Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП Осн.оп.2011 денне.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Передмова

Система оподаткування є органічною складовою ринкової економіки. У розвинутих країнах вона має багаторічну історію і досить досконалий механізм функціонування. Процес формування системи оподаткування в Україні розпочався у складних економічних умовах, пов’язаних з трансформацією економіки та становленням України як суверенної держави. Тому процес формування в Україні системи оподаткування, адекватної ринку, триває і досі та спрямовано на створення найбільш оптимальних форм і методів її організації на підставі врахування об’єктивних умов і особливостей національної економіки з метою економічного зростання. В той же час, система оподаткування будь-якої держави створюється й функціонує у відповідності з загальними теоретичними та методологічними засадами оподаткування, що розроблені вченими-економістами різних часів, тобто тих фундаментальних положень податкових правовідносин, які поєднують в собі ознаки соціально-економічного і фіскального характеру та одночасно є основою податкової справи, знання якої є необхідною передумовою для формування інтелектуального потенціалу в сфері оподаткування. Разом з тим оволодіння основами оподаткування допомагає майбутньому фахівцю стати не просто „вузьким спеціалістом” в сфері оподаткування, а фахівцем, який уміє мислити і діяти самостійно. Тому, на сьогоднішній день, надзвичайно важливим є вивчення і аналіз податкових правовідносин, які виникають між державою та платниками податків з приводу розподілу і перерозподілу вартості створеного в суспільстві ВВП, що є предметом навчальної дисципліни „Основи оподаткування”. Наданню допомоги студентам у вивченні зазначеної дисципліни, продуктивному і якісному засвоєнню теоретичних знань з податкової справи, упорядкуванню та удосконаленню організації їх навчальної діяльності сприятиме розробка та видання даного навчально-методичного посібника.

Навчально-методичний посібник підготовлено відповідно до програми навчальної дисципліни „Основи оподаткування”, яку включено до навчального плану підготовки студентів за галуззю знань 0305 “Економіка та підприємництво” з напряму підготовки 6.030508 “Фінанси і кредит”.

Структурними складовими навчально-методичного посібника є: програма навчальної дисципліни; розподіл балів, що присвоюються студентам, методичні рекомендації та завдання до семінарських занять, самостійної та індивідуальної роботи; підсумковий контроль знань та вмінь, список рекомендованої літератури.

Така структура навчально-методичного посібника обумовлена формами організації навчального процесу з навчальної дисципліни „Основи оподаткування”, обов’язковими елементами якого є: аудиторні заняття (лекційні та семінарські заняття), самостійна та індивідуальна робота студентів з літературними джерелами.

Лекція – основна форма проведення аудиторних занять у вищому навчальному закладі, вона покликана формувати у студентів основи знань з відповідної наукової галузі, а також визначити напрямок, основний зміст і характер усіх інших видів навчальних занять та самостійної роботи студентів з дисципліни „Основи оподаткування”, а також зв’язок з іншими дисциплінами. Основне завдання лекційного заняття – викладання конкретних тем відповідно до програми навчальної дисципліни в логічній послідовності та взаємозв’язку.

Семінарські заняття забезпечують закріплення та систематизацію теоретичних знань студентів та набуття ними необхідних навичок з питань оподаткування та організації діяльності податківців.

Самостійна та індивідуальна робота є основним засобом засвоєння матеріалу у вільний від аудиторних занять час на основі вивчення законодавчих актів, навчальної літератури, додаткових джерел, поточної інформації. Самостійна та індивідуальна робота виконується з окремих актуальних питань тем дисципліни з урахуванням методичних рекомендацій. Окрім того індивідуальні завдання передбачають виконання студентами завдань науково – дослідного, творчого характеру. Ці завдання спрямовані на підвищення рівня підготовки і розвиток індивідуальних творчих здібностей обдарованих студентів.

Контроль набутих знань здійснюється у таких формах: поточного контролю на семінарських заняттях (опитування, тестування), модульного контролю (контрольна робота після вивчення навчального матеріалу, об’єднаного в модуль чи змістовий модуль), підсумкового контролю - ПМК (поточний модульний контроль за підсумками вивченого матеріалу).

Використаний понятійний апарат у навчально-методичному посібнику потребує глибоких знань студентів, отриманих при вивченні таких дисциплін, як „Політична економія”, “Макроекономіка”, “Мікроекономіка”, „Гроші і кредит”, „Фінанси” тощо.

Навчально-методичний посібник з дисципліни „Основи оподаткування” підготовлено відповідно до вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу.