Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування системи управління персоналом Заоч. Маг. 2015.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
812.54 Кб
Скачать

Тести поточного контролю знань по темі 3

1. Який метод характеризується тим, що всі види проектних робіт орієнтовані на створення індивідуальних проектів?

а) оригінальний метод;

б) типове проектування;

в) автоматизоване проектування;

г) проектний підхід.

2. Що представляє собою дисперсійний аналіз?

а) метод визначення відокремленого і спільного впливу факторів на результативну ознаку та кількісної оцінки цього впливу шляхом використання відповідних критеріїв, який проводиться на основі побудованого рівняння і визначає внесок кожної незалежної змінної у варіацію досліджуваної залежної змінної величини;

б) статистичний метод, призначений для встановлення структури зв'язку між результативною та факторними ознаками, який дає змогу визначити вплив одного або декількох факторів на результативний показник;

в) метод дослідження взаємозалежності ознак у генеральній сукупності, які є випадковими величинами з нормальним характером розподілу, основними вимогами до застосування якого є достатня кількість спостережень, сукупності факторних і результативних показників, їх кількісний вимір і відображення в інформаційних джерелах;

г) метод дослідження, до якого належать збір даних з інформацією про вибіркові об'єкти, та упорядкування їх в однорідні, схожі між собою групи.

Питання для самоконтролю

  1. Які Ви знаєте методи, застосовувані на етапі розробки, проектування та наступної формалізації управлінських рішень?

  2. Які Ви знаєте методи, використовувані для дослідження техніко-економічної ефективності організаційних систем, управлінських відносин, інформаційної та документаційної потреби систем управління персоналом.

Завдання до самостійної роботи

Студентам необхідно побудувати блок-схеми чи логіко-структурні схеми при відповіді на наступні запитання:

1. Класифікуйте методи, застосовувані в організаційному проектуванні системи управління персоналом.

2. Найчастіше застосовувані методи у вітчизняній практиці побудови (реорганізації) системи управління персоналом?

3. Зміст та призначення дисперсійного аналізу в організаційному проектуванні системи управління персоналом?

Термінологічний словник ключових понять

Метод аналогій передбачає застосування організаційних систем управління, які виправдали себе в організаційних системах із подібними характеристиками. При цьому обґрунтовано вибирають організації-аналоги, всебічно аналізують їх організаційні системи управління і розробляють подібну типову структуру.

Експертний метод полягає в тому, що експерти вивчають реальну організацію, осмислюють її специфічні особливості і виробляють рекомендації щодо її реорганізації (перебудови).

Метод структуризації цілей передбачає вироблення системи цілей організації та її подальше поєднання з розробляється структурою.

Метод організаційного моделювання – розробка формалізованих математичних, графічних або машинних описів розподілу повноважень і відповідальності в організації з метою оцінки ступеня раціональності організаційних рішень на основі чітко сформульованих критеріїв. При цьому формальний опис організації стає її моделлю.

Метод інформаційного моделювання заснований на урахуванні інформаційного аспекту в організації системи управління.

Метод угруповань (типізації структур) заснований на об'єднанні організаційних структур за певними ознаками у групи з подальшою розробкою типових організаційних структур для кожної. При цьому необхідно правильно визначити кількість різновидів типових структур на основі відповідних їх угруповань; при застосуванні типових структур повинна бути забезпечена можливість врахування конкретних особливостей кожної організації.