Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування системи управління персоналом Заоч. Маг. 2015.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
812.54 Кб
Скачать

Тема 2. Теоретичні основи організаційного проектування системи управління персоналом

Поняття «організаційний проект», його зміст, учасники, ресурси, умови і обмеження. Принципи побудови організаційних проектів.

Стадії та етапи організаційного проектування. Мета і завдання окремих стадій «організаційного проекту». Цільовий та системний підходи до дослідження систем (підсистем) управління персоналом та їх подальшого організаційного розвитку. Механічний і органічний підходи до проектування систем (підсистем) управління персоналом: переваги кожного з них та умови застосування.

Поняття, сутність і зміст організаційного проектування системи управління персоналом. Стадії організаційного проектування системи управління персоналом, їх характеристика. Принципи організаційного проектування системи управління персоналом, їх характеристика.

Формування механізму управління підприємством (організацією) з урахуванням специфіки елементів організаційної структури та її зовнішнього середовища. Послідовність дій при створенні організаційного проекту новоствореного підприємства (організації). Особливості проектів реорганізації і реструктуризації підприємств (організацій).

Роль організаційного проектування в створенні і реформуванні організації. Типова структура організаційного проекту. Основні етапи і змістовні модулі проектування організаційної структури управління підприємством (організацією).

Тема 3. Методологічні основи організаційного проектування систем управління персоналом

Основні підходи до проектування організаційної системи управління персоналом. Методики проектування та їх особливості. Проблема співвідношення методології і методів в ПСУП. Класифікація методів дослідження, використовуваних в ПСУП. Загальнонаукові і спеціальні методи. Обґрунтування вибору методів і форм обстеження систем управління персоналом. Методи збору вихідної інформації про персонал підприємства (організації). Уточнення об'єктів, джерел інформації. Розробка документації для збору даних. Документування.

Основні методи дослідження систем управління персоналом підприємства (організації): описовий, математичний, аналітичний. Методи спостереження: хронометраж, фотографія і самофотографія робочого дня, метод моментних спостережень. Методи опитування: анкетування, інтерв'ювання. Технічні, економічні, статистичні методи. Використання середніх величин в організаційному проектуванні. Сітьові методи проектування (PERT-діаграми).

Роль методів в аналізі стану, структури і властивостей системи управління персоналом підприємства (організації). Аналіз якісних і кількісних характеристик системи. Виявлення основних зв'язків і залежностей, що впливають на систему управління персоналом та її елементи. Місце методів у представленні результатів дослідження систем і підсистем управління персоналом підприємства (організації): матричний, логічний, евристичні методи проектування.

Методи побудови системи управління персоналом: метод організаційного конструювання. Методи моделювання організаційних процесів: графічний, табличний. Класифікація моделей, застосовуваних в ПСУП. Методи організаційного проектування: вербальна побудова, графічна інтерпретація, аналітичний, оптимізаційний методи. Дисперсійний аналіз.

Застосування кореляційних моделей в ПСУП. Методи обліку імовірнісних факторів у проектуванні роботи персоналу підприємства (організації). Використання експериментального методу в ПСУП. Методи проектування на етапі формалізації управлінських проектних рішень.

Методи типового проектування.

Методи дослідження техніко-економічної ефективності організаційних систем, управлінських відносин, інформаційної та документаційної потреби систем управління персоналом.

Змістовий модуль 2. Особливості планування і реалізації проектів в системі управління персоналом