Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
471.55 Кб
Скачать

3. Права

Провідний спеціаліст має право:

  • підписувати розрахунково-грошові документи;

  • вивчати організацію бухгалтерського обліку та внутрішньобанківського контролю за всіма банківськими операціями;

  • вносити пропозиції щодо удосконалення обліково-операційної роботи, внутрішньобанківського контролю, документообігу.

4. Відповідальність

Провідний спеціаліст несе відповідальність у випадках:

  • порушень порядку виконання й обліку операцій, пов’язаних з розрахунково-касовим обслуговуванням підприємств та організацій;

  • невиконання або несвоєчасного виконання завдань головного бух­галтера, його заступника та начальника відділу.

5. Оцінювання роботи

Оцінювання роботи здійснюється з урахуванням якості та своєчасності виконання службових обов’язків. Дефектами та порушеннями у роботі вважається невиконання окремих функціональних обов’язків, бездіяльність, прийняття неправильних рішень, що призводить до невиконання робіт у встановлені строки, порушення трудової та виконавчої дисципліни. Оцінювання роботи провідного спеціаліста служить підставою для складання виробничої характеристики, накладання дисциплінарних стягнень, а також матеріального заохочення.

6.4. Особливості розроблення графіків, інструкцій, інших документів

Поряд з обов’язковими організаційними регламентами у роботі облікового апарату застосовують графіки облікових робіт, у яких визначають види робіт, конкретних виконавців, заплановані і фактичні строки виконання. Графіки розробляють керівники обліку (головні бухгалтери, завідувачі секторів), а затверджує керівник установи. Застосовуються таблично-текстові і лінійні графіки. Таблично-текстові графіки поділяють на зведені — у цілому по бухгалтерії, структурні — за секторами, групами бухгалтерії, індивідуальні — на роботи, що виконуються конкретною посадо­вою особою. Для організації разових робіт застосовують лінійні графіки. На відміну від таблично-текстового графіка, у лінійному за присудком подають не текст, а лінією позначають тривалість вико­нання робіт, зазначених у підметовій частині таблиці.

Робочі інструкції зазвичай регламентують порядок робіт, які виконують окремі виконавці під час документування тієї чи іншої операції. Їх складають, як правило, у текстовій формі. У кожному банку обов’язковому затвердженню керівником підлягають: правила внутрішнього розпорядку та роботи з клієнтами, порядок контролю за внутрішньобанківськими операціями, порядок проведення інвентаризацій та оцінки майна і зобов’язань тощо.

На сьогодні досить актуальним для організації обліку в банках є розроблення та впровадження технологічних карт операцій. Указаний організаційний регламент містить назву операції, перелік процедур, що мають виконуватись на кожному етапі операції, місце виконання, назву посади, примітки (табл. 6.1).

Таблиця 6.1

Технологічна карта операції «доміциляція векселів» Оплата векселів, у яких банк є особливим платником (доміциліатом)

№ етапу

Процедура (основні дії на кожному етапі)

Посада

Місце виконання

1

Укладання договору про оплату векселів

Головний спеціаліст приймає від клієнта, якого банк призначає особливим платником, документи:

  • заяву на відкриття рахунку доміциляції;

  • простий чи переказний вексель, на якому векселедавець робить написи «Доміцильований у (найменування особливого місця платежу і назва банку)» або «Платник (назва банку і найменування особливого місця платежу)»;

  • реєстр (опис) векселів.

Головний спеціаліст

Відділ цінних паперів

Продовження табл. 6.1

№ етапу

Процедура (основні дії на кожному етапі)

Посада

Місце виконання

2

Отриману заяву головний спеціаліст передає до операційного відділу для відкриття рахунку доміциляції № 2909.

На підставі отриманих документів головний спеціаліст готує договір про оплату векселів, у якому визначаються інструкції клієнта щодо дій банку як особливого платника за векселем:

1) приймання векселів до платежу від законного векселедержателя;

2) здійснення платежу за векселями;

3) передавання векселів платнику після повної оплати векселя.

Договір може укладатися на певний термін або на оплату визначеної суми або визначених векселів.

За здійснення оплати векселів банк може утримувати з довірителя (платника за векселем) винагороду 0,1—2 % від номінальної вартості векселя.

Підготовлений пакет документів передається до юридичного управління для візування

Виконання банком договору доручення

Довіритель зобов’язаний перерахувати в банк на відкритий йому рахунок доміциляції кошти в обсязі, достатньому для оплати векселя. За рахунок цих коштів або за рахунок наданого довірителю кредиту, сума якого попередньо має бути зарахована на відповідний рахунок для оплати векселів, банк як особливий платник (доміциліат) здійснює платіж за векселем законному векселедержателю.

За вимогою законного векселедержателя банк приймає до оплати і здійснює платіж за векселем при виконанні таких умов:

Заступник головного бухгалтера

Юрист

Головний спеціаліст

Операційний відділ

Юридич­не управ­ління

Відділ цінних паперів

1) надання акта пред’явлення векселя до оплати;

2) пред’явлення оригіналу векселя і супровідного реєстру векселів, пред’явлених до оплати. Платіж проти копії векселя заборонений;

3) наявності коштів для оплати на відповідному рахунку. При здійсненні платежу головний спеціаліст, відповідальний за бухгалтерський облік операцій з цінними паперами, здійснює проведення: Дт 2909 Кт поточного рахунку векселедержателя.

У разі відсутності або недостатності коштів відповідальність за неоплату (часткову неоплату) векселя покладається на довірителя. Банк

Закінчення табл. 6.1

№ етапу

Процедура (основні дії на кожному етапі)

Посада

Місце виконання

3

відповідає тільки за невиконання умов договору з довірителем про оплату векселів.

Кошти, зараховані на спеціальний банківський рахунок, можуть бути використані для оплати векселів або повернені на вимоги довірителя на його поточний рахунок

Завершення договору

Головний спеціаліст готує акт приймання-пе­редання погашеного векселя, акт приймання-передання виконаних робіт за договором Доручення на оплату векселя, на векселі ставить штамп «Погашений». Оплачені в повній сумі векселі повертаються банком представнику платника за векселями. У разі часткової оплати векселя і повернення векселя векселедержателю на його вимогу, від нього отримується розписка про отриманий частковий платіж.

Після підписання акта приймання-передання ви­конаних робіт доручитель перераховує на ра­хунок № 6113 комісійну винагороду за виконані послуги

Головний спеціаліст

Відділ цінних паперів

Соседние файлы в папке Кузьм_нська_Орган_зац_я обл_ку у банках КНЕУ