Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП Осн.оп.2011 денне.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Ключові терміни і поняття

Класифікація податків, суб’єкт оподаткування (юридичні особи, фізичні особи), об’єкт оподаткування (доходи, майно, споживання), форма стягнення податків (грошова, натуральна), прямі податки, особисті прямі податки, реальні прямі податки, податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб, податок на землю, непрямі податки, універсальні акцизи, специфічні акцизи, податок на додану вартість, акцизний податок, мито, загальнодержавні податки, місцеві податки, окладні податки, розкладні податки, разові податки, систематичні податки.

Теми для підготовки доповідей та рефератів

  1. Види загальнодержавних та місцевих податків і зборів, їх значення у податковій системі України.

  2. Регулюючий вплив окремих видів прямих податків на підприємницьку діяльність.

  3. Концептуальні основи впливу непрямих податків на цінову політику держави.

Бібліографічний список до теми

1, 2, 3, 7, 8, 9, 12, 13, 14, 16, 20, 21, 23, 28, 42

Семінарське заняття № 9, 10

Модуль 2. Система оподаткування та податкова політика

Змістовий модуль 3. Теоретичні засади становлення та розвитку

податкової системи та податкової політики

Тема 6. Теоретичні основи побудови податкової системи держави

Мета заняття:

поглибити, систематизувати і закріпити знання студентів щодо:

  • поняття податкової системи і вимог до неї;

  • наукових основ побудови податкової системи;

  • структурної побудови податкової системи;

  • складу та структури податкової системи України та її нормативно-правової бази.

План заняття

1. Поняття податкової системи і вимоги до неї. Наукові основи побудови податкової системи.

2. Структурна побудова податкової системи.

3. Склад та структура податкової системи України та її нормативно-правова база.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

У першому питанні необхідно дати визначення поняттю „податкова система”, розглянути теоретичні інтерпретації цього поняття та прокоментувати вимоги, які необхідно врахувати при побудові податкової системи.

У другій частині першого питання необхідно розглянути наукові основи побудови податкової системи (системність, встановлення визначальної бази цієї системи, формування правової основи і вихідних принципів). При цьому доцільно розкрити такі аспекти: податки в системі державних доходів; порядок і методи формування державних доходів; податковий метод формування державних доходів як елемент правової держави в умовах ринкової економіки; податки і формування бюджету. Крім того слід з’ясувати принципи оподаткування з урахуванням творчих доробок українських та зарубіжних учених різних часів, тобто ті вихідні принципи, які мають бути враховані при побудові податкової системи та охарактеризувати ідеали оптимального оподаткування (економічна ефективність і соціальна справедливість). При цьому необхідно усвідомити, що формування доходів бюджету держави з допомогою податків здійснюється тільки в процесі перерозподілу створеного в суспільстві валового національного продукту, сутність якого полягає передусім в оподаткуванні первинних доходів юридичних і фізичних осіб з боку держави.

У другому питанні необхідно з’ясувати можливі варіанти структурної побудови податкової системи та проблему оптимізації співвідношення між фіскальною і регулюючою функціями податків у податковій системі держави, між різними видами податків. Окрім того, особливу увагу слід надати визначенню чинників (соціально-економічні, політично-правові, морально-етичні), що визначають структуру податкової системи, з’ясувати ступінь впливу кожного з них на формування та функціонування податкової системи.

Третє питання потрібно розглянути з урахуванням положень Податкового кодексу України та з’ясувати склад і структуру чинної національної податкової системи.