Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
471.55 Кб
Скачать

Тема 1. Загальні теоретичні основи і принципи організації бухгалтерського обліку

План

  1. Зміст навчальної дисципліни «Організація обліку».

  2. Організація бухгалтерського обліку в системі управління господарством.

  3. Основи організації бухгалтерського обліку в банках.

  4. Предмет і об’єкти організації бухгалтерського обліку.

  5. Нормативно-законодавче регулювання організації бухгалтер­ського обліку в комерційних банках України.

  6. Принципи організації бухгалтерського обліку.

  7. Методичні й технічні прийоми організації бухгалтерського обліку.

1.1. Зміст навчальної дисципліни «Організація обліку»

Розвиток ринкових відносин вимагає від облікових працівників глибоких знань теорії і практики бухгалтерського обліку, його нормативно-законодавчого регулювання, вміння орієнтуватись і знаходити правильні рішення в ситуаціях, які раніше не виникали, здатності уникати помилок і порушень у веденні бухгалтерського обліку.

Перехід української економіки до ринкових умов господарювання вимагає, щоб організація обліку забезпечувала учасників ринку необхідною для управління бухгалтерською інфор­ма­цією.

Понад 70 % економічної інформації, що стосується суб’єктів господарювання, формується за допомогою бухгалтерського обліку*. Значна частина узагальненої в системі бухгалтерського обліку інформації не використовується зовсім, до того ж формується вона у малопридатному для управління вигляді. Тому питання організації бухгалтерського обліку є досить актуальними.

Навчальна дисципліна «Організація обліку» покликана розширити знання студентів з бухгалтерського обліку, дати можливість зрозуміти значення правильної організації обліку для діяльності суб’єкта господарювання. Розуміння основ організації сприя­тиме глибшому засвоєнню змісту обліку, розумінню причин і нас­лідків змін в обліковій політиці, допоможе краще орієнтуватись у можливостях і обмеженнях застосування облікової інформації, грамотно використовувати дані обліку для захисту інтересів суб’єк­тів господарювання.

Отже, оптимальна організація бухгалтерського обліку посідає одне з чільних місць у системі заходів, спрямованих на забезпечення інформаційних потреб управління.

Управління — це свідомий цілеспрямований вплив з боку суб’єктів, органів на суспільні відносини й економічні об’єкти, що здійснюється з метою їх упорядкування, спрямування їхніх дій у певному напрямку та отримання бажаного результату.

Організація — це складова управління, сутність якої полягає в координації дій окремих елементів системи, досягненні взаємоузгодженості функціонування її частин.

Термін «організація» має різні відтінки значення. У загальному розумінні організація передбачає порядок, збереження та підтримання стану певної системи. Основними елементами будь-якої системи є її механізм, система у статиці (структура, кадри, техніка) і в динаміці (процеси, які відбуваються у системі).

Механізм системи характеризують її теорія (визначення мети, предмета та методу) і практика; систему у статиці — її структура і техніка; систему у динаміці — технологічні процеси.

Упорядкування всіх елементів системи бухгалтерського обліку характеризує їх організацію у широкому розумінні. Така організація полягає у цілеспрямованому впорядкуванні й удосконаленні механізму, структури і процесів бухгалтерського обліку. Упо­рядкування частини системи характеризують організацію у вузь­кому розумінні.

Отже, організація бухгалтерського обліку — це система методів та заходів, які забезпечують оптимальне функціонування бухгалтерського обліку та його подальший розвиток.

Навчальна дисципліна «Організація бухгалтерського обліку» передбачає вивчення низки питань, основними з яких є:

  • предмет організації бухгалтерського обліку;

  • організація технології облікового процесу;

  • організація праці обліковців;

  • забезпечення функціонування обліку — інформаційне, організаційне, правове, технічне;

  • розвиток і вдосконалення бухгалтерського обліку.

Вивчення курсу передбачає знання основ теорії управління, організації економіки, теорії бухгалтерського обліку, бухгалтерського обліку в банках, контролю в банках, фінансів, автоматизації бухгалтерського обліку тощо.

Соседние файлы в папке Кузьм_нська_Орган_зац_я обл_ку у банках КНЕУ