Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ББК 74.docx
Скачиваний:
327
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
397.57 Кб
Скачать

Додаток в Ігри на розвиток комунікативних якостей

Відповідає сусід

       Учасники гри сидять в колі, ведучий — в центрі. Звертаючись до когось з  учасників він пильно дивиться в очі і задає різні запитання. Наприклад, — “Який сьогодні день?”, “Твоя улюблена пора року?” і т.ін. Відповідати на запитання повинен не той, до кого звертаються, а його сусід, що сидить, наприклад, ліворуч.

Хорове читання

       Один з учасників гри відходить . Всі останні маленькими групами (по 3-4 особи) розбивають відомий дитячий вірш на слова. Кожна група бере собі по слову. Коли учасник повертається, за командою ведучого кожна група голосно кричить лише своє слово. Учасник повинен здогадатись, який саме вірш був використаний.

Банка

Учасники гри уявляють собі велику скляну банку (3 літри). Обирають якусь літеру, наприклад, К. Ланцюжком називають слова, що починаються з  цієї літери і можуть увійти до банки. Наприклад: калоша, кактус, канарка, камбала, карта, клубок, картопля, кнопка, комашка... Гра триває до того часу, доки не закінчаться пропозиції, чи не “заповниться” банка.

Відгадай слово

       Ведучий гри пропонує першу букву слова. Учасники намагаються здогадатись і звертаються до ведучого з питанням, що містять в собі категорію. Ведучий повинен здогадатись, що має на увазі учасник і відхилити пропозицію. Якщо хтось з учасників задав важке запитання, ведучий називає другу літеру і т.д. Наприклад, загадане слово “каштан”. Ведучого питають: “Це якась тварина?”. Він відповідає “Ні, це не коза”. Далі: “Це предмет одягу?” Відповідь :“Ні це не капелюх”. Після цього відгадується третя, четверта літера... Гра триває ,доки хтось  з учасників не відгадає слово. 

Протилежності

       В грі беруть участь дві команди. Обирається якийсь предмет, явище, подія. Одна команда повинна називати позитивні якості цього предмету, а друга — негативні. Виграє та команда, яка знайде більше ознак цього предмету. Наприклад, мова йдеться про шубу. Перша команда каже: “Шуба — це красиво!”. “Але дуже дорого” — відповідає друга команда і т.ін...

Компліменти

       Гра потребує попередньої підготовки. Члени колективу пишуть компліменти один другому. В компліментах можна описувати як зовнішність, так і позитивні моральні риси. Але в записці не вказується, кому саме адресовано цей комплімент. Після того, як всі компліменти зібрані, починається гра. Ведучий попереджає учасників, що головна умова гри — не відмовляти нікому в компліменті. По черзі зачитуються компліменти. Ведучий питає, кому можна зробити такий комплімент. Завдання ведучого — хвалити тих членів групи, про яких забувають, нікого не залишати  без компліменту.

Світська бесіда

        Бере участь 3-5 учасників. Ведучий для кожного з учасників знаходить “роль”. Це можуть бути казкові персонажі, видатні діячі минулого чи сьогодення. Наприклад: Цезар, Крокодил Гена, Змій Горинич, Людовік XIV і т.п. Кожному з учасників  називають всіх, але приховують його власне “обличчя ”. Завдання для всіх учасників — вести світську бесіду, під час якої намагатись підказати один одному його роль.