Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП Осн.оп.2011 денне.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Змістовий модуль 4. Сучасні податкові системи зарубіжних країн

Тема 9. Особливості розвитку та існування податкових систем різних країн світу

Загальні риси системи оподаткування в країнах ринкової економіки. Структура податків та динаміка їх частки у ВВП в країнах ринкової економіки.

Основні тенденції функціонування та розвитку податкових систем у провідних країнах світу.

Тема 10. Система оподаткування в країнах ринкової економіки

Країни, які характеризуються різними формами побудови податкових відносин у суспільстві: Швеція (досить високий рівень бюджетної централізації ВВП за допомогою податків); США (незначний рівень); Німеччина, Великобританія ( помірний рівень).

Особливості побудови податкової системи Франції.

Структура податкової системи Японії.

Особливості сплати податків у різних країнах світу.

Можливості використання та адаптування світового досвіду в процесі реформування податкової системи України.

Модуль 3. Індивідуальне науково-дослідне завдання (ІНДЗ)

2. методичні рекомендації ДО самостійної роботи

Методичні рекомендації для самостійної роботи розроблено відповідно до програми та робочої програми з навчальної дисципліни „Основи оподаткування”. Згідно зі структурою залікового кредиту робочої програми окремі питання тем навчальної дисципліни розглядаються на лекційних та семінарських заняттях, інші – вивчаються студентами самостійно.

Самостійна робота студентів повинна проводитися у таких напрямках:

  • з окремих питань тем навчальної дисципліни, основні положення яких розглядалися під час лекційних та семінарських занять;

  • з питань тем навчальної дисципліни, які повністю виносяться на самостійне вивчення. При цьому особливу увагу слід зосередити на детальному вивченні основних положень обов’язкової та додаткової літератури.

  • з питань навчальної дисципліни, які сприяють розвитку аналітичних здібностей, творчого мислення студентів і поглибленню їх теоретичних знань.

Отже, при вивченні дисципліни “Основи оподаткування” необхідно опрацювати та засвоїти матеріал у відповідності з програмою навчальної дисципліни та зосередити увагу на детальному вивченні окремих її положень.

Мета матеріалів до самостійної роботи полягає у тому, щоб посприяти студентам у вивченні теоретичних аспектів з основ побудови податкової системи держави та проведення податкової політики, формуванні фахового сприйняття змісту та процесу становлення податкової системи в Україні.

Основне завдання полягає у тому, щоб навчити студентів самостійно творчо і діалектично мислити; оцінювати суспільні явища, що відбуваються в умовах ринкових відносин; з’ясовувати та вивчати теоретичні, правові та організаційні основи виникнення і розвитку системи оподаткування, а також сутності податків; вміти приймати рішення в умовах мінливого податкового законодавства.

Отже, самостійна робота студентів полягає у вивченні та опрацюванні відповідної літератури. Для досягнення поставленої мети подається перелік питань та методичні рекомендації до самостійної роботи, рекомендована література. Для засвоєння і самоперевірки набутих теоретичних знань та їх застосування на практиці, запропоновано питання для самоконтролю.

Після виконання завдань самостійної роботи студенти зможуть:

  • застосовувати теоретичні знання про податки та термінологію оподаткування у податкову практику, підвищувати на цій основі мистецтво оподаткування, розробляти доцільні способи утримання податків, що полегшить розв’язання проблеми їх узгодження, забезпечення сумісності;

  • роз’яснювати окремі положення податкового законодавства, вирішувати дискусійні питання, надавати пропозиції щодо його удосконалення;

  • систематизувати види податків і зборів, аналізувати їх структурні зміни як джерела бюджетних надходжень;

  • здійснювати аналіз і давати оцінку податкового навантаження на економіку та доходи платників податків;

  • застосовувати навички самостійного творчого мислення, вміння приймати рішення в умовах мінливого податкового законодавства;

  • аналізувати ефективність існуючої системи оподаткування та зміни в ній; окремих видів податків з точки зору загальних критеріїв оптимізації податкової системи.

У методичних рекомендаціях до самостійної роботи подається перелік питань для самостійного опрацювання, рекомендована література. Крім цього, для засвоєння і самоперевірки набутих теоретичних знань та їх застосування на практиці, запропоновано питання для самоконтролю та тестові завдання, вирішення яких вимагає ґрунтовної теоретичної підготовки, аналітичного та логічного мислення.

При вивченні питань тем дисципліни студентам слід керуватися навчальними посібниками (Соколовська А.М. Основи теорії податків. – К.: Кондор, 2010. – 326с.; Оподаткування в Україні: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / Н.М.Дєєва, Н.І.Редіна, Т.О.Дулік, Т.Ю.Александрюк та ін.; За ред. Н.І.Редіної. – К.: Центр учбової літератури, 2010. – 544 с.); навчально-наочним посібником (Дулік Т.О. Оподаткування в Україні: навчально-наочний посібник. – Дніпропетровськ: ДДФА, 2006. – 94 с.); методичними рекомендаціями до самостійної роботи, рекомендованим списком літератури.

Виконання завдань самостійної роботи враховується при поточному контролі (на семінарських заняттях), модульному контролі (контрольна робота після вивчення навчального матеріалу, об’єднаного в модуль чи змістовий модуль), підсумковому контролі (ПМК – поточний модульний контроль за підсумками вивченого матеріалу).

Завдання для самостійної роботи побудовані за методикою, яка дає можливість самостійно вивчити запропонований матеріал.

Вивчення матеріалу можна проводити як індивідуально, так і колективно.

При самостійному опрацюванні нового матеріалу рекомендується дотримуватися такої послідовності:

  1. Ознайомитися з методичними рекомендаціями та списком рекомендованої літератури до даної теми.

  2. Підібрати ті джерела де найбільш повно викладено матеріал теми.

  3. Підібрати необхідний законодавчий матеріал, уважно ознайомитися з його змістом.

  4. Переглянути коротко усі питання теми для того, щоб мати загальну уяву про зміст теми, яку запропоновано для вивчення. Провести логічний зв’язок із вивченим раніше матеріалом, на якому базується дана тема.

  5. Вивчити кожне питання теми у такій послідовності як зазначено у плані.

  6. Скласти опорний конспект та взяти на замітку найбільш складні питання теми і більш детально їх опрацювати.

  7. Спробувати здійснити самоперевірку знань за допомогою питань, які наведені після кожної теми та тестових завдань.

  8. Перевірити відповіді. Якщо відповідь не вірна, то з’ясувати причину допущеної помилки та правильну відповідь.

Системі контролю підлягають:

  • самостійне опрацювання окремих питань тем дисципліни;

  • самостійне опрацювання питань для самоконтролю знань.

Виконані завдання для самостійної роботи повинні бути оформлені у загальному зошиті з урахуванням вимог та методичних рекомендацій. Обсяг виконаної самостійної роботи та її якість враховується при підведенні підсумків поточного контролю (на семінарських заняттях), ПМК.

Сподіваюся, що ваша робота з матеріалами для самостійного вивчення поліпшить ваші теоретичні знання і практичні навички.

Бажаю успіху!

Модуль 1. Наука про податки як складова фінансової науки