Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ББК 74.docx
Скачиваний:
327
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
397.57 Кб
Скачать

Питання та завдання для самоперевірки:

  1. В чому полягають соціально-педагогічні можливості ЗМІ ?

  1. Визначити основні переваги взаємодії зі ЗМІ в соціально-педагогічній роботі.

  1. Назвати специфічні ознаки соціальної реклами та її основні види.

  1. Охарактеризувати основні види прес-релізів.

Завдання до практичних занять:

  1. Провести аналіз різних видів інформаційно-рекламної продукції центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (робота в підгрупах).

  1. Розробити зміст та макет буклету ( плакату). Захист авторських проектів.

Завдання для самостійної роботи:

  1. Розробити різні види прес-релізів: анонс, запрошення, інформування, резюме, констатація.

  1. Розробити систему унаочнення (символіка, логотип, слоган, плакати, листівки) для  проведення рекламної кампанії. 

Література:

  1. Баранчик С. Духовність в Україні і ЗМІ// Україна на порозі третього тисячоліття: духовність як основа консолідації суспільства – К, 1999 –  т.15. с 589-597.

  1. Закон України „Про рекламу”, вiд 03.07.1996 , № 270/96-ВР. 

  1. Васильев Г.А., Поляков В.А. Основы рекламной деятельности: Учеб. пособие для вузов. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2004. – 414 с. – (Серия «Профессиональный учебник: Маркетинг»). 

  1. Лютий В.Н. „Робочі матеріали по темі: Взаємодія зі засобами масової інформації в соціальній роботі”// Теорія і практика соціальної роботи: профілактика негативних явищ у молодіжному середовищі. – К: Християнський дитячий фонд; Академія праці і соціальних відносин, 2000. – 86 с.

  1. Мякота В. Реклама та рекламна діяльність.- Х.: Фактор 2003. – 252 с. 

  1. Соціальна педагогіка: мала енциклопедія/ За заг.ред.проф.І.Д.Звєрєвої. – К.: Ценр учбової літератури, 2008. – 336 с.

  1. Роль засобів масової інформації та інших джерел у формуванні здорового способу життя молоді / О. Яременко, О. Балакірєва, Н. Бутенко, О. Вакуленко та ін. – К: Український інститут соціальних досліджень, 2000.- 212 с.

  1. Тимошенко (Стрелковська) А.Л. Соціальна та комерційна реклама: спільне та відмінне / Соціальна робота в Україні: теорія і практика: науково-методичний журнал. – К., 2006. - №2. С. 41-50. 

  1. Третій сектор в Україні: проблеми становлення / М.Ф. Шевченко (кер. авт. кол.), В.А.Головенько, Ю.М.Галустян та ін. – К.: Український ін-т соціальних досліджень, 2001. – 173 с. 

Федотова Л.Н. Социология массовой коммуникации. Учебник для ВУЗов – С-Пб.: Питер.- 2004 –400 c.

3.3. Технології вуличноїсоціальної роботи

3.3.1.Мета та завдання вуличної соціальної роботи

В сучасний період здійснення докорінних змін в політиці, економіці, соціальній сфері, коли відбувається критичне переосмислення суспільних і моральних цінностей, здійснюється пошук нових форм соціальних інновацій та соціальних технологій . В умовах становлення незалежної України виникли та набули розвитку і поширення технології, методи і форми соціальної роботи, яких не було на початку її становлення, зокрема метод соціальної вуличної роботи. 

Практика соціальної роботи останніх років переконливо доводить, що саме соціальна вулична робота і є однією з інноваційних і, на думку фахівців, прогресивних форм соціальної роботи, особливо, в умовах великого міста. Діяльність вуличних соціальних працівників спрямована на профілактико – діагностичну, консультативну роботу з дітьми та підлітками, що більшість свого вільного часу проводять на вулиці, на організацію їх змістового дозвілля та пропаганду здорового способу життя. Специфіка здійснення завдань соціальної роботи в умовах вуличного простору зумовила пошук нових форм її організації. Основною структурною одиницею діяльності соціальних працівників та педагогів стає мобільна група вуличної роботи. Очолюють її, як правило, соціальні педагоги Центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, координатори програми “Ігротеки на вулицях”.

Аналіз практики реалізації програм вуличної соціальної роботи з подолання бездоглядності та безпритульності, програм профілактичної спрямованості, програм по організації форм дозвіллєвої діяльності дітей та молоді дозволив визначити певні теоретичні засади функціонування методу вуличної соціальної роботи.

Мета соціальної вуличної роботи в умовах великого міста полягає в:

  • покращенні положення та здоров’я дітей та молоді шляхом вивчення іхніх потреб та соціальних проблем і надання їм можливої соціальної допомоги в звичних для них умовах вуличного середовища;

  • спонуканні дітей та підлітків до встановлення відносин з людиною чи групою що піклуються про них та з тими, хто може допомогти їм в організації змістовного дозвілля;

  • допомозі „дітям вулиці” в реалізації їх прав та потенційних здібностей, можливостей , обдарувань.

До основних  завдань вуличної соціальної роботи можна віднести :

    • встановлення довірливих відносин з кризовими категоріями дітей та молоді , які більшість часу перебувають на вулиці і потребують допомоги соціального працівника (педагога);

    • сприяння в усвідомлення і прийнятті позитивних стереотипів соціальної поведінки;

    • залучення громадськості до вирішення соціальних проблем “вуличних” категорій дітей та молоді;

    • консультування з питань, важливих для даної категорії, з дотриманням принципів анонімності та конфіденційності;

    • переадресування до інших існуючих інститутів соціальної допомоги;

    • допомога в захисті від будь-якого фізичного та психічного насилля;

    • надання первинної медичної допомоги;

    • надання інформації про шляхи збереження здоров’я; сприяння прийняттю здорового способу життя;

    • здійснення профілактичної роботи щодо попередження правопорушень та злочинності серед дітей та молоді;

    • надання мінімальних соціальних послуг ( доставка їжі, одягу тощо ).

Порівняно з іншими видами соціальної роботи, що реалізуються в закладах, організаціях, установах, вулична соціальна робота має певні переваги. Реалізація цих переваг можлива при виконанні наступних умов:

  1. Можливість встановлення інформаційного та особистісного контакту з значною кількістю людей.

  1. Здійснення діагностики соціальної ситуації (визначення кількості представників окремих категорій, їх реальних проблем та потреб).

  1. Здійснення соціальної допомоги на території клієнта, в умовах близького для нього середовища.

  1. Пропаганда та популяризація системи соціальної роботи серед населення, залучення потенційних волонтерів.

Сучасна практика соціальної роботи дозволяє назвати такі типові організаційні форми вуличної соціальної роботи: рейд, ігротека, дискотека, вуличний театр, мітинг, маніфестація, вулична хода, робота виїзного пункту соціальної підтримки (консультування), пункти інформаційно-консультативної роботи з наркозалежними тощо.