Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП Осн.оп.2011 денне.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Ключові терміни і поняття

Форми побудови податкових відносин, бюджетна централізація ВВП, країни ринкової економіки, структура податкової системи Швеції, США, Німеччини, Великобританії, Франції, Японії, федеральний бюджет, податок на прибуток корпорацій.

Теми для підготовки доповідей та рефератів

  1. Фіскально-регулюючі аспекти податкової політики іноземних держав.

  2. Ефективність та дієвість реалізації податкової політики іноземних держав.

Бібліографічний список до теми

2, 6, 7, 8, 9, 12, 13, 14, 16, 20, 21, 23, 28, 34, 46, 51, 53

Семінарське заняття № 16, 17

Тема 10. Система оподаткування в країнах ринкової економіки

Мета заняття:

поглибити, систематизувати і закріпити знання студентів щодо:

  • систем оподаткування в країнах ринкової економіки;

  • особливостей податкової системи Франції;

  • структури податкової системи Японії;

  • особливостей сплати податків у різних країнах світу.

План заняття

  1. Країни, які характеризуються різними формами побудови податкових відносин у суспільстві.

  2. Особливості податкової системи Франції.

  3. Структура податкової системи Японії.

  4. Особливості сплати податків у різних країнах світу.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

При розгляді першого питання слід розкрити особливості розвитку податкових систем у провідних країнах світу, які характеризуються різними формами побудови податкових відносин у суспільстві: Швецію (досить високий рівень бюджетної централізації ВВП за допомогою податків); США (незначний рівень); Німеччину, Великобританію (помірний рівень).

Вдалим доповненням до першого питання буде і розгляд другого та третього питань, а саме: сучасного стану окремих національних податкових систем (податкової системи Франції, Японії), їх структури, особливостей, законодавчого оформлення, функціонування та адміністрування.

У четвертому питанні необхідно розглянути особливості сплати податків у різних країнах світу і зробити відповідні висновки. При цьому слід звернути увагу на методику сплати податку на прибуток корпорацій, індивідуального прибуткового податку, майнового податку, податку на спадщину, ПДВ, акцизного збору тощо, оскільки саме ці податки відіграють найбільше значення у формуванні доходів державної скарбниці, а також є складовими податкової системи України. Окрім того слід визначити ступінь впливу (сприятливого, негативного, нейтрального) конкретних податків і фіскальних заходів на суспільно-економічну систему в цілому.

Крім того, у четвертому питанні також слід розкрити можливості використання та адаптування світового досвіду в процесі реформування податкової системи України. При цьому важливим є осмислення податкової системи України в порівнянні з податковими системами країн Європейського Союзу, Співдружності незалежних держав, Сполучених Штатів Америки. Мотивації до з’ясування цього питання полягають в інтенсивних міжнародних зв’язках України, її участі в інтеграційних процесах. За таких обставин вітчизняні проблеми податкової практики і напрямки фіскальної політики не можуть бути ізольованими від досвіду оподаткування в інших державах. Знання про зарубіжні податкові системи стають продовженням і розвитком професійної підготовки спеціаліста-податківця.

Виклад матеріалу в даному питанні підпорядкований сукупності методів дослідження: позитивного, нормативного, генетичного. Завдяки першому із них описується стан податкових систем, даються відповіді на питання: “що саме”, “скільки саме”, “як саме”, “хто саме”? Другий передбачає етичну (позитивну чи негативну) оцінку явищ і ситуацій у національних податкових системах під кутом зору їх порівняння між собою, доцільності чи недоцільності запозичення зарубіжного досвіду в Україні. Якщо позитивний метод означає виклад емпіричних істин, що відображають існуючий стан речей на основі узагальнення спостережень над реаліями оподаткування, то за допомогою нормативного методу дослідник звертається до оціночних суджень. Генетичний метод дослідження дає можливість вивести наявний стан податкової системи з подій її становлення, дозволяє прослідкувати історичну еволюцію податків від їх початків до сучасності.