Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування системи управління персоналом Заоч. Маг. 2015.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
812.54 Кб
Скачать

Тести поточного контролю знань по темі 8

1. Що представляє собою частина виробничого простору одного чи групи працівників, оснащена основним і допоміжним технологічним обладнанням, інвентарем, інструментом, іншим устаткуванням, необхідними для здійснення певних робіт?

а) робоче місце;

б) робоча зона;

в) основні виробничі фонди;

г) правильної відповіді немає.

2. Перелік технічних, технологічних, санітарно-гігієнічних, психологічних, психофізіологічних відомостей про характерні ознаки процесу праці, його умови та організацію визначає:

а) план кадрової роботи організації;

б) професіограма;

в) психограма;

г) бізнес-план організації.

Питання для самоконтролю

1. Назвіть принципи проектування робочих місць в організації.

2. За допомогою яких методик аналізують робочі місця?

3. Які вимоги ставлять до організації робочих місць?

4. Що представляє собою професіографія?

5. Для чого потрібна професіограма?

Завдання до самостійної роботи

Студентам необхідно самостійно вивчити рекомендовані навчально-методичні та наукові джерела та підготувати презентаційний матеріал при відповіді на наступні запитання:

  1. Основи проектування робочих місць.

  2. Аналіз організації робочих місць.

  3. Створення передумов для ефективного управління робочими місцями.

  4. Особливості побудови професіограми.

  5. Особливості побудови психограми.

  6. Зміст процесного підходу до розробки операційної моделі організації діяльності персоналу.

  7. Особливості розробки процес них карт в створенні ефективної моделі управління персоналом підприємства (організації).

Термінологічний словник ключових понять

Проектування робочих місць – процес планування комфортного середовища для виконання працівником певної роботи та оснащення його відповідно до чинного законодавста про охорону праці. Проектування робочих місць спирається на різні моделі: ротація роботи, розширення роботи, модель соціотехнічних систем, збагачення характеристик роботи.

Професіограма – повний опис особливостей певної професії, що розкриває зміст професійної праці, а також вимог, які вона ставить перед людиною. Вона складається на основі аналізу змісту професійної діяльності і містить у собі загальну характеристику професії і вимоги, що професія ставить до людини. Професіограма – документ, у якому подано комплексний, систематизований і всебічний опис об'єктивних характеристик професії і сукупності її вимог до індивідуально-психологічних особливостей людини. Головною частиною професіограми є психограма, що включає повний опис власне психологічних характеристик та професійно важливих особистісних якостей спеціаліста.

Психограма – графічне зображення результатів дослідження психічної діяльності індивіда за допомогою ряду тестів з метою наглядного порівняння різних індивідів. У практичній діяльності людини психограма – психологічний портрет професії та професіонала.

Органіграма – схематичне зображення організаційних структур управління.

Оперограма – документ, за допомогою якого визначається раціональна послідовність дій для підвищення ефективності конкретних процесів. Для її складення необхідно: визначити перелік робіт, які слід виконати від першої до останньої операції над документом до створення його як повноправного носія облікової інформації; склад осіб, відповідальних за вірогідне та своєчасне складання документа та кожної операції; час роботи над документом від першої до останньої операції; технічні засоби, за допомогою яких можуть бути виконані певні операції над документом; спосіб і час передавання документа від одного виконавця іншому, з однієї операції на іншу; відповідальних осіб за своєчасне передавання документа в процесі документообороту.