Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування системи управління персоналом Заоч. Маг. 2015.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
812.54 Кб
Скачать

Тема 4. Аналіз і планування організаційних змін в системі управління персоналом

Формування проектної структури управління персоналом підприємства (організації). Організація роботи з управління проектами. Керівник проекту. Керівники функціональних підрозділів та їх роль в проекті.

Мета і завдання планування проектних робіт. Розробка сітьової моделі виконання організаційного проекту в системі управління персоналом. Розрахунок і оптимізація параметрів сітьової моделі. Розробка та затвердження стратегії проекту. Діалектика бізнес-середовища як основна передумова організаційних змін. Об'єкти і предмети організаційного розвитку. Розробка технічного і робочого проекту. Вибір і обґрунтування методики обстеження. Уточнення цілей та обсягу робіт. Вимоги замовника проекту та підтвердження замовлення на проект. Проектні ризики. Стандарти і нормативна база проектних робіт в управління персоналом підприємства (організації).

Створення концепції проекту змін. Моделювання та оцінка стану організації в зовнішньому і внутрішньому середовищі. Моделі цілісних рішень проблем управління персоналом та реалізації змін. Складання технічного завдання на проектування.

Проектування і організація впровадження нової системи управління персоналом. Раціоналізація як інструмент здійснення цілей і завдань організації.

Тема 5. Проектування системи управління персоналом новоствореного суб'єкта господарювання (підприємства, організації, установи)

Комплексне і локальне проектування організаційних структур та їх специфіка. Особливості аналізу функціонування державних, виробничих і приватних організацій у процесі проектування. Передпроектне дослідження. Збір вихідних даних для проектування. Вивчення та оцінка бази організаційних змін. Розробка стратегії і мети змін. Вибір підходу управління змінами. Альтернативні походи. Директивна стратегія. Експертна стратегія. Стратегія переговорів. Освітня стратегія. Стратегія участі. Вибір технології та стратегії управління. Діагностика системи управління персоналом підприємства (організації). Аналіз і обґрунтування типових проблем при створенні дієвої системи управління персоналом. Обстеження функцій, цілей, структури організації, документів, документопотоків, організації і технологій роботи з документами, зберігання документів і рівня автоматизації та організації управлінської діяльності.

Тема 6. Розробка та реалізація проектів в системі управління персоналом

Розробка проекту. Порядок проведення проектування систем управління персоналом підприємства (організації) та її регламентація. Функціональний і системно-цільовий підходи. Основні науково-дослідні принципи організації та проведення оргпроектних робіт. Обґрунтування і розробка концепції структури та функціональної діяльності персоналу підприємства (організації). Одностадійне і багатостадійне проектування, їх особливості. Індивідуальний і типовий проекти. Розробка техніко-економічного обґрунтування проекту: визначення основних параметрів функціонування організаційної системи, витрат на її функціонування. Завдання основних етапів дослідних і проектних робіт. Розробка і планування змісту функцій реалізації управління персоналом, їх взаємозалежності і взаємозв'язку. Визначення трудомісткості реалізації функцій управління. Сутність загальної і конкретної функцій управління персоналом.

Методи контролю і оцінки ефективності реалізації робіт на кожній із стадій проектування системи управління персоналом.

Впровадження організаційного проекту управління персоналом. Етапи введення організаційного проекту в експлуатацію. Вимоги до документів на впровадження проекту та практика їх використання. Контроль за ходом і результатом змін. Встановлення і підтримка довіри до реформування системи управління персоналом підприємства (організації). Мотивація персоналу на зміни.

Змістовий модуль 3. Організація впровадження нових бізнес-моделей у практику управління персоналом