Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ББК 74.docx
Скачиваний:
327
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
397.57 Кб
Скачать

2.1.5. Завдання соціального педагога в підготовці та проведенні словесних групових форм соціально-педагогічної роботи

Розглядаючи диспут як форму соціально-педагогічної роботи, важливо влучно визначити місце соціального педагога у процесі підготовки та проведення диспуту. Методична допомога на етапі підготовки, участь у доборі матеріалу, розробка стратегії попереднього опитування, анкетування потенційних учасників диспуту гарантує соціальному педагогу, як мінімум, запрошення на диспут в якості учасника ініціативної групи.

В процесі проведення диспуту соціальний педагог не повинен займати місце ведучого і, навіть, активного учасника. Краще обмежитись позицією зацікавленого спостерігача. Звичайно приємно, якщо учасники диспуту будуть цікавитись думкою соціального педагога, запрошувати його до виступу. Проте, якщо це не відбувається ображатися не варто. Така поведінка може свідчити про достатньо високий рівень самостійності, „самодостатність” аудиторії, її моральну зрілість чи про наявність лідера з числа учасників, який перетягує на себе відповідальність за хід диспуту.

Існують певні „табу” в поведінці соціального педагога в якості учасника диспуту. Назвемо їх:

  • Не заперечувати висловів учасників;

  • Не робити підсумки після виступів учасників, не давати їм будь-яку оцінку;

  • Не наводити приклади з життя учасників;

  • Не намагатись допомогти ведучим.

Від такту соціального педагога, його професійної етики, поваги до особистісних якостей учасників диспуту багато в чому буде залежити успіх цієї форми роботи.

Важливим аспектом підготовки диспуту є вибір та оформлення приміщення. Воно має бути затишним і трохи затісним. Не бажано розміщати учасників по колу, як для проведення тренінгу. У учасників повинна бути можливість сісти довільно, невимушено, “сховатися” за спину друзів. Емоційне забарвлення диспуту можуть створити плакати, ілюстрації, тиха музика. Але не варто перетворювати диспут у літературно-монтажну композицію чи виховну годину.

Бесіда, диспут та дискусія – це впливові словесні, групові, прості форми соціально-педагогічної роботи, що розв’язують завдання діагностики морально-етичних позицій членів групи, формування толерантного ставлення до поглядів, думок, висловів учасників, профілактики ризикованої поведінки дітей та молоді, які в разі їх влучного і системного застосування виступають впливовими чинниками формування особистості клієнта, розвитку його комунікативних якостей, формування засад відповідального ставлення до свого життя.

Питання та завдання для самоперевірки:

  1. В чому полягають переваги використання групових словесних форм роботи?

  1. Які особливості підліткового віку обумовлюють ефективність застосування словесних групових форм роботи?

  1. Назвати основні етапи підготовки та проведення бесіди.

  1. Визначити головні завдання кожного з видів соціально-педагогічної бесіди.

  1. Визначити основні „проблемні зони” проведення дискусії.

  1. Чи зможете ви сформулювати тему диспуту трьома способами?

  1. Визначити основні завдання соціального педагога під час підготовки та проведення словесних групових форм роботи.