Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП Осн.оп.2011 денне.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Ключові терміни і поняття

Податкове навантаження, показники податкового тиску, податкові платежі, неподаткові платежі, основні прямі податки, основні непрямі податки, крива Лаффера, оптимізація оподаткування, об’єкти оптимізації оподаткування, принципи оптимального оподаткування, процедура оптимізації оподаткування.

Теми для підготовки доповідей та рефератів

  1. Економічні теорії про податкове навантаження західних вчених (А. Лаффера, А. Вагнера).

  2. Основні напрями оптимізації оподаткування в Україні.

  3. Основні напрями оптимізації регулятивного впливу прибуткового оподаткування на доходи юридичних і фізичних осіб.

Бібліографічний список до теми

1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 12, 13, 14, 16, 20, 21, 22, 23, 29, 38, 49, 53, 54, 59

Семінарське заняття № 14, 15

Змістовий модуль 4. Сучасні податкові системи зарубіжних країн

Тема 9. Особливості розвитку та існування податкових систем різних країн світу

Мета заняття:

поглибити, систематизувати і закріпити знання студентів щодо:

  • загальних рис системи оподаткування в країнах ринкової економіки;

  • структури податків та динаміки їх частки у ВВП в країнах ринкової економіки.

План заняття

  1. Загальні риси системи оподаткування в країнах ринкової економіки.

  2. Структура податків та динаміка їх частки у ВВП в країнах ринкової економіки.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Виклад матеріалу в даній темі має бути підпорядкований тому, що попри соціально-економічну гомогенність розвинених країн Заходу і Японії, а також запровадження згідно Конституції Європейського Союзу загальноєвропейських владних органів, сучасний світ і надалі складається з національних держав. Кожна з них зберегла свою специфіку устрою та функціонування податкових систем, знайомство з якими складає основний зміст даної теми.

У першому та другому питаннях необхідно розглянути загальні риси системи оподаткування в країнах ринкової економіки, а також на основі статистичних даних проаналізувати структуру податків та динаміку їх частки у ВВП в країнах ринкової економіки і зробити відповідні висновки. При цьому слід мати на увазі, що за своєю суттю податкова система, як частина фінансової і загальної економічної системи країни, повинна бути гнучкою і мати той же напрямок, що і економічна система. Але вона постійно знаходиться під впливом різних чинників, повинна пристосовуватись до змін у внутрішньому та зовнішньому економічному середовищі і тому поступово змінюється. Досить суттєві зміни в податкових системах більшості країн світу почалися в 70-80-х рр. ХХ ст. Причому зміни ці відбулись незалежно від економічної спрямованості розвитку держави. У більшості країн світу зміни податкових систем відбулись під впливом двох головних економічних концепцій – неокласичної Дж. М. Кейнса та економіки пропозицій А. Лаффера.

У дослідженні податкових систем зарубіжних країн важлива роль належить порівняльно-історичному методу, а також близькому йому методу компаративістики – порівняльному країнознавству в сфері оподаткування. Цей метод має ті переваги, що вивчаючи податки в інших країнах, ми порівнюємо їх із податковою системою України і тим самим розвиваємо критичне мислення, вчимося в іноземців, запозичуємо зарубіжний досвід.

Крім того, при розгляді другого питання слід розкрити основні тенденції функціонування та розвитку податкових систем у провідних країнах світу, а також розкрити основні етапи і події становлення податкових систем провідних держав Заходу, Японії та Росії та зробити відповідні висновки. Увага до Росії зрозуміла з міркувань спільної історичної долі впродовж декількох віків, а особливо – схожих рис економіки, народного менталітету, однотипних фінансово-економічних проблем. При цьому слід пам'ятати, що на Заході чотири базові суспільні цінності знаходяться в основі вчення про податки, визначають магістральне спрямування податкової теорії, практики і політики: ринок, демократія, правова держава, громадянське суспільство. Саме заради забезпечення та збереження цих цінностей громадяни створюють, утримують, захищають свою державу.