Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ББК 74.docx
Скачиваний:
327
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
397.57 Кб
Скачать

Питання та завдання для самоперевірки:

  1. У чому полягає зміст проблеми технологізації соціальної роботи?

  1. Розкрити зміст основних технологічних компонентів соціальної роботи.

  1. Визначити критерії ефективності реалізації соціально-педагогічних технологій.

Завдання для самостійної роботи:

  1. Розробити перелік об’єктивних та суб’єктивних умов реалізації соціально-педагогічних технологій. 

  1. Заповнити таблицю “ Класифікація соціальних технологій”.

Література

  1. Капська А.Й. Соціальна робота: Навч.посібник. − К.:Центр навчальної літератури, 2005. – 328 с.

  1. Соціальна педагогіка: мала енциклопедія/ За заг.ред.проф.І.Д.Звєрєвої. . – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 336 с.

  1. Соціальна робота: технологічний аспект: Навч. посібник/ За ред проф. А.Й.Капської – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 352с.

  1. Сурмин Ю.П., Туленков Н.В. Теория социальных технологий: Учеб. Пособие. –К.: МАУП,2004. – 608 с.

  1. Технологии социальной работы: Учебн.под ред. проф. Е.И Холостовой. – М.: ИНФРА, 2001. – 400с./ Серия “Высшее образование”/.

  1. Технология социальной работы: Учебн. пособие для студ. высш. учеб. заведений. /Под ред. И.Г. Зайнышева. – М.: Гуманит. изд. центр. ВЛАДОС, 2000. – 240с.

Фурдей С. Г. Понятие социальной технологии // Социальная работа /под общей ред. проф. В. И. Курбатова. Ростов на Дону “Феникс”, 1999. – 186 с.

1.2. Характеристика методів соціально-педагогічної роботи

1.2.1.Методи соціальної та соціально-педагогічної роботи

Досягнення успіху соціально-економічного розвитку держави сьогодні можливо тільки за умови застосування новітніх, результативних технологій соціального функціонування суспільства та їх змістовного наповнення. Тому можна зробити висновок , що основним завданням  технологій соціально-педагогічної роботи сьогодні є розробка методів та форм соціально-педагогічної роботи, як специфічного інструментарію науково-практичних  засад роботи у соціальній сфері.

Грецьке слово “метод” означає шлях, спосіб пізнавальної, практичної діяльності людей. Метод розглядають як сукупність підходів, прийомів, операцій практичного чи теоретичного засвоєння дійсності [6]. 

Нині під методом розуміють найкоротший шлях досягнення оптимальних результатів, що відповідають поставленим цілям. Методи соціально-педагогічної роботи виступають в якості складової методів соціальної роботи.

Метод у загальній практиці соціальної роботі виконує подвійну роль, оскільки він виступає як спосіб, шлях пізнання і застосування знань, що вироблені в науках про життєдіяльність людини і в соціальній практиці, а з іншого боку - як конкретна дія, що сприяє якісній зміні існуючого об’єкту (суб’єкту). З цим підходом І.Г.Зайнишева перегукується визначення “метод соціальної роботи ”, що запропоновано російськими вченими М.В. Ромм та Т.А. Ромм. Вони розглядають метод як спосіб раціонального дослідження і перетворення дійсності, найкоротший  шлях досягнення мети. 

Більшість дослідників проблеми методів в теорії соціальної роботи виділяє дві групи методів: методи соціальної роботи як наукового знання і як практичної діяльності [1;3;4;5;6]. Методи соціально-педагогічної роботи слід віднести саме до другої групи.

Метод соціальної роботи- це спосіб організації соціальної роботи, що призводить до досягнення оптимального результату і забезпечує позитивну динаміку розвитку об’єкту( суб’єкту) соціальної діяльності. 

О.В.Безпалько визначає методи соціально-педагогічної роботи як сукупність прийомів і способів, які використовуються для стимулювання і розвитку потенційних можливостей особистості, конструктивної діяльності щодо зміни несприятливої життєвої ситуації чи розв’язання проблем клієнтів та виконання різноманітних професійних завдань соціального педагога [ 3, с.129].

Метод соціально-педагогічної роботи − це спосіб організації узгодженої діяльності соціальних педагогів та клієнтів з метою вирішення завдань соціально-педагогічної роботи