага змісту над формою, оцінка, відкритість, консолідація, суттєвість, конфіденційність. Головні завдання бухгалтерського обліку в бан­ках, відповідальність за організацію бухгалтерського обліку в кон­кретному банку.

План рахунків бухгалтерського обліку в банках, його характеристика та використання при організації фінансового і податкового обліку. Реєстрація облікової інформації.

Відображення в обліковій політиці банку методологічних прин­ципів бухгалтерського обліку. Методи оцінки активів і зобов’я­зань, порядок фінансового обліку доходів і витрат, визначення результату діяльності банку, порядок розподілу результатів поточ­ного року, формування і використання фондів і резервів. Методи нарахування процентів за кредитними і депозитними операціями, методи розрахунку амортизації основних засобів та нематеріаль­них активів.

Організація проведення інвентаризацій. Регулювання розходжень між фактичною наявністю та даними бухгалтерського обліку, виявлених у результаті інвентаризації. Оформлення результатів інвентаризації.

Соседние файлы в папке Кузьм_нська_Орган_зац_я обл_ку у банках КНЕУ