Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ББК 74.docx
Скачиваний:
327
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
397.57 Кб
Скачать

Аналіз впливу завдань таборової зміни на розвиток вихованця

Етап

Назва форми роботи

Завдання

Організаційний

Організаційні збори колективу

Розробка переліку творчих завдань для бригад, екіпажів

Експрес талантів

Розробка маршрутів, критеріїв оцінок, завдань для станцій 

„Розвідка корисних справ"

Розробка маршрутів та завдань для проведення

Основний

Тематичні дні-свята 

Розробка плану, методики проведення, переліку творчих завдань для проведення тематичних Днів (Здоров’я, Фантастики, Театру, Кіно, Гри та Іграшки, Давньої Греції)

Свято природи

Розробка переліку та змісту завдань для проведення туристської естафети; маршруту, плану проведення, переліку обладнання для проведення одноденного походу

Свято веселих майстрів

Розробка змісту проведення конкурсів, що знайомлять вихованців з новими формами економічного життя (конкурс кооперативів, аукціон поробок, таборовий ярмарок)

Підсумковий

Таборовий Літопис

Розробка форми заповнення, змісту сторінок

Свято прощання

Розробка змісту та методики проведення творчих оглядів, концерту-прощання. Визначення переможців, розробка та вручення винагород, призів, подарунків 

Акція „Пакет”

Розробка унаочнення та змісту сюрпризу-заповіту для наступних змін

2.3.5. Характеристика окремих форм роботи літнього оздоровчого табору

Особливе місце в практиці соціально-педагогічної діяльності літнього оздоровчого табору займають комплексні форми роботи, до особливостей яких слід віднести: довготривалість та поєднання кількох організаційних форм роботи в єдиній тематичній формі. Прикладами таких організаційних форм є: Ярмарок, Карнавал, Фестиваль, Свято Івана Купали тощо.

Переваги комплексних форм соціально-виховної роботи в умовах табору полягають в тому, що: відбувається “занурення” клієнтів у виховну ситуацію, сюжет; тривалість цієї форми дозволяє виявити свій творчий потенціал кожному вихованцю; реалізується можливість поєднання різних форм виховної роботи; реалізуються зв’язки між колективами вихованців різного віку і створюються підстави для появи різновікових колективів; соціальні педагоги отримують можливість бачити позитивну динаміку розвитку якостей вихованців  протягом форми роботи. 

Тематичний День-свято є провідною комплексною формою в роботі літнього оздоровчого табору, за допомогою якої вирішується ціла низка соціально-педагогічних завдань. Головна вимога, якої повинні дотримуватись соціальні педагоги: забезпечення інтенсивності, наповнення і завдяки цьому − ефективності тематичного Дня-свята. 

Ще одним напрямком культурно-дозвіллєвої діяльності в системі виховної роботи оздоровчого табору є проведення тематичних тижнів. Переваги тематичного тижня як комплексної форми виховної роботи полягають в тому, що соціальні педагоги отримують можливість бачити певні зрушення у розвитку якостей вихованців протягом тижня. Вибір тематики таких тижнів визначається специфікою, умовами, традиціями табору. 

Зміст і орієнтовний перелік організаційних форм соціально-педагогічної роботи для проведення кількох тематичних тижнів наведено в Додатку Д.

В умовах літнього оздоровчого табору тематичний День-свято продовжує реалізацію завдань тематичного тижня. За таборову зміну можна провести 2-3 тематичних тижні чи 10-15 тематичних днів. Проте період підготовки тематичного дня дозволяє включити до змісту таборової зміни значно більшу кількість форм роботи. Організаційні форми проведення тематичного Дня-свята потребують специфічних умов, саме тому ми пропонуємо їх для застосування в роботі літнього оздоровчого табору. 

Таким чином, тематичний день є органічним продовженням і логічним висновком тематичного тижня і утворює разом з ним комплекс взаємопов’язаних організаційних форм виховної роботи. 

Оієнтовний перелік тематичних днів для зміни оздоровчого таборі, зміст і орієнтовний перелік форм роботи для тематичних днів наведено в Додатку Д.